Китайските компании с мащабни придобивания в чужбина

Подкрепяни от правителството, китайските компании се насочиха към сериозни придобивания на чужди компании

11:39 | 31 март 2016
Обновен: 11:42 | 31 март 2016
Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Китайските компании обявиха сделки по придобиването на чуждестранни компании на стойност $113 млрд. от началото на годината. Това е над общия обем такива сделки за 2014 и почти равно на реализираните през миналата година сделки на обща стойност $121 млрд., като тогава беше достигната тяхната рекордна стойност.

Най-голямата сделка до момента през годината е придобиването на швейцарската компания за селскостопански стоки (пестициди и генномодифицирани семена) Syngenta от страна на China National Chemical Corp. на стойност $46 млрд.

В понеделник (28 март) китайският консорциум Anbang Insurance увеличи предложението си за придобиване на американската хотелиерска верига Starwood на $14 млрд., ясно показвайки намеренията си да се конкурира до последно с Marriott за осъществяване на сделката. Производителят на луксозна електроника Bang & Olufsen пък е в полезрението на китайския бизнесмен, контролиращ доставчика на луксозни автомобили Sparkle Roll Group.

Това са само част от сделките, които китайските компании осъществяват извън рамките на страната си, придобивайки чуждестранни компании.

Най-предпочитана дестинация през първите 3 месеца на 2016 е Европа, като там са осъществени 46,47% от сделките, най-вече заради голямото придобиване на швейцарската Syngenta. На второ място е Северна Америка с дял от 36,18%.

Този път обаче тенденцията не е продиктувана от желание за придобиване на компании за доставки на суровини, а е доста по-амбициозна, като причините са много.

Целта на китайските компании от достъп до световни пазари и ключови технологии е движеща, като усилията на китайското правителство и на президента Си Дзинпин са насочени именно към стимулиране на китайските компании да придобят ноухау и пазарен дял чрез придобиване на чужди компании, като тези придобивания отчасти се правят с големи заеми от държавни банки или пряко чрез придобивания от страна на държавни компании.

Тенденцията е движена от явна стратегия за инвестиране в нуждите на растящата средна класа в Китай и за придобиване на допълнителна експертиза, като репутацията на Китай като партньор може да се подобри в световен мащаб, ако тези компании се докажат като отговорни, конструктивни собственици“, каза Ернан Кристена, съдиректор за сливанията и придобиванията в JPMorgan Chase.

Китайските компании избират да инвестират в чужбина, за да подобрят перспективите пред своя растеж“, каза директора за сливанията и придобиванията за Китай в Bank of America Елис Чу.

Данни на Bloomberg показват, че тенденцията е подхранвана и от парите в наличност, натрупани в счетоводните баланси на китайските компании. Те са се увеличи с 14% до $3,99 трилиона юана през последните 2 години.

Притесненията около стойността на юана и негово евентуално поевтиняване в бъдеще също движат тенденцията.

Стратегията обаче е рискована, защото ако китайските компании не успеят да управляват добре новопридобитите активи, това ще остави сериозно петно върху репутацията им на купувачи на компании в чужбина, което да отнеме време преди да бъде изчистено.