Ел Салвадор лишава от свобода три пъти повече хора в сравнение със САЩ

Според данни на организацията World Prison Brief, процентът на лишените от свобода в страната е три пъти по-висок от този в САЩ и повече от два пъти по-висок от този в Куба, която е на второ място в света.

18:30 | 12 септември 2023
Автор: Марсело Рошабрун
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Затворниците в Ел Салвадор са се утроили и са достигнали 100 000 души за по-малко от две години в резултат на засилените мерки на президента Найиб Букеле срещу гангстерските банди, заяви неговият министър на сигурността, разкривайки за първи път колко души е вкарало правителството в затвора.

От март 2022 г. насам салвадорските власти са арестували над 72 600 души по подозрение, че са членове на престъпни банди, заяви в интервю Густаво Виляторо, министър на правосъдието и обществената сигурност на Салвадор. Въпреки че никой от задържаните не е бил осъден, броят на затворниците в страната се е утроил до около 100 000 души, каза Виляторо.

Това означава, че в затвора са попаднали 1,6% от 6,3 милиона граждани на Салвадор. Според данни на базираната в Обединеното кралство организация World Prison Brief, процентът на лишените от свобода в страната е три пъти по-висок от този в САЩ и повече от два пъти по-висок от този в Куба, която е на второ място в света.

Правителството на Ел Салвадор не е оповестявало официално информация за броя на затворниците си от 2020 г. насам, преди Букеле да се възползва от правомощията си, за да започне безпрецедентни действия срещу бандите. Групи за защита на правата на човека разкритикуваха все по-авторитарните действия на президента и порицаха неговата кампания срещу гангстерските групировки. Въпреки това кампанията направи страната по-безопасна и повиши популярността му сред салвадорците.

Виляторо заяви, че Салвадор ще преразгледа съдебната си система, за да ускори изпълнението на присъдите на вече лишените от свобода лица

В резултат на тази серия от арести мрежата от затвори в Салвадор също се разшири. Bloomberg получи ексклузивен достъп до най-новия и най-големия затвор в страната, който е централен елемент от кампанията на Букеле срещу гангстерите: Центъра за задържане на терористи, известен като Cecot. Въпреки че капацитетът му е за 40 000 затворници, досега в него са настанени само 12 000, според директора на затвора, който отказа да бъде идентифициран поради опасения за сигурността си.

До 2015 г. Салвадор се е превърнал в най-насилствената страна в света, до голяма степен поради престъпни групи като MS-13, съставени първоначално от членове на салвадорски банди в САЩ, които са били депортирани обратно в родината. "В много от нашите общности се смяташе за амбициозно нашите тийнейджърите и децата ни да се присъединят към банда", казва Виляторо. "Те виждаха тези групи като властимащи."

През март 2022 г. Букеле започва репресиите си срещу бандите, като извършва дерогация, осигуряваща на властите по-широки правомощия за вкарването на хора в затвора. За хардлайнерите това е било ефективно: Докато броят на лишените от свобода в Ел Салвадор расте, броят на убийствата рязко спада. "Кога ще се сложи край на изключителното положение? Когато подложим на правосъдие и последния от тези терористи", казва Виляторо.

Салвадор е вкарал в затвора 1,6% от населението си

Критици на политиката на Букеле, като Абрахам Абрего, адвокат в правозащитната организация Cristosal, смятат, че действията на президента са довели до задържането на хиляди невинни. "Дерогацията е пример за масови произволни задържания, тъй като няма нито предварително разследване, нито съдебна заповед", казва Абрего.

Център за задържане на терористи

Разположен в изолирано кътче на Ел Салвадор, Cecot е огромен комплекс. Никой не може да се приближи до входа му без разрешение. На затворниците не е позволено да приемат посетители.

По време на посещението на Bloomberg директорът на Cecot остро нарежда на затворниците да свалят униформените си бели тениски и да покажат татуировките си, много от които са свързани с членство в банди - доказателства, които могат да бъдат използвани за осъждането им, заяви правителството.

Центърът за задържане на терористи в Ел Салвадор с капацитет от 40 000 души

В едно от отделенията на Cecot около 80 затворници споделят една-единствена килия, в която спят на твърди двуетажни легла без матраци и възглавници. Някои от затворниците са се заразили с туберкулоза, казва директорът.

Според доклад на Human Rights Watch and Cristosal, от началото на по-строгите мерки правителството е съобщило за най-малко 90 смъртни случая в затворите си - нито един от тях не е настъпил в Cecot, казва директорът.

Татуировките могат да се използват като доказателство при осъждането на затворници

Виляторо заяви, че Салвадор ще преразгледа съдебната си система, за да ускори присъдите на вече лишените от свобода. Системата вече е претоварена: Според Виляторо в старите затвори на страната сега се намират 88 000 затворници, докато преди въвеждането на по-строгия режима те са били 30 000. (Правителствени служители не предоставиха на Bloomberg достъп до нито един от по-старите и претъпкани затвори).

В Cecot правителството възнамерява да покаже, че зачита човешките права. Но Виляторо заяви, че правозащитните организации са обсебени от правата на престъпниците, които той често определя като "същества", а не хора.

" Престъпниците имат човешки права. Разбира се, че имат човешки права", каза той. "Но те са ограничени."