За инвеститорите лейбъристко правителство в Лондон би било най-добре за пазарите

Опозиционният лидер Кийр Стармър обеща да търси основно пренаписване на сделката за Брекзит, ако спечели изборите

16:05 | 18 септември 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водено от лейбъристите правителство след следващите избори в Обединеното кралство би било най-добрият резултат за акциите и паунда, според ново проучване на Bloomberg, което показва, че управляващите консерватори не са успели да спечелят обратно вярата на глобалните инвеститори година след катастрофалния мини-бюджет на Лиз Тръс.

Около две трети от финансовите професионалисти казаха, че категорична победа за лявоцентристката партия на Кийр Стармър или водена от лейбъристите коалиция би била „най-благоприятният за пазара резултат“, остра присъда за партия на торите, която отдавна се е смятала за естествен партньор на бизнеса и финансите.

Въпреки усилията на министър-председателя Риши Сунак да стабилизира икономическия кораб, откакто смени Тръс миналата година, 80% от 227 участници в проучването Markets Live Pulse – които се идентифицираха като портфолио мениджъри, търговци и инвеститори на дребно – казаха, че доверието в активите на Обединеното кралство не се е възстановило напълно.

Разходите по заемите в Обединеното кралство се увеличиха спираловидно по време на краткотрайното управление на Тръс, след като тя обеща да намали данъците, без да намалява разходите. Част от наследството ѝ са по-високите лихви по ипотечните кредити за британците и повечето респонденти прогнозираха, че цените на жилищата ще паднат с 10%-20% или дори повече. Инвеститорите също така очакват доходността на облигациите на страната, която отразява лихвените проценти по заемите, да остане по-висока от тази на държавните облигации на САЩ в продължение на години.

„Пазарите са склонни да заключат, че торите са по-добри мениджъри на икономиката, но сега имаме ситуация, в която те са управлявали финансите доста зле“, каза Джордж Бъкли, главен европейски икономист в Nomura.

Слабото представяне на консерваторите в проучванията е ярък контраст с последните избори през 2019 г., когато Борис Джонсън спечели голямо мнозинство срещу бившия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, твърдоляв социалист, който подкрепяше идеи за национализации и дялове на работниците в компаниите. Паундът и акциите в Обединеното кралство скочиха, докато инвеститорите приветстваха поражението на Корбин.

Оттогава Стармър смекчи своята индустриална политика и ухажва лондонското Сити, маневрирайки лейбъристите обратно към про-бизнес дневния ред на бившия лидер Тони Блеър, който спечели три избори от центъра.

Репутацията на торите за стабилно икономическо управление също беше накърнена от Брекзит и откровеното отхвърляне на опасенията на бизнеса от Джонсън относно цената на напускането на единния европейски пазар.

Сунак – бивш служител на хедж фонд и банкер в Goldman Sachs Group Inc. – работи усилено, за да възстанови мостовете с бизнеса и Европейския съюз и да успокои пазарите с бюджетни ограничения. Но белезите, оставени от Тръс, Брекзит и Джонсън, са дълбоки.

След мини-бюджета през миналия септември паундът падна до най-ниското си ниво спрямо долара, а доходността на британските облигации скочи, като нивата все още са повишени в сравнение с тези на други развити икономики. Въпреки че това до голяма степен отразява по-силната инфлация в Обединеното кралство, то дава възможност на лейбъристите да атакуват компетентността на консерваторите.

Жилищен спад

Сунак се бори с преднина на лейбъристите в изборните проучвания с до 20 процентни пункта, отразявайки икономика, засегната от търговските бариери на Брекзит, кризата с разходите за живот и растящите лихви.

Подкрепата на собствениците на жилища, често силна страна на консерваторите, ще бъде ключово бойно поле на изборите, които се очакват догодина. Цените на жилищата в Обединеното кралство са паднали с около 5% спрямо предходната година, според данни на Nationwide.

Повече от половината респонденти в проучването на Bloomberg очакват цените да паднат с 10%-20% от пика до дъното. Това е по-мрачно от очакванията на повечето анализатори. Нирадж Шах от Bloomberg Economics прогнозира спад от 10%; консултантската компания Capital Economics - 10,5%.

