Китайските производители искат 25% данък за автомобили от ЕС, предава CCTV

Компаниите са отправили искането на среща при закрити врата с Министерството на търговията на Пекин, на която са присъствали четири китайски и шест европейски автомобилни производители

14:00 | 19 юни 2024
Обновен: 14:55 | 19 юни 2024
Автор: Линда Лю
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските производители на автомобили призоваха Пекин да приеме "най-строгите мерки", включително облагане с 25% на произведените в Европейския съюз автомобили с големи двигатели, в отговор на митата на Брюксел върху електрическите превозни средства, произведени в Китай, се казва в доклад от сряда.

Според статия, публикувана от акаунт в социална медия, свързан с държавния телевизионен оператор CCTV, компаниите са отправили искането на среща при закрити врата с Министерството на търговията на Пекин, на която са присъствали четири китайски и шест европейски автомобилни производители, както и представители на промишлени и изследователски органи, във вторник.

Миналата седмица ЕС обяви, че планира да повиши митата за електромобилите, произведени в Китай, с до 48% след проверка, като най-силно засегнат е държавният автомобилен производител SAIC Motor Corp. На срещата във вторник китайски търговски представител обвини ЕС, че използва разследването като претекст за кражба на търговски тайни от китайските производители на електромобили.

Идеята Пекин да предприеме ответни мерки, като увеличи временния данък върху вноса на автомобили с двигатели с работен обем над 2,5 литра, беше повдигната за първи път в статия в държавния вестник Global Times през май в навечерието на проверката на ЕС.

Европейската комисия заяви, че целта ѝ е да възстанови равнопоставеността. Според лобистката група "Транспорт и околна среда" през 2023 г. почти една пета от продадените в ЕС електромобили ще бъдат произведени в Китай, като се очаква делът им да нарасне до 25% през тази година.

Въпреки това за някои производители на електромобили като BYD Co. може да има възможност за поемане на тарифите на ЕС. BYD беше засегната от допълнителни мита в размер на 17,4%, което е най-ниската ставка от трите китайски производителя, разследвани от Комисията, и по-ниска от средната стойност за индустрията от 21%.