Практичният еврокомисар

Действията на Кристалина Георгиева бързо ѝ печелят уважение в Брюксел, пише германски седмичник

10:54 | 31 януари 2016
Обновен: 10:54 | 31 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: ЕК
Снимка: ЕК

Практичният подход на Кристалина Георгиева бързо ѝ печели уважение в Брюксел, пише в последния си брой авторитетното германско седмично издание Wirtschafts Woche.

“Като човек, който отговаря за многомилиардния европейски бюджет, нейната роля е да гарантира, че парите отиват там, където има най-голяма нужда от тях. Практичният подход на бившия заместник-председател на Световната банка бързо ѝ спечелват уважение в Брюксел. Волфганг Шойбле, финансов министър на нетния платец Германия и който винаги следи как Брюксел харчи парите на данъкоплатците, уважава прозорливостта на Георгиева”, пише изданието в статия, посветена на работата на Георгиева.

Ако на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се наложи да отсъства по здравословни причини, той би разчитал на нея да го замести, допълва изданието.

Като пример за едно от предизвикатествата пред Кристалина Георгиева седмичникът посочва нуждата да се намерят средства за справяне с бежанската криза. За тази и миналата година Георгиева вече е осигурила допълнителни 5 млрд. евро от европейския бюджет за тази цел.

Общият обем на средствата от европейския бюджет за справяне с бежанската криза през 2015 и 2016 възлизат на близо 10 млрд. евро. От тях 500 млрд. евро са за специален доверителен фонд за Сирия, а 1,8 млрд. - за доверителен фонд за Африка. Целта на тези инструменти е да помагат на хората там, където са, преди те да поемат по пътя към Европа. Очакването е страните членки на Европейския съюз да удвоят сумите за двата фонда.

Статията завършва с напомнянето, че една от основните задачи на Кристалина Георгиева е да гарантира, че европейският бюджет се използва възможно най-ефективно.