Как САЩ погълнаха една трета от световните капиталови потоци от Covid насам

Притокът на инвестиции към Съединените щати пресушава паричните потоци към развиващите се пазари

09:00 | 23 юни 2024
Обновен: 09:29 | 23 юни 2024
Автор: Енда Къран, Салеха Мохсин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На фона на призивите по целия свят за диверсификация на долара през последните години, САЩ са прибрали почти една трета от всички инвестиции, които са преминали през границите, откакто е настъпил Covid.

Анализ на Международния валутен фонд, изпратен по искане на Bloomberg News, показва, че делът на глобалните потоци се е покачил - а не е намалял - откакто недостигът на долари през 2020 г. изплаши световните инвеститори, а замразяването на руските активи през 2022 г. породи въпроси относно спазването на свободното движение на капитали. Според МВФ средният дял на САЩ преди пандемията е бил едва 18%.

При цялото безпокойство относно господството на долара повишаването на лихвените проценти в САЩ до най-високите нива от десетилетия насам се оказа основна притегателна сила за чуждестранните инвеститори. Освен това САЩ привлякоха нова вълна от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) благодарение на стимулите на стойност милиарди долари в рамките на инициативите на президента Джо Байдън за насърчаване на производството на възобновяема енергия и полупроводници.

Тенденцията бележи значителна промяна в сравнение с времето преди пандемията, когато капиталът се вливаше в развиващите се пазари, включително в бързо развиващия се Китай. Делът на големия геополитически съперник на САЩ в брутния световен приток на средства е намалял повече от два пъти след началото на пандемията.

Но след като Доналд Тръмп обеща да промени основните елементи на Байденомиката, ако спечели изборите през ноември, а Федералният резерв сигнализира, че ще започне да понижава лихвените проценти по-късно тази година, предимствата на САЩ може да не са трайни. 

Политически перспективи

"Потоците от преки чуждестранни инвестиции в Китай и портфейлните потоци в САЩ се промениха драстично в сравнение с годините преди началото на пандемията", заяви Стивън Джен, главен изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital. "Този нов модел на капиталовите потоци вероятно ще се промени само когато се променят политиките в САЩ и Китай."

По данни на МВФ делът на Китай в брутните трансгранични капиталови потоци възлиза на 3% през периода 2021-23 г., което е спад от около 7% през десетилетието до 2019 г.

Тези данни показват защо президентът Си Дзинпин и неговите лейтенанти от известно време се борят да съживят интереса на чуждестранните инвеститори към страната. Си също така се подготвя за Конгреса на ръководството на китайската комунистическа партия, на който се очакват нови стъпки за реформи - което може да доведе до промяна на инвеститорския наратив за Китай.

Въпреки това данните за април показват, че чуждестранните инвестиции в Китай се забавят за четвърти пореден месец. И тъй като лихвените проценти са около най-ниските нива в съвременността, вътрешният китайски капитал се излива, като през април местните фирми са закупили най-много чуждестранна валута от 2016 г. насам.


Входящите инвестиции в Китай отново спадат. Преките чуждестранни инвестиции намаляват за четвърти месец през април след 8% спад през миналата година

Икономическият двигател на САЩ, напротив, привлича все по-голям дял от световния капитал. Във вторник Световната банка повиши прогнозата си за световния растеж за 2024 г. благодарение на силната експанзия в САЩ - което илюстрира глобалното въздействие. Данните на МВФ показват, че на нетна база САЩ са получили приток на капитали в размер на около 1,5% от БВП за периода 2021-23 г.

За нововъзникващите пазари, които се нуждаят от повече международен капитал, за да настигнат развитите икономики, ситуацията едва ли е идеална. Базираният във Вашингтон МВФ смята, че през последните години развиващите се страни са отбелязали нетен отлив на капитали едва за втори път от 2000 г. насам. Миналата година брутните ПЧИ в развиващите се пазари са били едва 1,5% от брутния вътрешен продукт - най-ниското ниво от началото на века.

"Голямото момче в града получава цялото внимание", смята Джонатан Фортън, икономист в Института за международни финанси, който следи световния капитал. "Това пресуши част от паричните потоци към развиващите се пазари."

Притокът на средства към "голямото момче" включва проекти, подкрепени от икономическите инициативи на администрацията на Байдън. Един пример: Южнокорейската компания Samsung Electronics Co. ще получи безвъзмездни средства в размер на 6,4 млрд. долара, за да увеличи производството на чипове в Тексас, като част от по-широка инициатива за инвестиране на обща стойност над 44 млрд. долара.

Има много неща, които могат да се променят.

В сряда ръководителите на Федералния резерв очертаха прогнозите си за началото на цикъл на намаляване на лихвените проценти до края на годината. Това може да намали привлекателността на американските активи с по-висока доходност за глобалните инвеститори с фиксирана доходност.


Премия на САЩ за лихвените проценти спрямо Китай. Фед вече разглежда възможността за понижаване на лихвените проценти от историческите върхове

Междувременно през ноември предстоят президентски избори, които ще предизвикат разногласия и ще увеличат несигурността в политиката - данъците, митата и засилването на геополитическото напрежение са на първо място в списъка с тревоги.

Нарастващият дълг също предизвика опасения, че САЩ се насочват към неизбежна фискална пропаст. Според Алексис Кроу, ръководител на практиката за геополитически инвестиции в PWC, това застрашава някои от основните причини, поради които САЩ са привлекателни за инвеститорите, включително репутацията на държавните ценни книжа като сигурна инвестиция.

"Какво би подкопало това? Бързото нарастване на фискалния дефицит в САЩ. Това е рядък момент на политическа сплотеност сред републиканците и демократите, според който дефицитът няма значение", каза тя.

Политика на САЩ
Според Грейс Фан от TS Lombard на заден план остават политическите разногласия в САЩ, които пораждат още по-големи притеснения относно зачитането на изборните резултати, върховенството на закона и ролята на държавните институции.

"От институционална гледна точка големият въпрос пред нас е дали върховенството на закона - подпомогнато от регулаторна яснота - ще надделее като цяло през следващия президентски мандат както за чуждестранните инвеститори, така и за американците", каза тя. "Това е основополагащо за поддържането на достатъчно инвеститорско доверие в американските активи в момент, когато стремежът към дедоларизация бавно набира все по-голяма сила."