ОИСР: Китайската икономика ще остане турбулентна с години

Преходът към икономика, ориентирана към услугите, няма да е лесен

12:14 | 1 февруари 2016
Обновен: 12:19 | 1 февруари 2016
Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Генералният секретар на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия каза, че преходът, през който преминава китайската икономика, ще направи така, че тя да остане турболентна с години. Гурия говори пред Bloomberg, като обърна внимание на икономическото развитие на втората по големина икономика в света.

В Китай преминават през преход. Той е насочен от модел на растежа, разчитащ основно на инвестициите и износа към модел, движен от потреблението и предоставянето на повече услуги за населението. Инвестициите са на дъното, а в някои сектори като стомана например парадоксално има свръхинвестиции. Това разбира се създава много сериозен проблем със свръхпредлагането в много страни по света и в резултат цената падна. Това, на което ставаме свидетели, е резултат от прехода. Ситуацията ще продължи да е такава още известно време. През следващите няколко години ще има турбуленция, докато преходът към новия модел бъде направен, коментира генералният секретар на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие.

Неизбежно Китай ще върви в посоката на икономика, в която услугите да станат водещи. На първо място по-голяма част от износа им ще се състои от услуги и умствен капитал. Това се случва с на практика всяка една икономика, която преминава на по-високо ниво на развитие. Вместо производствени стоки все повече ще се изнасят услуги. Освен това обаче част от работната сила се мести към Камбоджа, Лаос, Виетнам и т.н., допълни Гурия.

Производственият PMI индекс продължи да показва слабост. Производственият сектор в Китай се свива шести пореден месец, а при услугите експанзията се забавя.