Успехът на Tesla накара и други да опитат късмета си в сектора на електромобилите

Конкуренцията идва основно от Китай

16:52 | 30 май 2016
Обновен: 16:56 | 30 май 2016
Tesla Model X. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Tesla Model X. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Успехът на лидера в производството на електромобили Tesla накара още много стартъпи да опитат късмета си в сектора, а не липсват и желаещи да ги финансират. Платформата за проучвания на стартъпи Tracxn представя някои от конкурентите на Tesla - Faraday Future, NextEV и Atieva, пише Visual Capitalist.

Тези компании вече набраха стотици милиони долари, като вдъхновение за инвеститорите е успехът на Tesla до момента, поне що се отнася до цената на акциите на компанията. След като осъществи IPO през 2010 акциите на Tesla поскъпнаха от $17 до $200 на акция.

Faraday Future със сигурност е едно от любопитните имена в списъка. Компанията се радва на подкрепата на интернет милиардера Джиа Юетин и е известна с пословичната си тайнственост. Дори не се знае кой е нейният главен изпълнителен директор. Директорът в компанията Ник Сампсън, бивш директор на отдела за създаване на шаситата на Tesla, казва, че целта на Faraday Future е да донесе революция в придвижването по същия начин, както iPhone в мобилната индустрия. Първият модел на компанията по план трябва да се продава през 2017.

NextEV е още един стартъп с връзки, водещи началото си от Китай. Счита се, че компанията е набрала над $500 млн. от известни фонове за рисково финансиране като Sequoia Capital, Tencent и Joy Capital. Визията на компанията е подобна на тази на Faraday Future, а също по нейно подобие NextEV разчита на кадри, заемали високи постове в някои от най-известните автомобилни компании в света. Мартин Лийч работи за компанията, като той е бивш президент на Ford за Европа, както и главен изпълнителен директор на Maserati.

Atieva е основана през 2007 от Бернар Це, който също първоначално е бил член на борда на директорите в Tesla. Първоначалната идея на компанията е била да създава софтуер за мониторинг на батерии на електромобили, но вече се насочва и към производство на самите електромобили.

Основаването на компания в сектора на електромобилите обаче е рисковано начинание, като Fisker Automotive обяви банкрут през 2013, въпреки че набра финансиране в размер на $1,4 млрд.