Силният пазар на труда и стабилните финанси на много собственици на ипотекирани жилища предотвратиха по-драстична корекция. Въпреки това нарастващата цена на кредита тласна транзакциите рязко по-надолу и стотици хиляди собственици на жилища ще се сблъскат с платежен шок, когато започнат да рефинансират съществуващите си евтини ипотеки с фиксиран лихвен процент.

Ребрандиране на социалистите

Междувременно Стармър ухажва бизнес и финансовия елит в кампания, подобна на „офанзивата със скаридени коктейли“ на Блеър, кръстена на предястието, сервирано на приеми за бизнес лидери преди убедителната победа през 1997 г.

Откакто замени Корбин, Стармър отмени програмата му за национализация. Той и неговият избраник за канцлер Рейчъл Рийвс се появиха на Давос, разговаряха с традиционни дарители на торите за подкрепа и ухажваха фирми за частни капиталови инвестиции.

Рийвс, бивш икономист от Bank of England, обещава по-интервенционистки подход от правителството, насочен към растеж в ключови индустрии като науките. Тя изключи данъците върху богатството и обеща да намали регулациите.

Андрю Купър, бивш социолог на торите, който сега помага на лейбъристите, каза, че най-големият риск за партията „е обществеността да реши, че техните икономически планове са неустойчиви“. Лейбъристите са толкова внимателни, за да прожектират послание за икономическа компетентност, че е все едно да носите „ваза Минг през полиран дансинг“, добави той. „Те имат огромна преднина, но не искат да кажат нищо, което да я прецака.“

Изоставане на акциите

Проучването на Bloomberg също установи, че около три четвърти от инвеститорите виждат борсовия индекс FTSE 100 на сините чипове да продължи да изостава от световния пазар през 2024 г. „Слушаме, че Обединеното кралство е евтино от години“, каза един респондент. „Може би някои големи, зрели икономики просто губят своя потенциал и винаги ще бъдат евтини?“

Промяна на сделката за Брекзит

Стармър обеща да търси основно пренаписване на сделката за Брекзит на Великобритания през 2025 г., ако Лейбъристката партия спечели следващите общи избори, заявявайки, че дължи на децата си възстановяването на отношенията с ЕС.

Стармър каза пред Financial Times, че би поставил по-тесни търговски отношения с Брюксел и ново партньорство с бизнеса в основата на усилията си за укрепване на икономическия растеж на Великобритания.

Споразумението за търговия и сътрудничество на Великобритания с ЕС, договорено от бившия премиер Борис Джонсън, трябва да бъде преразгледано през 2025 г. и Стармър каза, че вижда това като "важен" момент за рестартиране на отношенията.

„Почти всички признават, че сделката, която Джонсън сключи, не е добра сделка – тя е твърде плоска“, каза той в интервю. „С навлизането в 2025 г. ще се опитаме да постигнем много по-добра сделка за Обединеното кралство.“

Стармър говори на конференция на лявоцентристки лидери в Монреал. Пътуването беше част от усилията на лидера на лейбъристите, чиято партия в момента се радва на типична преднина от 15 до 20 процента пред управляващите консерватори, да се представи като бъдещ премиер.

В събота той проведе разговори с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, а във вторник ще пътува до Париж за разговори с френския президент Еманюел Макрон, в които отношенията след Брекзит ще заемат сериозно място.

Стармър вече каза, че иска да подобри сделката за Брекзит, като сключи ветеринарно споразумение с ЕС - намаляване на тежките гранични проверки на животни и храни - заедно със споразумение за признаване на професионалните квалификации.

Той говори за по-тесни връзки в области като сигурност, иновации и научни изследвания; някои фигури от лейбъристката партия обсъдиха опити за подобряване на мобилността на младежта и по-тясно сътрудничество в енергетиката. Но Стармър повтори решението си да изключи повторното присъединяване към митническия съюз, единния пазар или самия ЕС.

Запитан дали ще се стреми да премахне напрежението в други форми на търговия, той каза: „Мисля, че можем да имаме и по-тесни търговски отношения. Това подлежи на допълнително обсъждане.“

Далеч не е ясно дали ЕС би искал да предоговори търговското споразумение, което влезе в сила едва през 2021 г., особено ако включва Великобритания избирателно да избира само части от единния пазар. Мнозина в Брюксел виждат прегледа през 2025 г. просто като упражнение.