Седмичен пазарен обзор: ФЕД и корпоративните отчети диктуваха правилата на пазара

ФЕД и корпоративните отчети диктуваха правилата на пазара през седмицата

18:13 | 30 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Трейдър на пода на New York Stock Exchange (NYSE)
Трейдър на пода на New York Stock Exchange (NYSE)

Федералният резерв на САЩ не предприе промени в монетарната си политика, след двудневното си заседание, приключило в сряда, 28 октомври, което бе в съответствие с прогнозите на анализаторите от Bloomberg.

Централната банка обаче не пропусна да подчертае, че преди да затегне монетарната политика, трябва да види признаци за устойчив прогрес на пазара на труда. Отделно изискване е да съществуват достатъчно убедителни основания да се предположи, че инфлацията ще започне да приближава целевото ниво от 2%.

Описвайки изминалите шест седмици от последното си заседание, централната банка констатира, че разходите на домакинствата и бизнес инвестициите се увеличават със „солидно темпо". Създаването на нови работни места се забавя, но безработицата се запазва стабилна на ниво от 5.1%.

Уолстрийт реагира положително на решението на ФЕД. Американските акции скочиха до двумесечен връх, след като Федералният резерв остави непроменени лихвените проценти на нива, близки до нулата, след заседанието в сряда. Изявлението на банкерите от ФЕД остави пазарите с впечатлението, че все още се обмисля затягане на паричната политика в рамките на 2015 г.

Европа

Индексите на водещите борси на Стария континент затвориха със силни ръстове в сряда, 28 октомври, след решението на ФЕД. Инвеститорите бяха окуражени от корпоративните отчети и рязкото възстановяване на цените на петрола.

Евростат отчете нулева инфлация в еврозоната през октомври, според данните, излезли в петък, 30 октомври, но нивото ѝ остава далеч под целта на ЕЦБ от 2%. През септември потребителските цени дори паднаха с 0.1% на годишна база, което беше първата дефлация от март насам.

Безработицата за септември изненадващо се понижи до 10.8%, под предвижданите 11 на сто, а данните за август бяха ревизирани в посока надолу от 11% до 10.9%. Това е най-ниското ниво на показателя от януари 2012 г. насам, отбелязват от Евростат.

Широкият измерител Euro Stoxx 600 затвори на червено в четири от сесиите през седмицата. Въпреки това отбеляза понижение само от 0.49%, като търговията се движеше в тесен диапазон между нива от 371 до 377

Подобна бе търговията и при Euro Stoxx 50, който затвори последната сесия от седмицата на ниво от 3 418.23, което е понижение с 0.21% на седмична база.

Германският DAX 30 затвори седмицата на зелена територия, като отбеляза повишение от 0.53% и приключи на ниво от 10 850.14

Трудовият пазар в най-силната европейска икономика продължава със стабилното си представяне и през октомври, давайки надежди, че най-голямата икономика в Еврозоната няма да бъде сериозно накърнена от забавянето на развиващите са пазари. Коефициентът на безработица остава на най-ниското си ниво от обединението насам, или 6.4%.

Икономическият растеж във Великобритания се забави до 0.5% през третото тримесечие в сравнение с предходното, след като Националната статистическа агенция обяви, че производството в страната се свива с 0.3% за трето тримесечие, но спадът е ограничен благодарение на 2.4 процентовия ръст в минната и добивната промишленост.

Строителството натежава най-много на темпа на растеж, като секторът записва понижение с 2.2%, най-резкия спад от 2012 г. насам, когато през същото тримесечие понижението беше 2.5%.

Данните за забавения растеж на икономиката на острова се отрази негативно на английския FTSE 100, който завърши седмичната сесия на ниво от 6 361.09, което е понижение от 1.28%

Гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни заяви в неделя, че "точното време за първата стъпка за затягане на паричната политика ще стане ясна в началото на следващата година и ако увеличението на лихвените нива не е належащо, няма да се действа“.

