Персоналът на Credit Suisse готви иск срещу регулатора Finma за загубени бонуси

Банкерите са се свързали с адвокати заради бонуси свързани с облигации, които бяха изтрити при спасяването на UBS

17:50 | 22 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Credit Suisse се подготвят да съдят швейцарския финансов регулатор заради бонуси на стойност 400 милиона долара, които бяха отменени след спасяването на банката от UBS. Част от бонусите на хиляди високопоставени банкери на Credit Suisse бяха свързани с допълнителните облигации от първи ред (АТ1) на групата, които бяха заличени от швейцарските власти през март. Адвокатските кантори Quinn Emanuel и Pallas, които вече съдят швейцарския регулатор Finma от името на инвеститори, притежаващи облигациите AT1, са получили множество искания от висши мениджъри в Credit Suisse, да предприемат съдебни действия, и от тяхно име, според няколко души, запознати със случая.

На този етап, адвокатите не са наясно дали исковете от служители на Credit Suisse могат да бъдат свързани със съществуващите дела, заведени срещу Finma, или ще трябва да бъдат заведени отделно, добавят още те.

„С нас се свързаха мениджъри на Credit Suisse от цял, за да разберат как можем да им помогнем.“, каза един от участниците в дискусиите. „Има много припокриване между двете позиции, но те не са съвсем сходни.“ Бонусите датират от 2014 г., когато на управляващия директор и други директори в банката беше предложена конвертируеми капиталови книжа (CCA), като част от възнаграждението им.

Нетрадиционното възнаграждение трябваше да наподобява AT1, които могат да бъдат превърнати в дялов капитал или изтрити, ако банката е в затруднение. Обикновено, CCA съставляват около 10 до 15 процента от общия бонус на мениджъра след три години. Осигуряват и две лихвени плащания годишно. През 2021 г, повече от 5000 служители на Credit Suisse ги получиха. АТ1 са вид хибриден дългов инструмент, създаден след финансовия срив от 2008г., за да се даде на банките по-голяма капиталова гъвкавост, в случай на кризи. На служителите от AT1 беше казано, че техните награди ще бъдат премахнати заедно с AT1. UBS заяви тази седмица, че ще отчете печалба от 400 милиона долара от преместването, след като завърши придобиването.

В понеделник, служителите от Credit Suisse бяха информирани, че ще получат окончателното лихвено плащане по CCA, преди те да бъдат изтрити. Бонусите и наградите в от дялов капитал бяха засегнати по други начини, тъй като цената на акциите на Credit Suisse падна с 93 процента от началото на 2021г. Миналия месец, швейцарското правителство нареди бонусите на около 1000 старши банкери на Credit Suisse да бъдат намалени. Съгласно решението, бонусите на членовете на изпълнителния борд бяха отменени, докато персоналът с едно ниво по-надолу, претърпя 50-процентно съкращаване. Персоналът на ниво под това получи 25% намаление.

Отношението към AT1 се оказа един от най-спорните аспекти на покупката от UBS за 3,25 милиарда долара на своя конкурент. Quinn Emanuel и Pallas са инвеститори от различни дела, притежаващи повече от една трета от 17 милиарда долара облигации, които бяха обезценени. При делото миналата седмица, в полза на ищците, Finma бяха принудени да разкрият указа, който заличи техните инвестиции. Съдията, който наблюдава делото, заведено в град Санкт Гален в Източна Швейцария, нареди на регулатора да предаде постановлението, като даде на притежателите на облигации AT1 опора да оспорят отписването. Credit Suisse, Finma Quin Emanuel и Pallas отказаха коментар.