Тръмп притиска републиканците за комисионни при използване на лика му

Меморандумът възпира кандидатите да говорят от името на Тръмп, да създават членства или клубове, които не са разрешени от кампанията, да се представят за Тръмп или да използват функцията "дарение с едно кликване"

13:30 | 18 април 2024
Автор: Нанси Куук
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Екипът за президентската кампания на Доналд Тръмп иска от другите републиканци да платят, ако използват името, образа или подобието на бившия президент в кампании за набиране на средства, се посочва в нов меморандум на екипа, получен от Bloomberg News.

Подписана от съуправителите на кампанията Сузи Уайлс и Крис Ласивита, бележката изисква всички кандидати и комитети, които използват Тръмп в призивите си за набиране на средства, да дават минимум 5% от спечелените пари за политическата операция на Тръмп. В писмото се казва, че даването на повече от 5% се "разглежда положително" и се докладва на "най-високите нива на ръководство" както в Националния комитет на Републиканската партия, така и в кампанията на Тръмп.

Меморандумът възпира кандидатите да говорят от името на Тръмп, да създават членства или клубове, които не са разрешени от кампанията, да се представят за Тръмп или да използват функцията "дарение с едно кликване", когато споменават бившия президент. В нея също така се отправя молба към кандидатите да не използват каквото и да е споменаване на семейството на президента без съгласието му.

Бележката с дата 15 април е изпратена до републиканците и за нея първо съобщи Politico.

Не е необичайно известни кандидати с големи списъци на дарители, наричани "house files", да набират средства чрез текстови съобщения или имейли за политици с по-малки последователи, като разделят даренията. Тази практика, наречена "тандемно набиране на средства", може да помогне на претендентите и на кандидатите от долната част на листата да се включат в национални мрежи от дарители и да повишат разпознаваемостта на името си.

Искането идва в момент, когато кампанията на Тръмп и Националния комитет на републиканците се опитват да наваксат изоставането от президента Джо Байдън в набирането на средства. Въпреки че в началото на април Тръмп проведе успешна кампания за набиране на средства в частен дом в Палм Бийч, на която бяха спечелени над 50 млн. долара, той и екипът му се борят да намалят разликата с Байдън.

Много дългогодишни милиардери-републиканци все още не са решили дали да подкрепят Тръмп - а финансистите с дълбоки джобове от Уолстрийт все още не са се обединили около кандидатурата му, докато Байдън лесно привлича пари от Уолстрийт, Холивуд и технологичния сектор.

Кампанията на Тръмп се насочва към нови стратегии за набиране на средства извън традиционните кампании за набиране на средства - като например да получава дял от използването на образа или името на Тръмп, да продава маратонки на поддръжници и да продължава да се опира на дарители с малки суми, които са подтикнати от обвиненията срещу Тръмп и юридическите му проблеми.