COP28: Частния капитал няма да запълва политически празноти в Зеления преход

Рей Далио връща фокуса върху печалбите след тежък период за зелените финанси. Частният капитал може реално да участва във финансирането на климатични решения само ако възвръщаемостта има смисъл

19:30 | 8 декември 2023
Автор: Аластър Марш, Наташа Уайт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След една особено лоша година за зелените инвестиции, основателят на най-голямата компания за хедж фондове в света току-що изясни ситуацията.
Рей Далио, милиардерът и основател на Bridgewater Associates, напомни на делегатите на срещата на високо равнище за климата COP28 в Дубай, че частният капитал може реално да участва във финансирането на климатични решения само ако възвръщаемостта е достатъчна. 

"Трябва да го направите печелившо", каза той в Дубай по време на панел на Bloomberg Green.

Green Finance
Рей Далио. Снимка: Джо Буглевич/Bloomberg

Това е мантра, която звучи в обширния, изпълнен със слънце кампус, в който се провежда тазгодишната Конференция на страните по Конвенцията, като представители на Уолстрийт, включително JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp. се присъединяват към нея. 

Това е част от по-широк завой в посланията на финансовата индустрия. Преди две години на срещата на върха на COP26 в Шотландия Финансовият алианс за нулеви емисии в Глазгоу представи ангажименти, които според него представляват 130 трилиона долара във финансови активи. Тогава банкерите на тазгодишното COP се постараха да поставят условия към тези главни цифри, като ги обявиха за "преломен" момент.

"Необходима е наличност на проекти; капиталът може да е 130 трилиона долара или повече, но той е капитал, който търси възвръщаемост, така че са необходими банкируеми инвестиции, които действително осигуряват подходящ риск и възвръщаемост", заяви в интервю в Дубай Рамасвами Варианкавал, глобален ръководител на отдела за корпоративно консултиране и устойчиви решения на JPMorgan. "Това е, което всички ние търсим."

Тъй като става все по-ясно, че частният капитал ще трябва да се използва в голяма степен за борба с последиците от климатичната криза, банкерите и инвестиционните мениджъри използват срещата на върха COP28, за да очертаят някои червени линии.

Шрити Вадера, председател на Prudential Plc, заяви, че никой не бива да очаква от частния капитал да запълни политическата или стратегическа празнота без подходящи стимули.

Green Finance
Ключови говорители на Форума за действие в областта на преходните финанси на Bloomberg. Шрити Вадера

"Нека бъдем ясни", каза тя по време на панела на COP28. "Частният сектор прави само неща, които са търговски и създават търговска възвръщаемост: те трябва да запазят капитала на своите клиенти, спестители, пенсионери и вложители."

Чука Умуна, ръководител на отдела за инвестиционно банкиране в областта на ESG и зелената икономика в EMEA в JPMorgan, заяви, че усещането е, че "някои хора в нашата индустрия са виновни за прекаленото внимание към ролята на банковия сектор във всичко това".

Джейсън Чанел, ръководител на отдела за устойчиво финансиране в Citi Global Insights, заяви, че само климатичните ангажименти "не са непременно това, което движи нещата". Това, което движи стрелките, е възможността за използване на капитала", а сега опасенията са, че "няма достатъчно проекти, които могат да бъдат финансирани", каза той.

В последния си доклад GFANZ заяви, че е постигнат известен напредък, тъй като финансовите институции са започнали да предприемат действия. Алиансът заяви, че е съсредоточен върху това да гарантира, че капиталът се движи там, където трябва, по целия свят.

Като се има предвид, че годишната глобална нужда е някъде между 5 и 10 трилиона долара за справяне с предизвикателствата, породени от изменението на климата, очевидно е, че частният капитал ще трябва да осигури лъвския пай, каза Далио. Но трябва да има "възвръщаемост на парите", добави той.

Проверката на реалността следва период на болезнени загуби за зелените инвеститори. Индексът S&P Global Clean Energy Index се е понижил с почти 30 % тази година, в сравнение с почти 20 % ръст на индекса S&P 500.

Историческите нива на подкрепа под формата на пакети като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ не бяха достатъчни, за да компенсират последиците за капиталоемките зелени проекти от много по-високите лихвени проценти. 

Инвестиционната обосновка на нововъзникващите пазари се усложнява допълнително от необходимостта да се компенсира частният капитал за допълнителния риск, свързан с предприемането на инвестиции извън развитите страни.

Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на Bank of America, заяви по време на дискусия в Дубай, че сделките, свързани с климатичните и енергийните промени в развиващите се страни, са "по-трудни за финансиране", като цитира замяна на дълг срещу природа на стойност 500 млн. долара, организирана от неговата банка за Габон, която е отнела две години.

Green Finance
Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на Bank of America Corp.

От началото на ежегодните разговори през 90-те години на миналия век нито една Конференция на високо равнище не е приемала толкова много финансови специалисти, колкото тазгодишната среща на върха в Дубай. Конференцията COP28, която се председателства от ръководителя на Националната петролна компания на Абу Даби, се сблъска и с повече критики от обикновено от страна на активисти за климата, които се опасяват, че събитието ще се превърне в място за сключване на сделки между петролните компании и големите финансови фирми. 

Шведската активистка за климата Грета Тунберг нарече организацията "нелепа". Същевременно видни финансисти използват момента. 

Джефри Уббен, ветеран от хедж фондовете, който току-що закри своята фирма за устойчиво инвестиране, заяви, че срещите на високо равнище по въпросите на климата обикновено са били просто зелена "ехо камера" и че е време да се включат големите петролни компании в преговорите. Уббен, член на борда на директорите на Exxon Mobil Corp., е член на консултативния комитет на COP28 заедно с главния изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк. 

Green Finance
Основни източници на CO2 от изкопаеми горива

Умуна от JPMorgan заяви, че промяната в тона на финансирането на борбата с изменението на климата на тазгодишното COP отваря врати за стратегии, които само преди няколко години се проваляха. 

"Участвахме в дискусиите около създаването и развитието на етикет за облигации на прехода на пазара на дългов капитал и той не се наложи", каза той. По онова време се опасявахме, че "упражнението ще стане обект на твърдения за "зелена" реклама".

Сега обаче "мисля, че има много по-голям апетит за дискусия по този въпрос", каза той.

Друга тема, за която се говори на тазгодишната среща на върха на COP, е необходимостта от финансови иновации като начин за привличане на частен капитал. Bloomberg News съобщи по-рано, че Goldman Sachs Group Inc. е сред банките, работещи по замяна на дълг срещу природа, която има за цел да позволи на държавите да рефинансират съществуващ дълг в замяна на ангажименти за използване на спестените средства за опазване на природата. 

Когато става въпрос за справяне с климатичната криза на развиващите се пазари, няма жизнеспособно решение, което да не включва частно финансиране, каза Джон Грийнууд, съпредседател на отдела за структурирано финансиране в Америка в Goldman в Ню Йорк. Но това ще изисква експериментиране с нови финансови структури, за да бъдат те привлекателни, каза той.

"Фокусът трябва да бъде върху иновациите", каза Грийнууд.

Съпредседатели на GFANZ са Марк Карни, който е председател на борда на Bloomberg Inc. и бивш управител на Английската централна банка, и Майкъл Р. Блумбърг, основател на Bloomberg News, компанията майка Bloomberg LP.