Централната банка на Англия задържа лихвите за първи път от близо две години

BOE намали прогнозата си за растеж на БВП за третото тримесечие до 0,1% от 0,4%

14:42 | 21 септември 2023
Обновен: 14:43 | 21 септември 2023
Автор: Филип Олдрик
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Англия (BOE) приключи най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от повече от три десетилетия на фона на намаляваща инфлация и нарастващи страхове от рецесия.

Централната банка задържа основната си лихва на 5,25%, слагайки край на поредица от 14 последователни повишения от декември 2021 г., когато лихвите бяха само 0,1%. Петима членове на Комисията по паричната политика (MPC) гласуваха да оставят лихвите непроменени, а четирима искаха да ги повишат до 5,5%. Гуверньорът Андрю Бейли, който имаше решаващ глас, избра да няма промяна.

Пазарите бяха разделени преди гласуването, залагайки на приблизително 50% шанс за пауза след изненадващия спад през август на инфлацията до 6,7% тази седмица. Инвеститорите все още очакват още едно увеличение от четвърт пункт, но Goldman Sachs и Nomura смятат, че лихвите вече са достигнали своя връх.

Паундът увеличи загубите до най-ниското си ниво от март, тъй като търговците намалиха залозите за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Пазарът оценява около 18 базисни пункта допълнително затягане в сравнение с 0.25% преди решението.

Решението ще дойде като облекчение за милиони домакинства, изправени пред заплахата от още по-високи разходи за ипотеки и задлъжнял бизнес. То ще бъде приветствано и от премиера Риши Сунак, който обеща да облекчи инфлационната криза и да подобри жизнения стандарт преди изборите, които се очакват следващата година.

BOE обаче сигнализира, че политиката е само на пауза и ще реагира, ако инфлацията, която остава повече от три пъти над целта от 2%, не спадне според очакванията. MPC прогнозира инфлацията на потребителските цени да достигне целта през второто тримесечие на 2025 г.

„Инфлацията спадна много през последните месеци и смятаме, че това ще продължи“, каза Бейли в писмено изявление. „Това е добре дошла новина. Но няма място за самодоволство. Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще се върне към нормалното и ще продължим да вземаме необходимите решения, за да направим точно това.

Министърът на финансите Джереми Хънт каза на Бейли в писмо, че MPC има пълната му подкрепа. „Трудните действия, предприети от MPC за изтласкване на инфлацията от системата, работят“, каза Хънт, добавяйки, че правителството трябва да покаже фискална дисциплина, за да подкрепи действията на банката.

Повтаряйки предишните си насоки, комитетът каза, че лихвените проценти ще бъдат „достатъчно ограничителни за достатъчно дълго време“ и „ще е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика, ако има доказателства за по-постоянен натиск“. Подобно на други големи централни банки, изводът е, че лихвите ще останат високи за по-дълго време.

„Днешното решение да се запази основната лихва непроменена ще бъде приветствано от компаниите, които вече се борят да изпълнят лихвените задължения“, каза Нилс Кулвайн, партньор в консултантската фирма за управление Kearney. „Последователните скокове на основната лихва през последните години затрудниха работата на тези компании.“

MPC напоследък полагаше основата за пауза, като икономическите перспективи на Обединеното кралство се помрачиха през последните седмици. Бейли каза този месец, че лихвите са „сега много по-близо до върха на цикъла“, а заместник-управителят Джон Кънлиф каза, че банката е близо до повратна точка.

MPC изрази опасения, че икономиката е в застой, след като производството през юли се сви с 0,5%, по-рязък спад от очакваното, а официалните данни показваха нарастване на безработицата и спад на свободните работни места. Комисията също така отбеляза, че данните за бизнес дейността се свиват, като същевременно повдигна въпроси относно официалните данни, които показват, че растежът на заплатите се ускорява.

BOE намали прогнозата си за растеж на БВП за третото тримесечие до 0,1% от 0,4%, показва протоколът от срещата. Основният растеж през втората половина на 2023 г. също вероятно ще бъде по-слаб от очакваните 0,25% през август.

Банката каза, че предишните увеличения на лихвените проценти са оказали влияние: „Има нарастващи признаци за известно въздействие на по-строгата парична политика върху пазара на труда и върху инерцията в реалната икономика като цяло.“

Тъй като икономиката се забавя, инфлацията се очаква да падне под 2% „в средносрочен план“. В краткосрочен план банката очаква „значителен“ спад на инфлацията „въпреки подновения възходящ натиск от цените на петрола“ поради намаляващата инфлация на енергията и стоките.

По-високите ставки наказват собствениците на жилища, които са изправени пред криза в изплащането на £15 милиарда, според Resolution Foundation, голяма част от които все още не са изплатени. Няколко членове на MPC предупреждават, че забавянето на политиките означава, че BOE вече е изложена на риск от прекомерно затягане.

Други централни банки също сигнализират, че цикълът е приключил. ЕЦБ повиши лихвените проценти до 4% миналата седмица и каза, че са „достатъчни вноски“, за да се върне инфлацията към целта. Федералният резерв на САЩ в сряда задържа лихвите в диапазона 5,25%-5,5%, но предполага, че има по-нататъшни увеличения и изключва всякакви неизбежни намаления на лихвите.

BOE също така засили темпото на количествено затягане, тъй като се стреми да намали размера на своя баланс възможно най-бързо, за да осигури свобода за потенциални бъдещи интервенции за финансова стабилност.

През 12-те месеца от октомври банката планира да намали портфолиото си облигации със £100 милиарда до £658 милиарда. Миналата година е разпродала дългови книжа за £80 милиарда. Това означава £50 милиарда активни продажби на облигации в допълнение към £50 милиарда активи с падеж. Облигационният портфейл достигна своя връх през 2022 г. на £875 милиарда.