Изкуственият интелект е много по-добър в еволюцията, отколкото в революцията

Експериментът на Microsoft с Bing и ChatGPT показва, че изкуственият интелект не може магически да трансформира слаб продукт, но може да подобри тези, които хората вече използват

09:01 | 24 януари 2024
Автор: Дейв Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разполагахме с почти година, за да преценим дали планът на Microsoft Corp. да добави ChatGPT към своята търсачка Bing направи някаква разлика в голямата битка срещу Google. Няма да е изненада да научим, че не успя - пазарният дял на Bing в онлайн търсенето почти не се е променил.

Всъщност последният път, когато повечето от нас дори си помислиха за Bing, да не говорим за използването му, беше миналия февруари, когато главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обикаляше медиите с гордо издути гърди, говорейки как наистина битката започва. „Това е нов ден в търсенето“, каза той пред Financial Times. Акциите на Microsoft скочиха с 4%.

Вярваше ли наистина Надела? Съмнявам се. Няколко месеца по-късно, свидетелствайки в съда като част от антитръстовото дело срещу Google, той предложи по-правдоподобна гледна точка: „Въпреки моя ентусиазъм, че има нова преднина с AI, много се тревожа, че този порочен кръг, в който съм хванат може да стане още по-порочен.”

Има няколко извода от това. Първо, трябва по-често да поставяме технологичните изпълнителни директори под клетва. Второ, функционалността на AI, дори наистина добрата функционалност на AI, не е вълшебнаат пръчица, с която може да се промени един слаб продукт. Клиентите няма да се насочат към нещо внезапно подобрено с изкуствен интелект, нито ще направят всичко възможно, за да прегърнат нови самостоятелни AI инструменти в живота и работата си. Трудно е да се отърсите от навиците, особено когато са блокирани от допълнителни сили, като например плащането на Google от 18 милиарда долара на година към Apple Inc., за да се гарантира, че това е опцията по подразбиране за iPhone.

Хората обикновено не си правят труда да добавят повече технологии към деня си, освен ако не са принудени, било заради огромна полза, или от необходимостта да получат заплата. Това важи дори ако сте най-обсъжданият технологичен продукт от десетилетие: посещенията на ChatGPT през собствения сайт на OpenAI са спаднали от пика от 1,8 милиарда през май 2023 г. до около 1,5 милиарда през декември, според данни от SimilarWeb.

Наскоро пуснатият GPT магазин на OpenAI, където потребители и компании могат да създават и споделят персонализирани ботове, може да донесе много необходима ежедневна полезност. Ако 2023 г. беше за откриване на потенциала на AI, 2024 г. ще бъде за намиране на неговата цел. Инвеститорите биха постъпили разумно, ако обърнат внимание на това къде се прилага умело AI към продукти, които хората вече използват.

Ако чат ботовете с изкуствен интелект ще пробият някъде, например, по-вероятно ще бъде в рамките на WhatsApp на Meta Platforms Inc. или iMessage на Apple, където милиарди хора вече говорят. Потенциалът на генериращия AI за изображения и видео (поне в близко бъдеще) ще бъде най-ефективно монетизиран като част от вече установени професионални инструменти като Adobe Photoshop (макар че Adobe предупреди, че ще отнеме известно време, преди да види драстичен ръст на приходите от това ). Подобреното с изкуствен интелект пазаруване е по-вероятно да зареди платформи като Amazon или TikTok, вместо да създаде нови конкуренти.

Същото ще важи и за хардуера. Ние сме в ранните етапи на златна треска за джаджи с изкуствен интелект, борба за създаване на първото завладяващо устройство, ориентирано към AI. Звездата на тазгодишното търговско изложение CES беше Rabbit R1, красиво проектирано самостоятелно устройство, съдържащо захранван с AI асистент. Или предполагаемият заместител на смартфона Humane Pin, проектиран от няколко бивши служители на Apple, както и някои по-малко амбициозни усилия като Rewind Pendant, който съхранява и анализира разговори. Всички са се справили в установяването на „какво“, но не и „защо“. Потребителите може и да харесат някои от предлаганите функции – но те ще я искат на своите смартфони, нещото, което вече имат.

Ако искате да видите накъде наистина върви AI хардуерът, обърнете повече внимание на неща като скорошното пускане на смартфон Galaxy на Samsung с добре приетите AI интеграции и всички нови ходове от Apple. Наистина, доминирането на iPhone означава, че Apple може да си позволи да бъде зад кривата на AI, както изглежда, точно както Google беше по-бавен от Bing, за да въведе AI в своята търсачка.

Това не означава, че ползите от AI ще попаднат само в джобовете на технологичните гиганти. Бях впечатлен, например, от интегрирането на AI в приложението за производителност Notion — използвам го, за да категоризирам автоматично многото статии, които запазвам всеки ден, като преглежда текста за важни предстоящи дати и ме подканва да ги добавя в календара си . Това е нещо, което отговаря както на критериите ми за „огромна полза“, така и за „трябва да печеля заплата“, които обсъдих по-рано.

За щастие на Надела и инвеститорите, които яхнаха вълната на оптимизъм за AI, за да поставят Microsoft един до друг с Apple като най-ценната публично търгувана компания в Америка, има много други продукти в книгите на компанията, които отговарят на моите критерии. Миналата седмица Microsoft най-накрая пусна незадължителна платена AI функционалност за всички потребители на своя пакет Office: помощ при създаването на Word документи, стилизирането на Powerpoint презентации и изготвянето на имейли в Outlook.

Анализаторите смятат, че това само по себе си може да генерира $10 милиарда допълнителни годишни приходи до 2026 г., ако приемем, че Microsoft успее да убеди достатъчно клиенти, че надстройките на AI си заслужават разходите. Няма да е трудно. Продажбата на Bing може да е била трудна задача, но продажбата на AI, който може да обобщи съдържанието на дълги имейли между колеги?.. Къде да платя?

Дейв Лий е технологичен колумнист на Bloomberg Opinion за САЩ. Преди това е бил кореспондент на Financial Times и BBC News.