Цената на производството на коли в САЩ

Дейвид Уелч, Bloomberg

13:24 | 25 януари 2017
Автор: Иван Николов
Работник монтира Ford Super Duty Truck в завода на Ford в Луисвил, Кентъки, САЩ. 30 септември 2016. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg
Работник монтира Ford Super Duty Truck в завода на Ford в Луисвил, Кентъки, САЩ. 30 септември 2016. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg

Отварянето на нови автомобилни заводи в САЩ няма да е лесно, пише Bloomberg. Последният завод за сглобяване на GM, Ford или Fiat Chrysler на родна земя бе отворен през 2006.

Същата година Ford взе 23 млрд. долара кредит и заложи всичките си големи активи, включително синьото овално лого в рамките на преструктуриране на американските си операции, които по това време бяха застрашени, а по-късно и спасени от банкрут.

GM и Fiat Chrysler имаха нужда от държавна помощ, за да приключат бързо реорганизацията. И трите компании-производители на автомобили затвориха десетки производство в този процес.

„Последното, от което има нужда автомобилната индустрия е повече капацитет”, каза Марина Уайтман, преподавател в университета в Мичиган и бивш главен икономист в GM.

„По цял свят има свръхкапацитет в автоиндустрията и затруднява производителите в Америка. Те трябва да вземат трудни решения”.

От Мексико в САЩ годишно влизат 3 млн. коли.

"Ако започнем да ги обмитяваме с високи тарифи.. тези заводи няма да продължат дълго. Големи инвестиции бяха направени. Колите трябва да стигнат дотук. Но ще са по-скъпи", каза Дейвид Уелч от Bloomberg.

Чуйте целия му коментар на предложението на Тръмп към автопроизводителите.