Ограниченията за износ от САЩ за Китай вредят и на двете страни

Протекционистичните действия на САЩ насърчават Китай да разработва свои собствени високотехнологични продукти, което означава, че американските компании ще загубят от продажбите си във втората по големина икономика в света

09:30 | 13 юни 2024
Автор: Таня Чен, Ребека Чон Уилкинс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Усилията на САЩ да ограничат износа на ключови технологии за Китай вредят на двете икономики и могат да се окажат контрапродуктивни, смята Дзя Цингуо, виден академик и член на постоянния комитет на висшия политически консултативен орган на Пекин.

Протекционистичните действия на САЩ насърчават Китай да разработва свои собствени високотехнологични продукти, което означава, че американските компании ще загубят от продажбите си във втората по големина икономика в света, казва Дзя, професор и бивш декан на Училището за международни изследвания към Пекинския университет. Дзя редовно внася предложения в националния комитет на Китай, получил е докторска степен от университета "Корнел" и е публикувал многобройни статии за отношенията между САЩ и Китай.

САЩ са наложили множество ограничения върху продажбата на съвременни полупроводници и инструменти за производство на чипове на Китай. Министърът на търговията Джина Реймондо заяви, че САЩ ще добавят такива мерки, ако е необходимо, за да не допуснат най-модерната технология за изкуствен интелект в ръцете на Пекин поради опасения, че тя може да даде предимство на китайската армия. 

Политиката на САЩ в момента е насочена към това как да се откаже Китай от високотехнологичното и икономическото развитие като цяло, вместо към това как да се постигнат американските интереси, коментира Дзя. "Например няма смисъл САЩ да налагат мита върху китайски стоки. Подобна практика вреди на Китай и създава проблеми за САЩ, като например инфлация". 

"Също така няма смисъл да се разширява контролът върху износа на високотехнологични продукти за Китай, тъй като това затруднява американските компании да продават продуктите си в Китай и следователно затруднява поддържането на конкурентното им предимство чрез повече инвестиции за разработване на следващо поколение продукти с печалбите, реализирани на китайския пазар".

Това може да спомогне за забавяне на високотехнологичното развитие на Китай в краткосрочен план. Същевременно обаче то може да принуди Китай да развива собствените си високотехнологични продукти по различни пътища. Един ден Китай може би вече няма да има нужда да купува американски продукти. Това е лоша новина за американските компании, подчертава Дзя. "Следователно прекомерният контрол върху износа на високотехнологични продукти вреди и на двете страни: Забавяне на високотехнологичното развитие за Китай и загуба на китайския пазар за САЩ".

Един от проблемите на американското правителство в момента е неговата несигурност, когато е изправено пред Китай. Производствената промишленост на САЩ е станала по-малко ефективна, коментира анализаторът. "Мисля, че това е свързано с прекомерния протекционизъм от страна на правителството на САЩ. Колкото повече защита имат, толкова по-малко конкурентоспособни стават. А с течение на времето те са станали толкова неефективни, че могат да оцелеят само с протекционистични политики".

"Навремето САЩ бяха шампион по свободна конкуренция. Когато американските компании станаха по-малко конкурентоспособни, те започнаха да говорят за "честна" конкуренция. Сега те разчитат на мита и откровен протекционизъм. Вместо да се реформират, за да дадат възможност на американските предприятия да се конкурират, САЩ се опитват да приемат мерки за ограничаване на конкуренцията от други държави. Сега тези усилия са насочени към Китай".

Как Пекин може да се справи по-добре с тази несигурност?
Управлението на чувствителността на САЩ от страна на Китай може да бъде подобрено. Реалната мощ на Китай се е увеличила драстично. Но манталитетът на Китай не е в крак с тази промяна, коментира Дзя. "Много китайци все още несъзнателно приемат, че Китай е слаба и уязвима страна и трябва да се бори, за да спечели уважение. Всеки път, когато чуят нещо критично за Китай, те смятат, че той няма друга алтернатива, освен да отвърне на удара. Мисля, че е време да възприемем друго отношение. Тоест да приемаме критиката сериозно. Ако критиката е правилна, опитайте се да помислите как да се подобрите. Ако е погрешна, да се опита да обясни позицията си или да игнорира критиката".

"Досега поведението на Китай все още до голяма степен е реакция на възприеманите от САЩ предразсъдъци и провокации. Хората, които вярват в твърдия подход спрямо САЩ, се увеличават. Що се отнася до напредналите технологии, мнозина смятат, че Китай няма друга алтернатива, освен да развива собствените си местни технологии и международните ни партньорства. Някои по-крайни хора искат да последват примера на САЩ, за да откажат на САЩ това, което искат, въпреки че това би навредило на интересите на Китай. Имате хора с крайни възгледи и в двете страни и те са намерили своите партньори за полезни, за да засилят конфронтационните си възгледи". 

Какво би означавало едно евентуално президентство на Доналд Тръмп за отношенията между САЩ и Китай? 
Ако Тръмп встъпи в длъжност, мисля, че ще има повече несигурност в отношенията. Вероятно е отношенията между Китай и САЩ да навлязат в нов период на влошаване. Тъй като Тръмп е управлявал един мандат, а също и защото той и хората му са казвали различни неща за Китай, след като напусна поста си, ние знаем повече или по-малко каква е неговата политика по отношение на Китай, коментира Дзя. "Мисля, че тя вероятно ще бъде по-твърда, по-неразумна и по-вредна за интересите както на Китай, така и на САЩ".

"Подходът на Байдън също е твърд спрямо Китай по различни начини. Той обаче е по-предсказуем. Байдън се опита да мобилизира съюзниците на САЩ, за да сдържат Китай. Това може да се окаже лошо за Китай. При това обаче Байдън трябва да обърне повече внимание и на мненията на своите съюзници, които вероятно ще призоват към предпазливост и умереност. Това може да е добре за Китай".

Намаляване на обмена на хора между Китай и САЩ 
Много съм загрижен за намаляването на академичния обмен между двете държави, алармира Дзя. "По-рано тази година внесох предложение в Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция, в което призовах да се положат повече усилия за привличане на чуждестранни студенти да се върнат в Китай, за да учат. Вярвам, че младите поколения трябва да се опознаят, защото бъдещето ще бъде в техните ръце. Те трябва да отидат в страната на другия, за да се запознаят сами, а не само да слушат политиците и медиите". 

"Трябва да предприемем необходимите процедури за сигурност, за да защитим нашата сигурност, но в същото време трябва да бъдем отворени към външния свят. Повечето хора с чуждестранен опит са активи, а не пасиви. Те заслужават нашето доверие, за да играят роля в оформянето на нашето бъдеще. Това важи за всички държави".