Как технологичните компании се готвят за търговската война с Китай

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 23.03.2018

10:18 | 23 март 2018
Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Лидерите на Apple Inc., Google и други технологични гиганти от САЩ се отправят към Китай този уикенд, за да преследват една позната цел: да правят повече бизнес в най-населената държава в света. Досегашните им усилия в това направление имаха в най-добрия случай смесени резултати.

На фона на задаващата се търговска война между двете най-големи световни икономики целта става още по-трудна за постигане, коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, и Джини Ромети, ръководител на IBM, ще присъстват на China Development Forum - годишна среща, която помага на западните корпорации да изграждат връзки с държавните служители в страната. Стив Моленкопф, главен изпълнителен директор на Qualcomm, ще присъства на конференцията, но е отменил плановете си да говори.

Кук ще бъде съпредседател на събитието тази година, а Apple има най-високи дялове в Китай сред американските технологични компании. Нейните iPhone-и и други джаджи се продават добре в страната, но приходите от региона паднаха през последната фискална година на Apple. Компанията, базирана в Капертино, Калифорния, също така беше критикувана неотдавна заради преместването на данните на китайските потребители на iCloud в контролирани от държавата сървъри.

През миналата година International Business Machines Corp. обяви сделка с китайската компания Wanda Group в рамките на форума. Сделката има за цел да помогне на IBM да се разшири на облачния пазар в страната, въпреки че Caixin съобщи наскоро, че Wanda ще престане да работи с американската компания.

Google напусна континенталната част на Китай през 2010 г. заради цензурата на правителството при резултатите от търсенето. Компанията се опитва да се завърне през последните години, но постигна малък напредък.

Тези препятствия ще се увеличат, ако се разрази търговска война между САЩ и Китай. В четвъртък президентът Доналд Тръмп подписа указ за влизане в сила на 25% мито върху китайски внос, оценяван на поне 50 милиарда долара, включително информационни и комуникационни технологии. Той също така обвини Китай в кражба на интелектуална собственост. Китай реагира със закана за собствени такси върху някои вносни стоки от САЩ.

Apple може да отчете отрицателен ефект върху 15 процента от бизнеса си, ако Китай се противопостави на политиката на Тръмп с мита върху вноса на американски продукти, заяви по-рано в четвъртък анализаторът Джейн Мюнстер от Loup Ventures.

Конференцията се случва едва няколко дни, след като Bloomberg News съобщи, че китайските регулатори се опитват да гарантират повече защита за местните компании, преди да одобрят предложената от Qualcomm покупка на NXP Semiconductors NV. Китайското министерство на търговията не е удовлетворено от отстъпките, които Qualcomm предлага досега, и е предало на компанията да предложи повече неща, твърдят запознати с въпроса източници.

Китай е най-големият световен пазар за смартфони и има критично важна клиентска база за чиповете на Qualcomm за мобилни телефони. Компанията със седалище в Сан Диего, Калифорния, спечели правото да разшири бизнеса си за лицензиране на технологии в Китай през 2015 г., след като плати глоба и се съгласи да начислява по-ниски тарифи за местните клиенти на телефони за този пазар. Тогава Qualcomm създаде ново подразделение, което има задачата да помогне на китайските производители на смартфони да продават продуктите си зад граница. Освен това Qualcomm обяви, че е започнала да си партнира с производители на чипове в Китай и ще инвестира 150 млн. долара в китайски стартъпи.

През 2016 г. американският производител на чипове обяви, че ще създаде съвместно предприятие с китайската провинция Гуейджоу за разработване на чипове за сървърни системи. 

Очаквайте видео.