Петролните титани помагат на Тръмп да надскочи Байдън в набирането на средства

Тръмп обещава, че ще се откаже от политиките на Байдън, насърчаващи електромобилите, и ще отвори повече възможности за петролни сондажи, но по време на първия си мандат той бе непоследователен съюзник на петролната индустрия

15:00 | 25 май 2024
Автор: Дженифър А. Длухи, Бил Алисън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Титани от петролната индустрия отварят чековите си книжки, за да подкрепят Доналд Тръмп, като тексаските магнати Сайед Джаваид Анвар и Джеф Хилдебранд са сред дарителите, допринесли за най-успешния месец за набиране на средства на републиканския кандидат.

Анвар, основател и главен изпълнителен директор на Midland Energy Inc., е изпратил чекове на обща стойност 418 000 долара на PAC „Спасете Америка“ на бившия президент и на Националния комитет на Републиканската партия, според новите федерални документи за финансиране на кампанията. Хилдебранд, милиардерът, главен изпълнителен директор на Hilcorp Energy Co. и съпругата му Мелинда Хилдебранд, заедно са изпратили 776 000 долара на политическата организация на Тръмп през април - първият му пълен месец, в който той събираше пари като предполагаем кандидат-президент на Републиканската партия.

Вноските подкрепиха набраните от Тръмп 76 млн. долара през април - сума, която засенчи 51 млн. долара на президента Джо Байдън. Даренията подчертават нарастващата подкрепа на индустрията за републиканския кандидат, дори от страна на петролни мениджъри като Ануар и Хилдебранд, които първоначално подкрепяха други републиканци, кандидатстващи за Белия дом. Тази седмица Тръмп заминава за Тексас, за да набере още средства.

В сряда лидери от петролната индустрия - включително Continental Resources Inc. председател Харолд Хам, Occidental Petroleum Corp. главният изпълнителен директор Вики Холлуб и председателят на Energy Transfer LP Келси Уорън - искат да съберат поне 26 млн. долара за съюзническия супер PAC на бившия президент Make America Great Again Inc - с обяд в Хюстън, според запознат с въпроса. Тръмп се явява като говорител на събитието и „не иска средства или дарения“, според поканата. 

Тръмп е заострил вниманието към индустрията, обещавайки по време на предизборни митинги и частни събития, че ако бъде избран, ще се откаже от политиките на Байдън, насърчаващи електромобилите, и ще отвори повече възможности за петролни сондажи. 

Миналия месец Тръмп отправи директен призив към ръководителите на петролни и газови компании, събрали се на среща за енергийната сигурност в неговия курорт Мар-а-Лаго във Флорида. Той се подигра с вятърната енергия, заяви, че ще отмени екологичните регулации на Байдън, и призова за подкрепа, като поиска от групата да събере 1 млрд. долара - огромна сума за всяка група донори, според хора, запознати с размяната на мнения, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като това е било заседание при закрити врата. За срещата първо съобщи вестник „Вашингтон пост“.

Говорителят на кампанията на Байдън Аммар Муса заяви, че Тръмп „продава трудещите се семейства на петролните гиганти срещу чекове за кампанията".

Променящи се лоялности
Миналата година Ануар даде на Ники Хейли, бившия посланик на САЩ в ООН. Хилдебрандс също така обсипа с пари голяма част от републиканците по време на първичните избори на Голямата народна партия, включително Хейли, губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргъм и губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Хам, Уорън и Анвар също така дадоха средства за „Спасете Америка“ - политически комитет за действие, свързан с Тръмп, който финансира съдебните му сметки. Бившият президент, който е изправен пред серия от криминални обвинения, в момента е подсъдим по дело, свързано с плащанията на тайни пари на актриса от филми за възрастни.

Напоследък Тръмп рекламира благоприятни за петролната индустрия политики по време на предизборната си кампания, но по време на първия си мандат той беше непоследователен съюзник на петролната индустрия, като помоли Организацията на страните износителки на петрол да увеличи добива, прекрати някои политики, за които енергийните компании го молеха да запази, и блокира нови офшорни петролни лизинги в близост до югоизточните щати на САЩ.

Въпреки това Тръмп беше възхваляван от някои петролни мениджъри за нестандартните му усилия през 2020 г. да подкрепи индустрията, тъй като затварянето на петролни бази и блокирането им от пандемии доведе до спад в търсенето на горива. Въпреки че това означаваше лобиране за по-високи цени на бензина в краткосрочен план, Тръмп помогна да се договори с ОПЕК+ за намаляване на производството. По-късно администрацията му обмисляше да плаща на изпитващите затруднения американски производители, за да задържат суровия петрол под земята. 

Подкрепа от страна на индустрията

„В петролната война през 2020 г. Тръмп застана на страната на индустрията“, казва Кевин Бук, управляващ директор в ClearView Energy Partners LLC. „Този момент вероятно направи много за приобщаването на администрацията на Тръмп към много различни прослойки производители, защото в този конкретен момент от историята, без значение каква компания за нефт и газ сте, това беше тежко време.“

Анализаторите твърдят, че непредсказуемостта на Тръмп може да предизвика сърдечни проблеми за ръководителите на петролни компании, които вземат решения в многогодишен хоризонт. Но те подчертават, че е по-вероятно той да намали данъците, да намали федералните регулации и да даде на енергийните компании по-голям достъп до обществените земи, което би надвишило риска от по-голяма нестабилност.

Байдън е поставил като приоритет борбата с изменението на климата и насърчаването на алтернативи на изкопаемите горива, като същевременно е ограничил лизинга на офшорни нефтени находища и е спрял издаването на нови разрешения за износ на втечнен природен газ. Байдън също така ръководи вътрешния бум на петрола и природния газ, въпреки че според лидери от индустрията и енергийни експерти това е по-скоро въпреки неговата политика, отколкото в резултат на нея.