Apple не може да бъде накаран да отключи iPhone

Коментар на Кори Джонсън, Bloomberg, 26/2/2016

12:08 | 26 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Сигурност. Колаж на логото на Apple с вериги. Photographer: Craig Warga/Bloomberg
Сигурност. Колаж на логото на Apple с вериги. Photographer: Craig Warga/Bloomberg

Коментар на Кори Джонсън, Bloomberg на съдебната сага, която Apple започва в отговор на нареждането на ФБР да отключи iPhone на един от терористите, извършили стрелбата с Сан Бернардино, САЩ. Кори Джонсън разговаря от Сан Франциско с Вони Куин от студиото на Bloomberg в Ню Йорк на 26/2/2016.

 

Какви са последните новини от Apple?

Очакваме Apple да представи отговора си на съдебното дело, което цели да я задължи да отвори един iPhone – този на терориста от Сан Бернардино. Това е много силна адвокатска защита.

Тед Олсън – бившият заместник-министър на правосъдието е написал 355 стр. чернова и съм сигурен, че е имал принос за нея, която включва някои много силни отговори към губернатора.

Искам да ви прочета само в началото на документа, защото той има наистина силен език.

Това което те заявяват по същество е, че не искат да правят това.

Задължаването им да проникнат в телефона би нарушило правата им като компания и би навредило на правителството.

Отговорът е от 355 стр., езикът в него е много силен.

В самото начало са цитирани много съдебни случаи.

Основната теза е, че това не става дума за изолиран случай с един iPhone, а по-скоро Министерството на правосъдието и ФБР търсят чрез съдилищата опасно правомощие, което Конгресът и американският народ не са им дали – способността да принуждават компании, като Apple да подкопават дълбоко сигурността и неприкосновеността на стотици милиони физически лица по света.

Това е оглушителен аргумент, който цитира закони, датиращи още от 18 век, както и някои по-конкретни и скорошни случаи.

И правителството просто не може да иска от Apple да направи това. Отговорът е много силен.

Дискусията определено се разгорещява с отговора на Apple на искането на правителството да му бъде показано как се влиза в iPhone, което води до страха, че те ще могат да влизат във всякакъв вид iPhone.

Apple споменава и историята на хаковете срещу американското правителство и заявява, че ако отворят този телефон за недостъпното досега хакване, то те ще отворят всякакви телефони за всякакъв вид рискове от чуждестранни правителства и други подобни, като дори се цитира случая, когато службата по личния състав на американското правителство е била хакната и личните досиета на правителствени служители са били разкрити.

Така че това е много интересен и силен отговор от Apple.

 

Акцията им спада само с 0,1%, не се движи особено много във връзка с тази конкретна новина, тъй като тя беше очаквана. Това е първият отговор от страна на Apple. Каква е следващата стъпка сега?

Ще има съдебни заседания и те ще трябва да отговорят и, според мен, това ще бъде интересна битка, която правителството ще се опита да поведе тук.

Разбира се, Apple се опитват да водят тази битка открито.

Те искат борба да не е само в съдебната зала, но и в Конгреса.

Искат дискусия за това кое е най-доброто за американския народ.

Да не забравяме, че това е много сериозен делови проблем.

Доста неща се случиха през последните няколко години в света на корпоративните технологии, след разкритията на Едуард Сноудън за това, че САЩ и Националната агенция за сигурност шпионират данните, съхранявани от технологични компании. Много от тях - компании като Microsoft, Cisco и други, изразиха мнение, че са имали трудности с клиентите си по света.

По-конкретно – трудностите, които са имали с клиентите си в Китай, трудностите в Европа – защото чуждестранните клиенти не искат да работят с тези американски компании, тъй като не вярват, че данните им ще бъдат съхранявани безопасно и няма да се разкриват.

Така че тези компании признават, че това не е само проблем свързан с личните данни и той наистина не е само такъв, но също създава трудности и за бизнеса им и способността им да продават на компаниите, които не са на американска територия, а това определено е фактор, на който Конгресът би могъл да повлияе много повече от съда.