Бумът на шистов петрол продължава, въпреки спиране на 63% от платформите в САЩ

Петролните инвеститори изоставиха нефтени проекти за над 19 млрд. долара, в рамките на седмица

12:03 | 30 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6%, докато работещите сондажни платформи са с 63% по-малко
Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6%, докато работещите сондажни платформи са с 63% по-малко

Производителите на петрол се отказват от мегапроекти, като се фокусират върху шистовите полета. Проекти за повече от 19 млрд. долара в нефтени и газови находища преустановиха сондажи в рамките на последната седмица.

Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6% през тази година, в сравнение с миналата, въпреки че, работещите сондажни платформи са с 63% по-малко.

Срива на цените на петрол в продължение на 16 месеца, принуди най-големите производители на суров петрол в САЩ да се откажат от високобюджетните си мегапроекти и да се насочат към по-безрисковите операции в шистовите си полета.

Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Chevron Corp., ConocoPhillips и Hess Corp. Всички големи компании са замразили или изоставили големите си проекти. Въпреки това Exxon и Chevron обявиха плановете си да увеличат значително производството на суровината, като се съсредоточат върху шистовите операции.

Намаляване на разходите

Компаниите се очаква да намалят разходите си за дълбоководни сондажи с 20 до 25 на сто през следващата година, в сравнение с 3 до 8 на сто от общото намаление на всички разходи за сондажи, според анализ на Barclays Plc. Големи залежи, които изискват високобюджетни мегапроекти са открити само в най-труднодостъпните и най-студените части на света.

"Chevron предприема мерки, отговарящи на текущата цена. Преструктурираме разходите, като се насочваме към по-ниско капиталоемки проекти", заяви говорителя на компанията Курт Глаубиц на 23 октомври, когато Chevron обяви корпоративните си данни за тримесечието.

Загуби поради ниските цени

Мегапроекта на Exxon за изследвания на петролните пясъци в Западна Канада, където предизвикателства от труднодостъпния терен и лошо време многократно забавиха проекта, който струваше на компанията 12.7 млрд. долара още преди откриването му през 2013 г.

ConocoPhillips, третата по големина компания производителка на петрол в САЩ, анулира през юли плановете си за изследвания в Мексиканския залив през тази година. Прекратяването на дългосрочната програма може да струва на базираната в Хюстън компания над 400 млн. долара.

Международните производителите не успяват да приключат близо 80% от мегапроектите си в срок и в рамките на бюджета“, каза Неерай Нандурдикар, директор операции нефт и газ в Independent Project Analysis Inc.

Свръхпредлагането или бумът на шистов петрол

Бумът на производството от шистови полета доведе до пренасищане на предлагането, което доведе до срив на цената на петрола с близо 74% от юни 2014 г.

Това накара големите производители да изоставят големите си проекти и да се насочат към производството на шистов петрол, което е един от най-икономичните варианти за производителите. Exxon и Chevron се пренасочиха към региони, които игнорират повече от половин век, в преследване на гигантски отвъдморски проекти за откриване на петролни залежи.

Превишаването на разходите отбелязват 64% от мегапроектите свързани с проучвания за петрол и природен газ, като 73% от тях са изправени пред въпроса за отлагане или спиране, според проучване на Ernst & Young LLP.

Exxon утрои броя на платформите си за сондажи на шистови формации в САЩ, след като купуват XTO Energy за 35 млрд. долара през юни 2010 г., заяви Джак Уилямс, старши вицепрезидент, отговарящ за кладенците на Exxon по време на заседанието през март в Ню-Йорк.

„Exxon планира да удвои производството на американски шистов петрол през следващите три години.“

Chevron планира да увеличи производството от шистовите си кладенци 160 000 барела дневно през следващите две години, съобщи компанията през март. Въпреки спада на цената и търсенето, главният изпълнителен директор Джон Уотсън се придържа към целта за повишаване на производството с 20 на сто до 3.1 млн. барела на ден, до края на 2017 г.

BP Plc, Royal Dutch Shell и Hess Corp. Corp. са сред компаниите, които произвеждат по-голямо количество петрол, отколкото преди една година. В САЩ шистовите проучвания са фокусирани върху най-продуктивните части. Компаниите увеличиха производството от кладенците си с по-богати находища на шистов петрол и успяват да договорят по-ниски цени на доставка, в сравнение с фирми опериращи с нефтени находища.

Цената на американският лек суров петрол е паднала с 23.22% от юни насам, докато търгуваният на ICE в Лондон, сорт Брент отбелязва понижение от 24.74% за същия период.

West Texas Intermediate с доставка през декември падa с 0.40% до 45.88 долара за барел в търговията си днес в 11:35 ч. българско време. Сорт Брент се търгува с понижение от 0.15% за деня, до 48.75 долара за барел.

„Проектите стават големи и все по-големи, което не е гаранция за по-добри резултати и затова се провалят“, заяви Хауърд Дюхон, главен мениджър системи и управление в Gibson Applied Technology & Engineering Inc., която изготвя дълбоководните проекти на големите петролни компании.