Как ще се развиват отношенията САЩ-Китай

Кристофър Джонсън, старши съветник в CSIS за Китай

17:00 | 24 януари 2017
Обновен: 19:00 | 24 януари 2017
Автор: Иван Николов
Сергия за новогодишна украса. Шанхай, Китай. 22 януари 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Сергия за новогодишна украса. Шанхай, Китай. 22 януари 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Излизането на САЩ от Транс-Тихоокеанското партньорство е подарък за Китай по случай новата година, пише Майкъл Шуман от Bloomberg.

Тръмп искаше да е по-твърд към Китай, за да ограничи геополитическите амбиции на Пекин и да сложи край на предполагаемите нечестни търговски практики. И току-що направи и двете по-трудни за постигане.

В анализа си за Bloomberg Кристофър  Джонсън, старши съветник в CSIS за Китай казва, че президентът Си Дзинпин насочва усилията си към вътрешните работи на страната.

"Задава се голям преходен период за лидерството на Китай през есента. Той не иска проблеми с американците тази година", каза Джонсън в интервю за Стивън Енгъл от Bloomberg по време на конференцията на Goldman Sachs в Хонконг на 24 януари 2017.

"Всъщност те искат да намерят път към съвместно съжителство с новата администрация. И само ако тя натисне твърде силно върху твърде много такива проблеми – било Тайван или Южнокитайско море, или друго – едва тогава бихме чули изискване от страна на Си да се отговори твърдо".

Чуйте целия анализ.