Нарастването на ВЕИ енергията в Китай води до ранен пик на въглеродните емисии

По-малкото изгаряне на изкопаеми горива през май дойде въпреки намаления принос на ядрената енергия и вятъра

09:01 | 18 юни 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай намали производството на електроенергия от изкопаеми горива, докато продукцията от слънчева светлина и вода се увеличава, подхранвайки надеждите, че най-големият замърсител в света може да е достигнал пика на емисиите години преди собствения си краен срок.

Топлинната енергия, която представлява по-голямата част от въглеродния отпечатък на Китай, е спаднала с 4,3% през май спрямо предходната година, което е най-големият спад от 2022 г., съобщи статистическото бюро в понеделник. Водноелектрическите мощности скочиха с 39%, след като проливните дъждове подхраниха възстановяването в най-мощните язовири в света. Продукцията от големи слънчеви ферми се е повишила с 29% след рекордно увеличение на новите панели миналата година.

Спадът на дела на ТЕЦ оттогава се ускори, според Китайската асоциация за транспортиране и дистрибуция на въглища, намалявайки с 13% на годишна база през първата половина на юни.

Данните потвърждават прогнозите, че емисиите на Китай ще намалеят тази година, тъй като чистата енергия започва да покрива целия ръст на потреблението на нацията. Китай се зарече да достигне пика на въглерода преди 2030 г., ключов крайъгълен камък по пътя му към нулеви емисии до 2060 г.

И все пак, много други неща трябва да проработят заедно, за да се окаже верен този розов резултат. А постигането на бърз спад на емисиите във всеки случай е по-важно от отбелязването на техния пик.

Много зависи от траекторията на китайската икономика и от това дали Пекин ще бъде принуден да пренасочи приоритетите на инвестициите с големи въглеродни емисии, за да съживи растежа. Други значими емитенти, като производството на метали, производството и разходите за инфраструктура, биха могли да компенсират печалбите, постигнати в производството на електроенергия. Ограниченията на мрежата възпрепятстват възприемането на възобновяеми енергийни източници, слънчевата индустрия е изправена пред криза и не всички безвъглеродни източници на енергия в Китай работят на пълни обороти.

Приносът на ядрената енергия

По-малкото изгаряне на изкопаеми горива през май дойде въпреки намаления принос на ядрената енергия и вятъра. Производството от АЕЦ вероятно ще започне да нараства по-късно през това десетилетие. Само един реактор беше свързан към мрежата миналата година, в сравнение с очакваните средно пет на година до 2027 г., според Световната ядрена асоциация.

Според Денис Ип, анализатор от Daiwa Capital Markets, по-слабият добив от вятърните турбини вероятно се дължи на комбинация от по-малко вятър и увеличени ограничения поради излишния капацитет.

Постигането на връх и след това постигането на бързия спад на емисиите ще изисква вятърните и слънчевите инсталации да продължат с главоломната си скорост на разгръщане, но това означава повече мрежова инфраструктура за предотвратяване на загуба на енергия, както и поддържане на печалбата на тези отрасли.

Междувременно въздействието на изменението на климата създава свои собствени проблеми. Дори при скока на възобновяемите енергийни източници, енергийната мрежа на Китай ще бъде изправена пред повишен натиск, тъй като горещите летни температури увеличават търсенето на охлаждане.

Миналата седмица провинция Хъбей съобщи, че нуждите ѝ от електричество за климатизация са се увеличили повече от два пъти спрямо предходната година. И по-екстремното време през зимата също повишава пиковото търсене на отопление.