Инфлацията в Индия връзва ръцете на Раджан

RBI едва ли ще действа скоро

21:17 | 10 декември 2015
Обновен: 21:19 | 10 декември 2015
Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Прогнозите на банки като Goldman Sachs, ANZ и Mazuho сочат, че гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан едва ли ще предприеме действия през следващата една година, съобщава Bloomberg. Инфлацията в Индия се ускорява, което прави понижение на лихвите трудно. Очакванията са Раджан да остави основния лихвен процент на ниво от 6,75% през 2016 г. 

Данните за инфлацията ще излязат на 14 декември, но предварителните прогнози сочат, че през ноември вероятно ръстът и е бил 5,4% на годишна база. Това ще представлява 5-месечен връх и най-бързия темп на ръст сред големите азиатски икономики. 

„Гледайки прогнозите виждаме, че за периода януари 2016 г. – март 2016 г. инфлацията остава над 5%, което е целта, заложена от Индийската централна банка. Това предполага липса на действия от нейна страна“, каза Тушар Подар, икономист в Goldman Sachs. 

През септември основната лихва в Индия беше понижена с 0,5%, което беше най-голямото понижение от над 6 години. Сега обаче ускорението в инфлацията и високият икономически растеж (7,4% през последното тримесечие) сочат, че Раджан едва ли ще действа отново скоро. 

Доходността по 10-годишните индийски ДЦК се повиши до 7,78% от дъното от 7,51%, което достигна през октомври, което показва, че и инвеститорите не очакват ново понижение на лихвите.