Китай се нуждае от зелен план "Маршал" за глобалния юг

Ако Пекин е сериозен в изграждането на взаимни съюзи в чужбина, той трябва да се опита да подражава на следвоенната инициатива на САЩ

09:01 | 19 юни 2024
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Парите не само правят печалба. Те изграждат и съюзи.

Това беше идеята зад плана "Маршал", пакетът от помощи на САЩ, предназначен да рестартира разбитите европейски икономики след Втората световна война. „Ако Европа не успее да се възстанови, народите на тези страни може да бъдат тласнати към философията на отчаянието“ и да се върнат към тоталитаризма, каза президентът Хари Труман пред Конгреса, предлагайки програмата.

Трудно е да се отрече политическият ефект от превръщането на опустошените от войната икономики на континента в просперираща, интегрирана група от съюзници на САЩ. Богатите страни трябва да обмислят това, докато издигат все по-високи бариери срещу китайските чисти технологии. Ако Пекин е сериозен в изграждането на взаимни съюзи в чужбина, той ще направи всичко възможно, за да използва своята индустриална и финансова мощ, за да подражава на примера на "Маршал".

Както в следвоенна Европа, голяма част от света в момента се бори да се възстанови от кризата. Държавите с по-ниски доходи, чиито бюджети бяха разбити от пандемията от Covid-19, се борят да рефинансират дълговете си благодарение на влошаващите се държавни баланси. Нововъзникващите средни сили като Египет, Пакистан и Бангладеш, силно зависими от вноса на втечнен природен газ, се сблъскаха с допълнителни проблеми, тъй като инвазията на Русия в Украйна изтласка цените извън техния обсег.

​Междувременно Китай — подобно на следвоенните САЩ — излезе от глобалната криза, изглеждайки по-силен от всякога, с икономиката му с около една трета по-голяма в реално изражение през 2023 г., отколкото през 2019 г. Излишъкът по текущата му сметка достигна връх от 460 милиарда долара през третото тримесечие на 2022 г. което означава, че чуждите държави изпращат повече пари за неговите стоки и услуги, отколкото се изпращат обратно в замяна.

За да балансира този излишък, Пекин трябва да инвестира повече в чужбина - традиционно чрез закупуване на държавни облигации на САЩ. Напоследък обаче миксът се измести към пряка собственост върху бизнеса. През последните няколко години изходящите потоци на преки чуждестранни инвестиции или ПЧИ изпреварваха входящите потоци за първи път от средата на 2010 г., когато инфраструктурната програма на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“ беше в първия си флъш, а придобиващите конгломерати като HNA Group Co. и Dalian Wanda Group започнаха пазаруване за престижни активи.

Тенденцията само се ускорява. Изходящите ПЧИ са нараснали с 19% през първите четири месеца на 2024 г. спрямо нивото си от година по-рано до над 343 милиарда юана (47 милиарда долара), съобщи Министерството на търговията миналия месец.

С развитите демокрации, които гледат скептично на китайския бизнес, все повече и повече от тези пари се вливат в нововъзникващите икономики. Европа и САЩ представляват едва 10,3 милиарда долара от общо 28,2 милиарда долара китайски ПЧИ в производството на електрически превозни средства миналата година, според Rhodium Group, консултантска компания. Много по-големи дялове отидоха в Азия, Латинска Америка и Северна Африка, като само Мароко получи 6,3 милиарда долара.

Производителите на електромобили работят върху изграждането на нови автомобилни заводи в Мексико и Бразилия, където State Power Investment Co. добавя към 3,8 гигавата слънчеви и вятърни паркове, които оперира.

Всички тези разходи представляват драматична промяна за страна, която някога е била дестинация на чужди вътрешни инвестиции. Китай „изглежда преминава през значителна промяна, от вносител на капитал към износител на капитал“, написа миналата седмица FDI Intelligence.

Има много причини да приветстваме подобна промяна.

Китай изгради производствен сектор с чисти технологии, който може да помогне много в постигането на глобални нетни нулеви емисии. Въпреки това, двата най-големи експортни пазара, САЩ и Европа, избягват тази технология с тарифи и разследвания на износа на слънчева и вятърна енергия и електромобили. По-бедните нации биха могли да осигурят експортен пазар за слънчевите панели, акумулаторни батерии и електромобили, които богатите страни изглежда вече не искат.

Това не е само полза за Китай. Развиващите се страни се нуждаят от енергия и капитал, за да станат по-богати, нещо, което чудото на растежа в Китай ясно демонстрира. Превръщайки излишъка по текущата си сметка в инвестиции в проекти за възобновяема енергия и електроцентрали, Китай може да осигури гориво за пътуванията на други страни към богатството.

Има по-стратегически причини Пекин да благоприятства подобна политика. ПЧИ са мощна форма на мека сила, която често върви ръка за ръка с политическата хегемония. Точно както предишно поколение експерти по външна политика се надяваха, че ПЧИ в Китай ще го насочат към по-демократичен път, така Пекин може да се надява да изгради съюзи с нововъзникващите икономики чрез харчене.

Това ще бъде особено важно, тъй като нарастващото богатство на Китай го кара да изглежда все по-малко като бъдещи съюзници в Глобалния юг. Страната може да е само на месеци от присъединяването към редиците на нациите с високи доходи, а междувременно представлява повече от 40% от световните емисии.

Ако Пекин иска да запази дипломатическата си позиция в страните с ниски и средни доходи и да не изглежда като поредния безгрижен богат замърсител, ще трябва да направи всичко възможно, за да заеме алтруистичното наследство на плана "Маршал".

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика и суровини. Преди това е работил за Bloomberg News, Wall Street Journal и Financial Times.