Как изкуственият интелект може да победи бедността, част 1

Ричард Бюъри, гл. изпълнителен директор на Robin Hood Foundation

14:58 | 20 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Вие държите под око изкуствения интелект и дори имате състезание с награда до 4 милиона долара на тези, които могат да го приложат, за да се справим с бедността. Кажете ни нещо повече.

Благодаря за поканата. Преди дни проведохме нашия семинар, на който събрахме над 450 души от технологичния, финансовия сектор, занимаващи се с науката за данните, научните среди и обществените политики, за да разговаряме за значението на изкуствения интелект като нещо, което може да работи за позитивното и доброто, да разширява възможностите на хората, но и като нещо, което ако не се управлява правилно, може да постави хората без икономически възможности още по-назад спрямо останалите.

Един от начините да вдъхнем живот на идеята за фокусиране над възможностите беше да обявим нашето удивително предизвикателство, да поискаме да представят своите предложения технологични групи и организации за социална промяна. Те могат да предложат иновации и образование, виждания за работното място на бъдещето, финансови възможности и приобщаване.

Победителят ще получи по един милион долара за всяка една категория. Така че ще има трима победители, но освен това и деветима финалисти, които могат да спечелят по 100 хиляди долара.

Идеята е събудим интереса към този въпрос и да се уверим, че този невероятно мощен инструмент, който вече не само променя света, но и е запленил въображението на всички, се използва и насочва като сила, работеща за социалните промени и за икономическо приобщаване.