UBS-Credit Suisse няма да е най-кървавото сливане на банки

Въпреки че много от банкерите на Credit Suisse напуснаха, UBS успя да задържи ключови специалисти

14:53 | 26 юни 2023
Автор: Пол Джей Дейвис
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Сделките в инвестиционното банкиране имат репутацията на кървави дела, но изглежда, че UBS Group AG може да избегне най-лошото при поглъщането на Credit Suisse Group AG. Много от хората, които UBS не иска, вече са си тръгнали, а тези, които иска да задържи, ще ѝ помогнат да запълни наличните ѝ празнини.

През март UBS се съгласи да плати малко под 3,5 млрд. долара в акции, за да спаси местния си конкурент в сделка, която приключи този месец. Стотици банкери от Credit Suisse се отказаха от своя работодател, особено след като швейцарските власти се намесиха, за да предотвратят хаотичния му срив, когато тази година той пострада от масово изтегляне на депозити.

Серджо Ермоти, наскоро завърналият се главен изпълнителен директор на UBS, е най-щастлив да получи в ръцете си бизнеса на Credit Suisse. Ако успее да задържи повечето от клиентите на своя конкурент, увеличението на управляваните активи за UBS ще се равнява на органичен растеж за повече от седем години.

Бизнесът на инвестиционните банки и търговията обаче е различен. Credit Suisse извършваше много по-рискова и капиталоемка търговия с фиксирана доходност, която UBS изостави след финансовата криза от 2008 г. Освен това тя използва баланса си, за да печели консултантски услуги при сливания и придобивания по начин, който UBS отдавна беше спряла да прави.

UBS вече беше започнала да наема банкери, за да се превърне в по-голям играч при сключването на сделки в САЩ. Тя иска да удвои приходите, които генерира от консултации по сливания и придобивания в САЩ. Преди поглъщането на Credit Suisse UBS планираше да наеме Марко Вала от Barclays Plc, за да стане съпредседател на глобалното банкиране, заедно с екипа от банкери на Barclays в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите. UBS потвърди тези назначения наскоро.

Въпреки че много от банкерите на Credit Suisse напуснаха, UBS успя да задържи ключовите специалисти в областта на здравеопазването, потребителските и индустриалните продукти, към които се беше насочила, споделят вътрешни лица, които не бяха упълномощени да говорят публично за сделката.

Много от банкерите на Credit Suisse, които напуснаха в САЩ, са в области, в които UBS разполага със собствен капацитет. Сред тях са служителите на капиталовите и дълговите пазари, които помагат на компаниите да набират финансиране, и банкерите, занимаващи се с ливъридж-финансиране, които подписват и търгуват с кредити и облигации с висок рейтинг, често за финансиране на сделки с частен капитал.

UBS иска да спечели повече бизнес с фирми за частен капитал и има желание да разшири по-агресивно бизнеса си с финансиране с ливъридж, когато този пазар се отвори отново. Това можеше да бъде област, в която банкерите на Credit Suisse и UBS се борят за влияние и в която различните култури се сблъскват.

През последните месеци обаче бизнесът на Credit Suisse се срина дори по-бързо от забавянето на пазара като цяло. През последните три години финансирането с ливъридж в САЩ и Европа съставляваше до почти 20% от приходите на Credit Suisse от консултантски услуги и капиталови пазари, според данни от класациите на Bloomberg и отчетите на компанията. През първото тримесечие на 2023 г. приносът му е намалял до по-малко от 10%.

Много от служителите на Credit Suisse в тази сфера също напуснаха след спасителната сделка: испанската Banco Santander нае няколко души от този екип и други специалисти по сделките на Credit Suisse за собствения си напън в американското банкиране. Всичко това улеснява UBS да си измие ръцете с това звено, въпреки че то ще има нежелани заеми, които ще трябва да продаде или намали с течение на времето.

Освен това тя искаше да запази голяма част от банкерите в Азия, които бяха включени в сделката, тъй като Credit Suisse беше исторически силна в Югоизточна Азия, докато UBS е по-голям играч в Китай и Австралия. Въпреки това Jefferies Financial Group се е заела да наеме около 20 предимно младши служители от екипите на Credit Suisse, тъй като се стреми към разширяване на дейността си в Азия, съобщи Bloomberg News в петък.

UBS все пак ще трябва да съкрати хиляди други работни места в Credit Suisse, особено на помощни длъжности в много страни, както и в много части на пазарните дейности.

Голяма част от операциите на Credit Suisse по търговия с облигации и валута ще бъдат съкратени, въпреки че UBS иска да запази някои възможности в областта на кредитите за развиващите се пазари и сложните деривати, свързани с държавни облигации и лихвени проценти. Колапсът на търговията с финансови инструменти с ливъридж и продажбата на бизнеса със секюритизирани продукти от Credit Suisse на Apollo Global Management също изглежда са възстановили баланса между търговията с фиксиран доход и акции, за да отговарят по-добре на изискванията на UBS, без да се налага новото ръководство да прави каквото и да било.

От страна на акциите UBS иска специалистите по електронна търговия на Credit Suisse, които могат да възстановят тези платформи в системите на UBS.

В цялата инвестиционна банка подходът на UBS е да вземе хората, които иска, и да се откаже от всички технологии, системи и корпоративни структури на бившия си конкурент. Това би трябвало да спомогне за по-гладкото интегриране, но означава, че на UBS може да й отнеме повече време, за да си възвърне приходите на Credit Suisse.

UBS може да каже повече за това каква част от продажбите на своя конкурент очаква да запази след поглъщането, когато отчете резултатите за полугодието в края на август. Но действителният резултат от сделката ще стане ясен едва през 2024 г. Дори тогава пазарите ще трябва да се активизират, за да може UBS да се доближи до дългосрочния си темп на растеж.

Останалите банкери и търговци на ще бъдат изправени пред много предизвикателства, за да се приспособят към начина на работа на UBS и да привлекат клиентите си. Но откритата война, която обикновено се разгаря при сливането на две банки, не би трябвало да е толкова сериозна при това поглъщане.