Само местните трябва да имат право да присъстват на Олимпийските игри

Простото - макар и противоречиво - решение ще намали емисиите и ще помогне да се убедят жителите на градовете домакини да подкрепят игрите

17:07 | 7 юли 2024
Автор: Адам Минтър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Присъствието на около 2 милиона фенове, които ще пътуват от чужбина, за да присъстват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., ще се усети на стадионите в града. За съжаление ще се усети и от климата.

Според организаторите на олимпийските игри около една четвърт от въглеродните емисии, свързани с провеждането на най-голямото спортно събитие в света, ще бъдат генерирани от пътуванията на зрители.

Това е дългогодишен проблем, който не тръгва от Олимпийските игри в Париж. Но Париж, подобно на предишните игри, възприе устойчивостта като основен принцип. По пътя постигна добър напредък в намаляването на емисиите на парникови газове, свързани с изграждането и операциите на обектите. Но е направено малко за справяне с емисиите на зрителите от чужбина.

Има постижимо, макар и радикално решение, което ще направи бъдещите игри много по-приятни и достъпни: Направете ги локални що се отнася до зрители. Ограничете повечето продажби на билети до жителите на града домакин и околните райони, като същевременно осигурете известен достъп на регионалните фенове, които пътуват най-устойчиво.

Аргументът за предприемане на действия е ясен: на игрите в Лондон през 2012 г. емисиите, свързани със зрителите, повечето от които са свързани със самолетни пътувания, достигнаха 913 000 метрични тона, или 28% от 3,3 милиона тона въглерод, емитиран по време на игрите (това е еквивалентно на годишните емисии на около 696 000 типични американски автомобила). Четири години по-късно организаторите на Олимпийските игри в Рио през 2016 г. изчислиха, че пътуванията на зрители от чужбина ще генерират огромните 1,72 милиона метрични тона, или 38% от емисиите, свързани с игрите (окончателните числа така и не бяха публикувани).

Въпреки че несъмнено би било трудно за Международния олимпийски комитет да се заеме с генерираните от пътувания емисии, организацията има пример от реалния живот за въздействието, което може да създаде: Токио 2020.

Както си спомняте, тези летни игри бяха отложени с една година поради пандемията. Организаторите, отчаяни да ограничат предаването на вируси, наредиха 70% намаление на чуждестранния персонал, който може да пътува до Токио. Според анализ след игрите, това намаление (без да се включват спортистите) е намалило свързания с въздушния транспорт генериран CO2 с близо 79%, от 165 051 метрични тона на 35 365 метрични тона. Междувременно общото спестяване на въглерод от забраната на повечето зрители възлиза на 800 000 метрични тона, според МОК.

През 2021 г. широко цитирано проучване на Nature за олимпийската устойчивост твърди, че намаляването на игрите ще намали посещаемостта — и въздействието върху околната среда — на зрителите. Това е добра идея, но намаляването на размера на игрите би означавало санкциониране на спортистите, чиито събития ще бъдат елиминирани, и намаляване на общото значение на Олимпиадата на световната сцена. Преминаването към модел на регионално присъствие ще избегне подобни пречки, като същевременно ще създаде някои важни предимства, главната сред които е ангажирана местна фенбаза, която ще придаде на игрите истинския колорит на родната им страна.

Игрите, населени почти изцяло с чуждестранни туристи, отдавна са трън в очите на местните. В Париж, например, съпротивата срещу игрите е значителна, водена отчасти от разочарованието от трафика и повишаването на цените, което идва с наплива от фенове. Една олимпиада, изрично предназначена да забавлява местните жители, трябва да подкопае част от това противопоставяне и може би да разшири броя на градовете, желаещи да бъдат домакини на игрите.

В допълнение към жителите на града домакин, билети могат да бъдат предоставени на регионални фенове, които могат да стигнат до мачовете с влак. За Париж това би разширило набора от билети до цяла Франция и много други европейски страни. Феновете, които могат да стигнат до игрите само чрез въздушен транспорт, трябва да имат силно ограничен достъп и да бъдат обект на екологични допълнителни такси (за компенсиране на тяхното въздействие). Да, това би ограничило присъстващите в чужбина до богатите. Но реалистично високите разходи за посещение на далечна олимпиада вече са непосилни за повечето хора.

Адам Минтър е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ бизнеса със спорт.