Как Brexit ще засегне икономиката на Дания

Страната ще понесе сериозен удар по търговията и по-трудно ще се пребори с напрежението на валутните пазари

16:10 | 29 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Възможността Великобритания да напусне ЕС кара датското правителство да се подготвя за най-лошото, пише Bloomberg.

Въпреки че повечето проучвания залагат, че британците няма да подкрепят Brexit, референдумът от 23 юни заплашва да доведе след себе си тежки последствия, които принуждават европейските правителства да вземат мерки. Министърът на финансите на Дания Клаус Хьорт Фредриксен смята, че няма начин да се прогнозира какво ще се случи.

„Изходът може да е категорично „НЕ” или „ДА” или пък да има малка разлика между двете”, заяви той по време на интервю в Копенхаген. „Има огромен набор от възможности”. Ето защо правителство се подготвя за „по-лош резултат от очаквания, отчитайки предварителните допитвания”.

Според последните проучвания на Bloomberg вероятността Великобритания да остане в ЕС е 81%.

Датските банки вече предупреждават, че привлекателността на активите убежища ще се увеличи силно при Brexit. Това ще насочи инвеститорите към кроната и ще създаде натиск върху валутния фиксинг към еврото. Предвид факта, че лихвите вече са доста под нулата, централната банка ще има по-малко амуниции, с които да се бори срещу спекулативни атаки, в сравнение с миналата година, когато решението на Швейцария да освободи курса на франка от връзката му с еврото създаде напрежение на валутните пазари.

Другото притеснение е свързано с търговията. Brexit ще доведе до огромна несигурност по отношение на вноса и износа. За Дания напускането на ЕС от Великобритания ще намали с 0,25 пр. п. ръста на БВП през 2016, като този ефект ще се удвои догодина, показват оценки на финансовото министерство.

Друг страх представлява потенциалният ефект на доминото. Нарастващият скептицизъм кара все повече държави да се замислят дали да не последват Великобритания, казва Дейвид Чартър, автор на книгата „О ревоар Европа: какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС?". Според него Скандинавските страни са следващите на опашката. След Великобритания Дания е най-слабо интегрираният член. Според анализатори пропазарните гласове, като този на Дания, ще изгубят ключов съюзник в Брюксел.