Клубът на AI милиардерите сякаш ни води към един нов Златен век

Настоящата златна треска за финансиране на ИИ захранва големи компании на върха на "гнездо от съществуващи екосистеми", а не обещаващи стартиращи предприятия

19:30 | 22 февруари 2024
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След няколко десетилетия на трансформиращо технологично богатство бумът на ИИ води до ново. Не само, че рязкото повишаване на оценката на Nvidia Corp. направи съоснователя Йенсен Хуан изключително богат човек, но и неговата далечна братовчедка Лиза Су, ръководител на Advanced Micro Devices Inc., вече притежава 1,2 млрд. долара. Един поглед към топ 10 на най-богатите хора в света показва, че технологичните лидери, от Илон Мъск до Бил Гейтс, все още са на върха.

Положителният начин за възприемане на този скок на богатството е, че капиталът се влива в иновативна област, която в крайна сметка може да доведе до увеличаване на капитала. Ако оптимистите за изкуствения интелект са прави и сме на прага на нова индустриална революция - или "повратна точка", както се изрази Хуан, след като резултатите на Nvidia разбиха прогнозите - повишаването на производителността и икономическият растеж ще се усетят и извън клуба на милиардерите. Първоначалната версия от 18-ти век ни донесе изобретател като Ричард Аркрайт, чиято машина за предене на памук, задвижвана с вода, помогна да се роди модерният свят, като същевременно го направи богат. Не искаме да повторим загубата на работни места и ужасните условия на труд, които индустриализацията предизвика, но има начини да се справим с проблемите.

AI Billionaires
AI аристокрация. Рязкото покачване на цената на акциите на Nvidia е върхът на по-широка технологична златна треска

По-малко положителната гледна точка е, че това все повече прилича на Златната епоха на всепобеждаващите монополи като Standard Oil на Джон Д. Рокфелер. Днешните "Аркбрайт" не са любители изобретатели в гаражите си; те работят заедно или в големи технологични компании като Alphabet Inc. или Microsoft Corp., които вече са доминиращи, с пазарни дялове, сравними с тези на General Electrics и DuPonts отпреди един век. Нарастващото нетно състояние на технологичните шефове върви ръка за ръка с нарастващите бариери за навлизане на нови конкуренти, независимо дали става въпрос за цената на достъпа до самите модели на изкуствен интелект или до чиповете, които ги захранват (като тези на Nvidia), които са поскъпнали двойно от 2020 г. насам, както отбелязва моят колега Парми Олсън.

Както показа и 20-ти век, прекомерната пазарна мощ може да доведе до тайно споразумение и корупция, които държат съперниците извън пазара, работниците - на дъното, а регулаторите - беззъби - точно обратното на това, което бихме искали да видим през 21-ви. Дори ако вярвате, че потенциалът на ИИ може да бъде удвояване на темповете на икономически растеж в стил ИТ революция за едно десетилетие - което в страна като Франция означава добавяне на 500 милиарда евро (540 милиарда долара) към брутния вътрешен продукт до 2034 г., според икономиста Филип Агион - реалността може да бъде по-малко впечатляваща и по-нестабилна в социален план, ако стартиращите предприятия бъдат блокирани или възпрепятствани да излязат на пазара от големите оператори.

Ето защо е от съществено значение антитръстовите органи да следят отблизо настоящата революция в областта на изкуствения интелект - особено в Европа, където за първи път от доста време насам се появяват нови претенденти в областта на технологиите. По време на неотдавнашен дебат в Европейския парламент Маргрете Вестагер, висшият антитръстов инспектор на ЕС, предупреди участниците в дискусията, че настоящата златна треска за финансиране на ИИ захранва големи компании, които се намират на върха на "гнездо от съществуващи екосистеми", а не обещаващи стартиращи предприятия.

Нейното предупреждение може да се стори преждевременно на някои - в края на краищата, не е задължително оценките на изкуствения интелект да останат, а инвеститорите погрешно предположиха по време на дотком бума, че интернет ще направи телекомуникационните оператори като Vodafone Group Plc завинаги доминиращи (не стана така). Големината сама по себе си също не винаги е злоупотреба с господстващо положение: Съществуват положителни странични ефекти от големите и успешни компании, които играят честно, произтичащи от икономии от мащаба и обхвата, казва експертът по цифрова конкуренция Кристоф Каругати. А антитръстовите регулатори са много по-активни, отколкото преди: Amazon.com Inc. наскоро отложи плановете си за закупуване на производителя на Roomba iRobot поради опасения, свързани с конкуренцията, докато ЕС вече започна да проучва доминиращата роля на Nvidia в доставката на чипове за изкуствен интелект.

Но трябва да се направи повече, за да се запазим нащрек. Внимателното разглеждане на пречките, като например достъпа до важните данни за обучение, може да разкрие несправедливо конкурентно предимство за традиционните производители: Microsoft потенциално има достъп до огромно количество данни чрез своите операционни системи, компютърна инфраструктура и хранилище за код GitHub. Това е една от причините, поради които инвестицията на Microsoft в OpenAI в размер на 10 млрд. долара, макар и технически да не е сливане, заслужава по-внимателно разглеждане - неправителствената организация Article 19 наскоро препоръча на регулаторните органи на ЕС да погледнат отвъд "внимателно формулираните договорни условия" и да проверят как партньорството наистина функционира на практика. 

Заплахата за наказване на антиконкурентно поведение също трябва да бъде креативна. През годините европейските регулатори са налагали милиарди глоби на големите технологични компании, но това по ирония на съдбата може да е затвърдило тяхното господство - най-големите фирми могат да си позволят да платят на мига, докато по-малките им конкуренти не могат. Нови регулации като Закона за изкуствения интелект или Закона за цифровите пазари трябва да бъдат придружени от наказания, които надхвърлят глобите, като например риск от разпадане или принудително споделяне на данни с конкуренти. Последното би било подобно по дух на постановлението за съгласие от 1956 г., което принуждава AT&T/Bell да лицензира патентите си без заплащане на авторски възнаграждения, или на съгласуваното правно оспорване от XVIII в. срещу Аркрайт, което води до отмяна на патентите му.

Предприемачите трябва да се чувстват спокойни за своите идеи, но регулаторните органи трябва да осигурят равни условия на конкуренция. Ако това означава да им се предоставят повече средства, така да бъде: Както Тобиас Хаар, главен юрисконсулт на Aleph Alpha, предложи наскоро в Брюксел, може би трябва да преименуваме антитръстовото регулиране на "защита на демокрацията", за да подчертаем неговото значение. Това може да направи обществото малко по-спокойно, когато се появи следващият милиардер с изкуствен интелект.