САЩ

Икономическата експанзия в САЩ се забавя, според данните публикувани в четвртък, 29 октомври. Брутният вътрешен продукт на САЩ се увеличи с 1.5% през третото тримесечие спрямо 3.9 на сто от април до юни. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст от 1.6 на сто.

В същото време, потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката, не губят темпо и се покачват с 3.2%, спрямо 3.6% през предходните три месеца. Бизнес инвестициите в съоръжения се увеличават с 5.3 на сто, компенсирайки спада от 4% при вложенията в сгради.

Влошаване са отчита при складовите наличности, които се разрастват с едва 56.8 млрд., спрямо 113.5 млрд. за предходното тримесечие, като това перо орязва 1.44 процентни пункта от ръста на БВП.

Търговският баланс не оказва значително влияние, като износът се повишава с 1.9%, а вносът с 1.8 на сто.

Индексът на сините чипове Dow Jones отбеляза незначителна промяна от 0.10%, като завърши седмицата на ниво от 17 633.60, въпреки че в сряда, след изявлението на Джанет Йелън стойностите на индекса се повишиха с 1.13% до ниво от 17 779.95

Широкият измерител на американската икономика S&P500 завършва на зелена територия, въпреки, че затвори в четирите дни от седмицата на червено, като отбелязва повишение от 0.38% до ниво от 2 074.00

През последните няколко седмици инвеститорите залагат, че ФЕД ще отложи първото увеличаване на лихвите от почти десетилетие насам за началото на следващата година. Тези очаквания се базират на слабостта на световната икономика и нейното въздействие върху САЩ.

Валутни пазари

Еврото възвърна загубите си, отбелязани през седмицата, като в последния ден от седмичната търговия се търгува на нива от началото на сесията. Изявлението на ФЕД в сряда оказа силен натиск върху обединената валута, която се срина с повече от 150 пипса в рамките на час, след изявлението на председателя Джанет Йелън на 28 октомври. Доларът отбеляза най-силното си представяне от август насам, като се търгуваше до стойности от 1.0894 долара за евро. Голямата волатилност на пазара върна седмичното представяне на валутната двойка до нива от понеделник. Най-търгуваната валутна двойка завърши седмицата на ниво от 1.1004 долара за евро, което е понижение от 0.11% на седмична база.

Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6% през тази година, в сравнение с миналата, въпреки че, работещите сондажни платформи са с 63% по-малко. Петролните инвеститори изоставиха нефтени проекти за над 19 млрд. долара, в рамките на изминалата седмица.

Bespoke Investment Group отбеляза, че интересът към късите позиции в енергийния сектор e скочил до 11.6% в средата на октомври. Това е най-високото ниво от най-малко десет години.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември отбеляза значително покачване за седмицата от 4.59%, В последния работен ден от седмицата на борсата в Ню-Йорк, цената на сорт West Texas Intermediate затвори на ниво от 46.60 долара за барел.

Сорт Брент, търгуван на Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, също се повиши на седмична база, след като отбеляза повишение от 3.36%. като завърши петъчната търговка сесия на ниво от 49.46 долара за барел на седмична база. 

Злато

Благородният метал започна седмицата с повишение, като продължи бичия тренд от миналата седмица, като отбеляза най-високи стойности до 1182.70 долара за тройунция преди решението ФЕД в сряда. Фючърсите тръгнаха в негативна посока, след като Федералният резерв намекна за възможно повишаване на лихвите през декември.

Ценният метал отбелязва спад за втори пореден ден, достигайки най-ниските си нива за последните три седмици. Силният натиск от страна на долара, оказа влияние върху търговията. Спот цената на златото се понижи до ниво от 1141.80, което е най-ниското ниво от 8 октомври насам. Металът отбеляза спад от 1.85% на седмична база.

Най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, SPDR Gold Trust, публикува данни, според които запасите са спаднали с 0.17% до 694.34 тона.

