Кои се оказаха топ инвестициите на 2019 г.?

Русия, Гърция и Украйна изненадаха пазарите с добра възвръщаемост на местните активи

14:06 | 30 декември 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През 2018 г. привидно всеки клас активи беше губещ. През 2019 г. обаче беше обратното, като печелившите възможности за инвестиции бяха много, а някои от най-големите победители бяха неочаквани за пазара, пише в свой анализ Bloomberg.

Тази година беше белязана от геополитически напрежения като ескалацията на търговската война между САЩ и Китай и Brexit, но пазарите отчитаха ръстове заради стимулите, отпуснати от централните банки, включително от Федералния резерв. Това доведе до стабилен възходящ тренд на пазарите въпреки негативните новини на моменти.

„Беше добра година на много фронтове“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiTrader.

Въпреки че по-голямата част от вниманието на пазарите беше насочено към рекордите на американските акции и глобалните индекси, имаше и други активи, които се представиха доста добре.

Руска революция

В годината, в която САЩ наложиха нова порция санкции на Русия, а Москва беше разтърсена от протести в продължение на седем седмици, пазарът на акции в страната се представи най-добре в световен мащаб, а валутата отчете вторият най-голям ръст в света. Стабилните цени на петрола позволиха на Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка, да намали основната лихва пет пъти. Това помогна на пазара да се възстанови от разпродажбите, които го белязаха през 2018 г. 

„Въпреки политическите предизвикателства руските компании най-общо казано са в отлична форма“, коментира Фрейзър Лунди от Hermes Investment Management.

Възстановяване в Гърция

Гърция, която също е сред най-добре представящите се в света на пазара на акции, е същата тази страна, която започна десетилетието с финансова криза и спасяване от Международния валутен фонд. При облигациите също представянето е на ниво.

Реформите в страната започнаха да се отплащат, а крайно лявата партия Сириза беше изместена от дясната Нова демокрация. Лесните пари от Европейската централна банка помогнаха, като позволиха на страната да взема заеми с отрицателни лихвени проценти през октомври, а 10-годишните държавни облигации в Гърция се радват на най-голямото си рали досега сред 19-те основни пазара, проследени от Bloomberg News.

Бляскавият момент на Украйна

Украинската гривна е най-добре представящата се валута сред над 130, проследени от Bloomberg. След три години, в които валутата изгуби около 10% от стойността си след руската инвазия в Крим и сраженията в източната част на страната. Благодарение на реформите като част от програмата на МВФ и намаляването на лихвените проценти икономическият растеж беше стимулиран. Така пазарната стойност на валутата на страната се повиши по-бързо от всички останали през тази година.

Паладият достигна нови рекорди

Цената на паладия се повиши с около 51% и надмина 2000 долара за тройунция, което го превърна в най-добре представящият се благороден метал за годината.

„При паладият има ясно ограничена тенденция на ограничено предлагане и повишено търсене от страна на автомобилната индустрия, която се стреми да произвежда по-добри автомобили и с по-екологични двигатели“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank. Според него ако предлагането остане ограничено, има потенциал цените да продължат да вървят нагоре.