Разследването на свинското в Китай е нов удар на фермерите от ЕС

Тази седмица Китай, най-големият потребител на свинско месо в света, обяви проверка на вноса от ЕС, която може да доведе до налагане на мита в рамките на търговския конфликт

15:11 | 21 юни 2024
Обновен: 16:14 | 21 юни 2024
Автор: Силия Бергин,Хейли Гу,Сара Сжолин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заплахата Китай да наложи мита върху свинското месо от Европейския съюз е последното нещо, от което се нуждае закъсалата индустрия на континента.

Тази седмица Китай, най-големият потребител на свинско месо в света, обяви проверка на вноса от ЕС, която може да доведе до налагане на мита в рамките на търговския конфликт. Най-големите износители на месо от блока - като Испания и Дания - предупреждават, че евентуални налози ще засегнат още повече продажбите в чужбина, които намаляват от няколко години, което ще навреди на цялата верига на доставки - от фермерите до преработвателите.

ЕС вече губи короната си на износител номер 1 на свинско месо. След като се възползва от търсенето в Китай, когато африканската болест по свинете опустоши стадата, европейските доставки изпитват затруднения, тъй като китайското производство се възстанови, а блокът имаше собствени огнища на болестта. Печалбите на фермерите бяха свити и от по-високите разходи за фуражи и енергия, както и от потребителите, които консумират по-малко свинско месо, което накара преработвателите да съкратят работни места, да затворят кланици и да се насочат към повече местни пазари.

Проверката на свинското месо е най-новата ответна мярка в борбата, която включва и китайски електромобили и европейски алкохол. Ако бъдат въведени мита, доставчиците на свинско месо от ЕС може да се затруднят да намерят нови пазари за нишови продукти - като свински уши - които Китай купува.

"Ставаме заложници в търговска война, в която всъщност дори не участваме", казва датският свиневъд Торбен Фарум, който смята Китай за купувач на своите продукти. "Всъщност имаме достатъчно проблеми, с които да се борим, и това просто се прибавя към тях."

През първите пет месеца на годината Китай е внесъл от цял свят 930 000 тона свинско месо и продукти от свински вътрешности на стойност 1,86 млрд. долара, сочат митнически данни. Испания, Дания и Нидерландия са сред най-големите доставчици.


Китай все още е важен пазар на свинското на Европа

Макар че през последните години общият износ на свинско месо от Европа е намалял, Китай остава важен купувач за ЕС, тъй като е най-големият чуждестранен пазар за това месо. Но Китай трябва да внася по-малко, тъй като стадото му се възстановява, а слабото потребление в условията на икономически спад допринася за свръхпредлагането в страната.

Според източници от индустрията, които следят отблизо ситуацията, засега свинското месо и карантиите от Европа се освобождават нормално от митниците. Въпреки това някои търговци в Китай вече изземват запасите от замразени свински продукти на пристанищата и в складовете, тъй като се опасяват, че евентуални бъдещи търговски мерки срещу доставките от ЕС биха могли да доведат до повишаване на цените на тези продукти, твърдят източници от индустрията.

Ако едногодишната проверка наистина доведе до мита, това би могло да бъде от полза за конкурентни износители като САЩ и Бразилия, чиито доставки вече са конкурентни в Китай. Прогнозите са, че през 2024 г. общият обем на доставките от САЩ ще бъде равен на този от ЕС.


Европа може да загуби доминацията си в износа на свинско месо

Не е ясно колко бързо ще напредне работата на китайската проверка. Разследването означава, че компаниите трябва да се регистрират пред китайските власти и те могат да бъдат разпитани от Пекин преди да бъде взето решение за потенциални мита, каза Ан Ришар, директор на френската индустриална асоциация Inaporc.

"Засега сме в режим на изчакване", каза тя. "В краткосрочен план ще бъде сложно да заменим Китай, тъй като това е нашият пазар номер едно."

Говорител на Министерството на търговията в четвъртък заяви, че Китай има право да започне антидъмпингови мерки след публикуването на предварителните резултати, в съответствие със съответните вътрешни правила и правилата на Световната търговска организация.

Китай и преди се е насочвал към търговията със селскостопански продукти. Тази година страната отмени наказателните мита върху износа на австралийско вино, с което сложи край на тригодишна кампания на търговски натиск върху Канбера, която включваше и ечемик. Наложи и продължителни ограничения върху американското птиче месо, които засегнаха компании като Tyson Foods Inc. и Pilgrim's Pride Corp., преди да отмени забраната за доставки през 2019 г.

Намиране на нови купувачи

Ключов проблем за много европейски доставчици е намирането на алтернативни пазари за изпращане на части от животни, като трътки, муцуни, уши и месо от главата, казва Мигел Анхел Хигера, директор на испанската група на свиневъдите Anprogapor.

Миналата година на Китай се паднаха 65% от износа на странични продукти от Дания на стойност 360 млн. долара, по данни на Датския съвет по земеделие и храни.

"Когато моите прасета отиват в кланицата, те се разфасоват и след това - грубо казано - беконът отива в Англия, шунката - в Италия, муцуните, ушите и опашките - в Китай, а свинското печено ще ядем тук, в Дания", казва Фарум.

Продажбата на тези нишови продукти на страни като Китай помага на европейските преработватели да поддържат ниски разходи, като ги разпределят върху цялото месо. Ако вместо това тези разфасовки се продават на по-ниски цени на по-малките азиатски пазари или за храна за домашни любимци, производствените разходи ще се прехвърлят върху премиум разфасовките, продавани в Европа, казва Рупърт Клекстън, директор по месото и животновъдството в консултантската компания Gira.

Всеки спад в търсенето се очаква да доведе до понижаване на цените на остатъчното месо. Датският фермер Фарум все още не наблюдава спад, но е притеснен от това какво може да означава сондата за неговия отрасъл.

"То изпраща сигнал към пазара и може да накара някои фермери да преосмислят дали искат да продължат или не", каза той.