Другите благородни метали също отбелязаха понижения. Платината поевтиня с 1.51% на седмична база , като отбеляза най-ниското си ниво до 983.70 долара за тройунция. Паладият падна с 1.5% до 667.50. Среброто се обезцени с 1.51% до 15.51 долара за тройунция.

Кафе

Светът се подготвя за дефицит в производството на кафе от 3.5 милиона чувала през сезон 2015-2016 г., според доклад на Volcafe Group, един от водещите търговци на Арабика и Робуста кафе в света, базиран в Швейцария. Климатичните промени заплашват една четвърт от производството на най-големие износителки Бразилия, Никарагуа, Салвадор и Мексико.

Корпоративни новини

Volkswagen AG отчете първата тримесечна загуба от 15 год. насам, като се изправи пред финансовите последици от скандала с вредни емисии. Автомобилният концерн изгуби около 21 млрд. евро пазарна капитализация, откакто скандалът стана обществено достояние на 18 септември. Разходите по съдебни дела, връщане на автомобилите и загубите, които се очаква да понесе компанията, варират от 20 млрд. евро до 78 млрд. евро, според анализаторите на Bloomberg.

Европейската петролна компания Royal Dutch Shell Plc отчете най-голямата си нетна загуба от поне десетилетие. Петролният концерн съкращава работни места и намалява разходите, за да се пребори с кризата заради срива на цената на петрола. Компанията, която купува BG Group Plc в най-голямата сделка в индустрията за тази година, отчете нетна загуба за третото тримесечие от 7,42 млрд. долара спрямо печалба от 4,46 млрд. долара за същия период през миналата година.

Третият най-голям пивовар в света, Heineken реализира скок на тримесечната печалба и продаденото количество бира, благодарение на силните продaжби в Европа, Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион. След новините пазарната капитализация нарасна с 4%.

Финансов сектор

Германската Deutsche Bank отчете нетна загуба от 6 млрд. евро и обяви, че ще съкрати около 9 хил. служители на пълен работен ден и 6 хил. външни сътрудници до 2020 г. В резултат акциите на банката поевтиняха с 6.9%.

Британската банка Barclays отчете коригирана печалба преди данъци от 1.43 млрд. паунда (2.18 млрд. долара) за третото тримесечие, което се оказа под средната прогноза на анализаторите от 1.65 млрд. паунда и цената на акциите ù потъна с над 6%

Технологични компании

Twitter разочарова Уолстрийт, като обяви общия брой на активните потребители на месечна база от 320 милиона за третото тримесечие, което е с 11% повишение спрямо същия период през миналата година и повишение от 4 милиона, в сравнение с предходното тримесечие. Нетната загуба на компанията е на стойност 132 млн. долара. На фона на 320 милиона активни потребители за Twitter, най-голямата социална мрежа Facebook има повече от 1 милиард регистрирани потребители.

LinkedIn, която оперира в над 200 страни и територии, заяви, че общият брой на потребителите на социалната мрежа е нараснал с 20% до 396 млн. души в края на третото тримесечие.

Samsung ще похарчи 10 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, съобщи компанията на 29 октомври. Най-голямото обратното изкупуване, правено от технологичния гигант.

Според Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC Samsung продължава да бъде топ производител на смартфони в света с 23.8% пазарен дял. През третото тримесечие на 2015 г. компанията е продала 84.5 млн. смартфона. През същото тримесечие година по-рано тя имаше 23.9% пазарен дял и 79.6 млн. продадени бройки.

Apple остава на втора позиция с 13.5% пазарен дял след продажбата на 48 млн. смартфона през третото тримесечие на годината, в сравнение с 11.8% пазарен дял и 39.3 млн. продадени бройки година по-рано.

Световният пазар на таблети се свива с близо 13% през третото тримесечие

Lenovo е на трето място с продадени 3.1 милиона таблета и пазарен дял 6.3%. Компанията бележи растеж на продажбите от 0.9 на сто, следвана от тайванската Asus (с дял от 4%) и китайската Huawei (3.7%)