Да се откажеш от добив на злато заради графит

Материал, открит през 2004, е причината

14:17 | 31 май 2016
Обновен: 14:20 | 31 май 2016
Графитна мина. Снимка: Norm Betts/Bloomberg
Графитна мина. Снимка: Norm Betts/Bloomberg

Марк Томпсън се отказва от плановете си за разработване на златна мина, за да потърси късмета си в графита – същият материал, който се използва в моливите от векове.

Томпсън обаче не се интересува от графита от тази гледна точка. Неговата компания Talga Resources планира да използва висококачествен графит от Швеция, за направата на материал наречен графин. Графинът е по-здрав от стоманта, провежда електричество по-добре от медта, а освен това е лек и гъвкав. Затова компании като Samsung го използват, за да разработват нови устройства.

Графинът е открит през 2004 от двама британски учени, които получават нобелова награда за откритието си. Усилията на Talga да произвежда материала рентабилно могат да разкрият възможности за неговото по-мащабно използване в сфери като производството на батерии и тачскрийн екрани.

За производството на графин обаче са необходими големи количества графит. Една от най-големите пречки пред успеха на компанията представлява трудното навлизане на пазара, защото до момента никой не е успявал в продължителен период да доставя необходимите количества графин на достатъчно ниска цена.

Томпсън обаче казва, че може да произвежда графин на цена от $352 за тон. Към момента въпреки ограничената информация се счита, че тон от най-здравия и лек материал на планетата струва поне $30 хил. на тон.