Банката на Англия развява бялото знаме в битката с инфлацията

Притеснена от отслабването на икономиката на Обединеното кралство, централната банка спря кампанията си за повишаване на лихвените проценти

07:51 | 22 септември 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изненадващото решение на централната банка във Великобритания (BOE) да спре своя цикъл на повишаване на лихвените проценти при 5,25% след 14 последователни повишения показва, че тя е наистина загрижена за изпадането на икономиката в рецесия. Лихвените проценти в Обединеното кралство вероятно са достигнали своя връх, което ще бъде голямо облекчение за жилищния ипотечен пазар и за разтегнатите възможности на потребители и бизнеса. Стерлингът отслабна до най-ниското си ниво спрямо долара от края на март. Доходността на облигациите се повиши умерено, тъй като количественото затягане беше увеличено, въпреки че бяха спаднали значително през последните сесии.

Това беше много оспорван избор, разделен 5 на 4 гласа, като гуверньорът Андрю Бейли даде решаващия вот. Това все още означава, че има потенциал, че ако инфлацията на заплатите не се успокои, тогава предупреждението „ще е необходимо по-нататъшно затягане на политиката“ не е празна заплаха. Разделението в комисията по паричната политика беше красноречиво, като външните членове до голяма степен искаха да повишат за последен път.

След като Федералният резерв сигнализира в сряда, че все още остава готов за ново покачване, централните банки остават в повишена тревога за инфлацията. Но икономиката на Обединеното кралство е значително по-слаба от тази в САЩ. BOE също отбеляза, че политиците са видели септемврийските проучвания на мениджърите по покупките, които трябва да бъдат публикувани в петък.

„Достатъчно ограничителни за достатъчно дълго време“ е повтарящият се ключов цитат в придружаващото изявление и беше преместен по-нагоре в текста, за да се подчертае, че поддържането на лихвените проценти по-високи за по-дълго време ще бъде постигнато само ако лихвите не се повишават допълнително сега. Това е точно в съответствие с речта на главния икономист Хю Пил в Кейптаун миналия месец относно стратегията "високо плато". Бейли също беше изказал подобна гледна точка. По-добрите от очакваните данни за инфлацията през август в сряда може също да са изиграли роля в успокояването на MPC, че въпреки че битката за инфлацията не е спечелена, тя се е обърнала решително в полза на достигането на целта си от 2% в рамките на паричната времева рамка на комисията.

Основната причина, поради която BOE спря, са нарастващите признаци на икономическа слабост. След свиване с 0,5% в данните за брутния вътрешен продукт през юли, банката понижи оценката си за растеж на БВП през третото тримесечие до 0,1% от 0,4%. Докладът на агентите на банката подчертава, че бизнес активността се свива. Освен това, икономистите на BOE вече са много по-уверени, че инфлацията ще спадне значително, дори ако по-високите цени на петрола забавят донякъде този темп.

Ако икономиката изпадне в рецесия, тогава това вероятно ще ускори низходящото темпо на инфлацията, както подчерта членът на комисията по парична политика Суати Дингра на неотдавнашната си поява в комисията по финансите в парламента. Интересното е, че изявлението също така поставя под въпрос надеждността на някои от последните силни данни за заплатите. Това показва, че MPC не разчита единствено на данните от Службата за национална статистика, но придава по-голяма тежест на възгледите на собствените си агенти от реалната икономика.

MPC също така реши да повиши своите активни продажби на облигации до £50 милиарда годишно от около £40 милиарда, в съответствие с подобно нарастване на падежиращите бондове. Това беше в съответствие с очакванията, въпреки че все още е по-тежко бреме, отколкото всеки друг голям пазар на облигации трябва да понесе. Балансът на BOE ще се свие до £660 милиарда по това време следващата година, около една четвърт по-малко от пика на пандемията.

Въпреки че BOE остава загрижена за доверието си в борбата с необузданата инфлация, най-накрая балансира това с последиците от рецесията. Замрялата икономика ще бъде благодарна за тази малка почивка.

Маркъс Ашуърт е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейските пазари. Преди това той е бил главен пазарен стратег за Haitong Securities в Лондон.