Как изкуственият интелект може да победи бедността, част 3

Ричард Бюъри, гл. изпълнителен директор на Robin Hood Foundation

14:54 | 20 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Милион и половина нюйоркчани живеят в бедност. От 1988 Robin Hood Foundation е водещата местна организация за борба с бедността – за тези години сте набрали 3 милиарда долара. Откъде смятате да намерите хора с такива умения? Всички говорят за нюйоркската технологична екосистема и колко процъфтяваща е тя, особено след пандемията. Местни предприемачи ли ще търсите или няма да се спирате само на Ню Йорк и ще разширите търсенето си?

Мисля, че ние в Ню Йорк съчетаваме най-доброто от два свята. Една от причините да съм толкова развълнуван за бъдещето, въпреки евентуалните предизвикателства, е че тук в Ню Йорк имаме перфектната екосистема, която да ни помогне с всички тези инструменти да променим обществото към по-добро.

Разполагаме с висше образование на световно ниво, удивителна, разрастваща се технологична индустрия, която наистина се превръща в двигател за икономиката ни, лидери в щатското и градското управление, които наистина са отдадени на тази кауза. Губернаторът наскоро обяви Empire AI – инвестиция за 400 милиона долара в базови изследвания на изкуствения интелект.

Така че тук разполагаме с всички инструменти и затова смятаме, че Ню Йорк е страхотно място опити с иновации, които могат да променят живота ни.

Но, да, считаме, че всичко, което правим тук може да  има ефект в национален мащаб и конкурсът, който обявихме е отворен за всички от цялата страна.

Единственото ни изискване е да има ясно въздействие и ползи за нас, които живеем тук. Надяваме се да се включат екипи от цялата страна, които имат страхотни идеи.

В идеалния случай, екипите ще са от хора, които са живели в бедност, хора от общността, организации с нестопанска цел и технологични фирми, които са се обединили, за да кажат: „Това е предизвикателството в образованието, във финансовото приобщаване или при работната ръка, а това е решението, което смятаме, че ще донесе промяна за страната ни и за света.“