Скъпите нови умни очила на Apple не са за пренебрегване

Само широкото използване на устройството ще покаже дали Apple има в ръцете си - или по-скоро на нашите лица, още един хит, подобен на iPhone

08:30 | 7 юни 2023
Автор: Дейв Лий
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Нека започнем с една голяма уговорка: не знаем как ще се справят очилата Vision Pro на Apple в реалния свят.

След години на очакване, в понеделник Apple представи умни очила, които смесват елементи от дигиталния и физическия свят, и даде големи обещания за производителността и потенциала за масова употреба.

Само широкото използване на устройството, а не рекламните видеоклипове на Apple или силно контролираните демонстрационни среди, ще покаже дали Apple има в ръцете си - или по-скоро на нашите лица, още един хит, подобен на iPhone. Ще бъде ли удобно да се използва устройството за продължителни периоди от време, или то ще накара някои потребители да се притеснят? Ще се приспособим ли към носенето на нещо, което прилича на високотехнологични очила за ски, или ще се чувстваме глупаво, когато го слагаме на публично място? Ще бъдат ли потребителите готови да похарчат 3499 долара за устройството, когато то бъде пуснато в продажба през следващата година?

Уолстрийт очевидно не е впечатлен от цената или от сроковете: След един ден на ръст на борсата, който изстреля Apple до рекордни стойности и до пазарна капитализация от 3 трилиона долара, акциите на компанията паднаха, когато светът се запозна с това, което компанията е разработвала с години.

Но е твърде рано да се отписва навлизането на Apple в сферата, която компанията в понеделник нарече "пространствени изчисления". Всъщност, дори и първоначалното устройство на Apple да не успее да набере популярност, това, което видяхме на представянето в понеделник, демонстрира потенциал да се превърне в съществена нова компютърна платформа.

Apple направи това, което много технологични наблюдатели смятаха за невъзможно. Тя направи компютрите със смесена реалност интересни и привлекателни. За разлика от конкурентните устройства, които оставят у потребителя усещане за затвореност, Apple обещава устройство, което намалява максимално натрапчивостта на технологията. Очите на ползвателя на очилата са видими за околните, което позволява симулация на зрителен контакт, без да е необходимо да се сваля устройството. Очаквам, че с времето тази функция ще стане стандартна за всяко устройство със смесена реалност и ще се чувства толкова очевидна, че ще забравим, че някога е било необходимо да я измисляме.

Циферблатът на устройството позволява на потребителя да увеличава или намалява нивото на потапяне в зависимост от личните си предпочитания. Наберете го в една посока, за да блокирате света около вас, или го отворете, ако предпочитате да не се чувствате изолирани от заобикалящата ви среда. Този избор вероятно ще го направи по-практичен за носене за по-дълги периоди от време.

Навигацията в устройството се контролира с очите и ръцете ви, а не - както подчерта в презентацията си Apple, с помощта на тромавите контролери, необходими за други устройства, като например тези за хедсета Quest на конкурентната Meta Platforms Inc. Новата операционна система, visionOS, запазва визуалния език на iPad и iPhone, а заедно с това и усещането за познаване на работата на приложенията.

Всичко това е възможно благодарение на съществуващата доминация на Apple в областта на хардуера. Например, може да се осъществи видеоразговор с потребители, които са на iPhone или iPad, а уелнес функциите се съчетават с Apple Watch. В офиса връзката между MacBook и Vision Pro оставя на заден план тромавия VR офис софтуер, предлаган от Meta и други.

По ирония на съдбата компанията майка на Facebook Meta може да се възползва от разпространението на Vision Pro. Нейните очила са налична от днес и струват само част от цената на устройството на Apple. Новите Meta Quest 3, обявени едва миналата седмица, за да спечелят няколко дни от заглавията преди пускането на пазара на Apple, струва 499 USD и вече може да се похвалят с богат каталог от приложения и игри.

Но с времето продуктовата екосистема на Apple със сигурност ще надделее, превръщайки Vision Pro и всички следващи итерации в пазарен лидер - макар и в продуктов сегмент, който с около 35 милиона потребители в САЩ все още е малък. За да увеличи значително броя на потребителите, Apple трябва да мобилизира огромните си легиони от разработчици от трети страни, които да създадат иновативни приложения за това, което в момента е изключително скъпо устройство.

Сделката с платформата за разработване на игри Unity е начало - а съвместимостта със съществуващите приложения за добавена реалност за iPad означава, че поне ще има какво да се прави от първия ден. Но ще бъде предизвикателство да се убедят разработчиците да вложат ресурси в устройство, което дълго време ще има малък брой потребители.

Дотогава ще се чувстваме така, сякаш устройството не прави кой знае какво, освен да пресъздава съществуващите неща, които правим - стрийминг на филми, сърфиране в интернет или участие във видеоразговори - само че по начин, който се усеща по-голям за окото.

Но това е реалността на първата версия. Първият iPhone нямаше магазин за приложения. Компютърът Apple 1, пуснат на пазара през 1976 г., не правеше почти нищо по днешните стандарти. Така се случи, че първият компютър на Apple струваше 666 долара, или около 3500 долара в днешни пари.

Както iPhone, така и Apple 1 говорят за бъдещето на компютрите, което до този момент не е било напълно представено. С течение на времето цената на Vision Pro ще намалее; батерията ще стане ненужна и ще бъдат отстранени други ограничения. Устройството ще стане по-тънко и по-леко.

Apple, разбира се, не може да твърди, че е изобретила смесената реалност, но в типичния си стил внесе иновации и интелигентен дизайн в категория, в която и двете бяха крайно недостатъчни. Само ви моля да не я наричате метавселена, става ли?