Какво става, ако Великобритания излезе от ЕС

Bloomberg Quicktakes обяснява аргументите за и против Brexit

09:22 | 14 април 2016
Автор: Иван Николов
Постер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС в Ромфорт, 30 март 2016.  Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Постер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС в Ромфорт, 30 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Да останат или да си тръгнат? Какво ще решат британците това лято на референдума, който ще определи дали Великобритания ще остане част от Европейския съюз или ще прекрати икономическите връзки. Обяснение от Bloomberg Quicktakes на аргументите за и против Brexit.

 

Дебатът за Brexit: Какво ще стане, ако Великобритания излезе от ЕС?

Великобритания и ЕС може би се готвят за сложен развод.

Излизането на Великобритания, или Brexit от един от най-силните търговски блокове в света ще стане, ако британците гласуват за напускане на националния референдум на 23 юни.

Сондажите показват, че Brexit може се случи по няколко начина.

Ето как стигнахме дотук.

Тези, които искат да излязат от ЕС са т.нар. евроскептици. Те задържаха Великобритания извън еврозоната, когато бе пуснато еврото през 1999.

Сега те се тревожат повече от вълната имигранти.

Великобритания увеличава броя на населението си с 500 души всеки ден.

След като европейските граждани имат право да живеят във всяка страна от блока, излизането от него е единственият сигурен начин да се спре наплива.

Сред тези, които искат Великобритания да остане е премиерът Дейвид Камерън.

Той договори нови условия за членството в ЕС, включително някои гаранции за финансовия сектор и правото на ограничаване на социалните плащания за мигрантите. Той твърди, че излизането от ЕС би било икономическа катастрофа.

Почти половината британски износ е за Европа.

Камерън казва, че Brexit би създал десетилетие на несигурност за финансовите пазари, инвестициите и икономиката като цяло.

Дебатът плаши пазарите и понижава паунда.

Ето аргументите:

Тези, които искат Brexit твърдят, че от зона за свободна търговия ЕС се е превърнал в супердържава, която накърнява националния суверенитет на Великобритания.

Накрая вотът ще се сведе до избор между икономическите рискове от излизането от ЕС и тревогата от имигрантите, които не могат да бъдат спрени.

Каквото и да е решението от референдума, дългата връзка на любов и омраза на Великобритания с ЕС ще се скъса.

Вижте обясненията в анимацията.