Прекарах един ден в дезинформационната заешка дупка на TikTok, ето изводите

Правителствата, които само преди две години подписаха „Декларация за бъдещето на интернет“ за защита на човешките права и свободния поток от информация, сега прибягват до случайни забрани

19:45 | 12 юни 2024
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трябва ли да се притесняваме за ролята, която приложенията на социалните медии като TikTok играят в демократичния процес в една изпълнена с избори година? Отне ми само няколко минути, за да разбера това.

Като експеримент в навечерието на изборите за Европейски парламент миналата седмица създадох акаунт в TikTok, кликнах върху видеоклип в официалния канал на френския президент Еманюел Макрон и след това оставих приложението да предложи съдържание от други потребители. Алгоритъмът ме отведе в нещо, което може да се опише само като много приятелски настроена към Путин "заешка дупка": Първото видео гласеше с удебелени букви, че Макрон е „обявил война на Русия“, като е предложил да обучава военни инструктори в Украйна, а няколко други го атакуваха за това, че не е поканил Русия на церемониите за годишнината от Десанта в Нормандия. В едно от тях се твърдеше невярно, че прословутото клане на цивилни граждани в окупираната от нацистите Франция през 1944 г. е извършено почти изцяло от украинци. (Също така бях подложен на тирада за евреите, контролиращи Франция, от осъден антисемит).

Когато се свързах с TikTok, той потвърди, че тези видеоклипове са в нарушение на неговите насоки, които забраняват дезинформацията, и ги свали. Но това дава представа колко огромен изглежда натискът върху над 6000-те човешки модератори на платформата в ЕС и нейните автоматизирани технически инструменти.


Дял от американците, които регуларно се информират от TikTok, по възраст

При последвалото търсене на „Синдзян“ попаднах в подобна заешка дупка в Китай, пълна с оптимистични видеоклипове за регион, обвинен в принудителен труд (един от които беше публикуван от контролиран от правителството медиен акаунт). Миналогодишен доклад на университета Рутгерс установи, че теми, които често се потискат от китайското правителство в границите на страната, изглежда са слабо представени в TikTok, собственост на базираната в Китай компания ByteDance Ltd. (Tiktok оспорва констатациите и твърди, че държавата няма влияние върху приложението.)

Други експерименти сочат, че алгоритмите са склонни да създават ехо камери и минни полета за дезинформация. Репортерът на Vox Кристиан Паз разказва историята на два тестови профила, единият от които е търсил термини, включващи „Доналд Тръмп“, а другият „Джо Байдън“, и как те се превръщат в идеологически противоположни канали. Изглежда, че експлозивният растеж на приложението - печалбата на ByteDance се е увеличила с 60% през миналата година до над 40 млрд. долара - също го е направил уязвимо за фалшива реклама. Неправителствената организация Global Witness неотдавна създаде 16 имитационни реклами, съдържащи невярна информация, предназначени да потиснат избирателната активност преди изборите за Европейски парламент; тя ги изпрати на няколко приложения за социални медии, но само TikTok одобри всички тях. В отговор TikTok обвини за „изтичането на информация“ един от своите човешки модератори и заяви, че ще продължи да подобрява контрола си.

TikTok казва, че не е център за новини, и това е вярно - 1,5-милиардната потребителска база на приложението е изградена главно благодарение на сладки котенца, пеещи по устни звезди и вид съдържание, което всъщност се възползва от ограничения кръгозор. Би било нелепо да се обвиняват единствено технологиите за демократични проблеми като поляризацията или дезинформацията, които са съществували много преди да бъде направено първото селфи. Но ако съдим по нарастващия дял на младите хора, които сега получават новините си предимно от TikTok, и по схващането, че демокрацията печели от информиран електорат и отговорно слово, също е трудно да се отървем от нея като неутрална.


Средното време прекарано в платформите

Реакцията на правителствата, макар и очевидно не толкова спокойна, колкото по времето на разцвета на Facebook или Instagram на Meta Platform Inc. Правителствата, които само преди две години подписаха „Декларация за бъдещето на интернет“ за защита на човешките права и свободния поток от информация, сега прибягват до случайни забрани - от администрацията на Байдън до Макрон, който временно блокира достъпа до TikTok по време на гражданските бунтове в Нова Каледония - решение, възприето на място като атака срещу гражданското общество, казва експертът по дезинформация Стефани Лами. Макрон обвини приложението, че изпомпва руска пропаганда, но лечението може да бъде по-лошо от болестта - както показа забраната на Индия през 2020 г., дезинформацията просто се прехвърля към други приложения. Обвинението в лицемерие също е основателно: Изглежда, че и политиците не могат да живеят без TikTok.

Необходимо е да се съсредоточим върху събирането на волята, необходима за правилното регулиране на такива платформи, вместо върху грубите забрани или микроуправлението на съдържанието. Новите правила на Европейския съюз, предвидени в Закона за цифровите услуги, са в правилната посока, като принуждават платформите да представят оценки на риска и евентуално да променят алгоритмите, които подбират съдържанието, или да платят глоба; TikTok спря програмата си за награди Lite поради опасения от пристрастяване на деца. Но също така се нуждаем от по-цялостна визия за крайната цел: версия на 21-ви век за това как да преминем от еквивалента на фанатичните памфлети и жълтата журналистика от края на 19-ти век към доверени медийни гласове.

В книгата си „Бизнесът на омразата“ предприемачът Анри Вердие и бившият служител на парижкото кметство Жан-Луи Мисика отправят някои добри препоръки - от инвестиране в регулаторни ресурси до изискване за прозрачност и отчетност на алгоритмите. Но тяхната ключова идея е малко свързана с технологиите. Тя предлага нова версия на „доктрината за справедливост“, която съществуваше в САЩ до края на 80-те години на миналия век и която изискваше балансирани мнения по спорни теми. Това може да звучи задушевно и ретроградно, но може да е един от начините да се избегне безконтекстното разделяне на съдържанието, обусловено единствено от бизнес модели и непрозрачно алгоритмично подреждане.

Потребителите на социалните медии може би са по-свързани с регулаторните органи, отколкото си мислим. По-рано тази година Макрон покани 100 френски граждани да обсъдят въпроса: „Как да създадем медии, които укрепват демокрацията?“ В продължение на четири дни, за времето, което би било необходимо за пасивно гледане на хиляди видеоклипове в TikTok, те излязоха с ясни призиви за по-равнопоставени условия на конкуренция между традиционните и социалните медии, по-строги наказания, които да възпират нарушителите на закона, и нови мерки за гарантиране на плурализма. Може би трябва да се иска мнението на създателите на съдържание в TikTok, а не само на техните зрители.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg, който пише за бъдещето на парите и бъдещето на Европа. Преди това е бил репортер в Ройтерс и Форбс.