Има ли значение замразяването на производството на петрол

Марк Шенк и Мат Милър, Bloomberg News

13:05 | 1 март 2016
Автор: Иван Николов
Рафинерията GS Caltex Corp в Инчон, Южна Корея. 26/2/2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg
Рафинерията GS Caltex Corp в Инчон, Южна Корея. 26/2/2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Марк Шенк и Мат Милър, Bloomberg News коментират възможността други членове на ОПЕК да приемат предложението на Саудитска Арабия да замрази производството на петрол на нивата от януари. Коментар от 1 март 2016.

 

Замразяването на производството на най-високи нива, които досега са успявали да произвеждат, има ли значение, ако спрат там? И реално договориха ли се да замразят на януарски нива?

Да, договориха се, но при услови да бъдат подкрепени от други производители.

Предстои да видим дали има признаци Иран да се включи.

Трябва да видим дали ще има интерес от достатъчно пазарни участници.

 

Иран каза, че идеята е чудесна за другите да замразят производството, но че те самите не планират да го правят.

Да, не участват. Особено към януари, когато бяха вдигнати санкциите. Смятат, че имат възможност да възстановят пазарен дял, преди да решат да замразят производството.

 

Видяхме обаче спад в предлагането в САЩ. На какво се дължи - защото производството тук е твърде скъпо, за да продължи или защото не пускаме нови сонди, а старите спират работа?

По-скоро второто. Имаме огромен спад в броя на сондите. Хората смятат, че революцията на шистовия петрол е приключила. Но чакаме да видим какво ще стане и как ще отговори американската петролна индустрия.  

 

Предлагането расте по-бързо от търсенето - така ли е все още? Предлагането все още расте ли по-бързо от търсенето?

Да. Глобално тази година, според ОПЕК и американската енергийна администрация, предлагането ще изпревари търсенето, но че ситуацията ще се подобри с напредване на годината, когато ще видим голям спад в шистовия петрол тук, в САЩ. Това е добър знак.

 

Хората, с които говорим, анализатори и инвеститори, голяма част от тях казват, че не могат да предвидят цената след 2-3-6 месеца, но че след 2г. ще е доста по-висока. На какво се дължи? Дали на очакването, че предлагането накрая ще започне да намалява, след като цените се ориентират около 30-40 долара за барел?

Да, така смятат. Във второто полугодие изглежда има консенсус, че цените ще се ребалансират.

 

Ако саудитците кажат, че са съгласни да задържат производството си на януарските нива, колко близо са до пълен капацитет? Могат ли така или иначе да произвеждат повече?

Саудитците - да, но другите - не. Саудитците са единствените със свободен капацитет. Ние, в Bloomberg току-що получихме февруарското производство на ОПЕК. То показва, че саудитците са без промяна.

Може би това е сигнал, че искат да продължат така и да видят дали ще привлекат някой друг към идеята да замразят производството на януарските нива.

Чуйте целия коментар във видеото.