Как изкуственият интелект може да победи бедността, част 2

Ричард Бюъри, гл. изпълнителен директор на Robin Hood Foundation

14:56 | 20 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Бихте ли могли, след такова мащабно събитие, да обобщите кои са тревожните начини, по които изкуствения интелект би могъл да увеличи бедността чрез трудовия пазар, но и през финансовата грамотност, приобщаването и образованието?

Ние сме склонни да разглеждаме изкуствения интелект или през една позитивна призма, като нещо, което ще промени света и живота на всеки от нас към по-добро, или да го разглеждаме като дистопия, в която той унищожава света.

Всъщност, както и с всяка друга технология, машинното обучение е инструмент. От това което знаем за технологичните иновации е, че те могат да са двигател, но без управление биха могли да изолират много хора. И това се наблюдава навсякъде, включително и съвсем наскоро по време на пандемията. Тогава изведнъж всички станаха много критични към децата, към образованието ми и към проблема за участието им в съвсем базови занимания в училище.

В Ню Йорк една четвърт от чернокожите и латино семействата нямат елементарен достъп до интернет. Така че, ако имате достъп до технологии, то това може да бъде двигател на реална промяна. Но ако нямата, вие сте изолиран.

В областта на образованието има невероятни примери за използване на иновациите с потенциал да осигурят индивидуални инструменти за всеки ученик. Да се осигури обучение как се пише и редактира есе и други удивителни възможности.

Но ако училищата, които посещават тези деца нямат достъп до подобни инструменти, ако учителите нямат достъп до учебните материали, ако училищата нямат достъп до технологията ще видим двете страни на технологиите. Ще нараснат учебните постижения на онези, които имат достъп, но ще намалеят при тези които нямат достъп.

В държава, има пропаст между постиженията на богатите и на бедните, между цветнокожите и белите американци, която остава трайно дълбока. В Ню Йорк разликата е от 40 пункта и това е междурасова разлика в постиженията в четене, писане и математика. Изключително важно е да се уверим, че това е инструмент, който помага за по-голямо равенство.