Китайските власти жадуват за чужди инвеститори, които репресиите им прогониха

Чуждестранните притежания на китайски облигации намаляваха през 12 от 13-те месеца до февруари, преди да се повишат леко през март.

17:00 | 12 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Непредвидимата политика на Китай прогонва чуждестранните инвестиции, които нуждаещите се от пари градове в страната отчаяно се опитват да привлекат.

Местните длъжностни лица се свързват на сляпо с чужди предприемачи и организират представяния на компании докато се опитват да възстановят постъпленията в хазната, които бяха изчерпани от години на пандемични стимули и срива на имотния сектор. Те са изправени и пред натиск от централното правителство да увеличат инвестициите по време на период, който търговското министерство нарича „Годината на инвестициите в Китай“.

Усилията им бяха посрещнати хладно от бизнес общностите извън Китай. Независимо че бяха подписани няколко меморандума за разбирателство и бяха обявени няколко сделки, много потенциални инвеститори остават предпазливи към икономическия растеж на страната и се опасяват от резки промени в политиката.

Апетитът за инвестиции беше допълнително отслабен от репресиите срещу чуждестранните консултантски фирми, на които световните инвеститори и мултинационалните компании разчитат, за да им помогнат да разберат пазара в Китай. Кампанията следва поредица от случаи на внезапно затягане на регулаторния контрол в различни отрасли - от технологиите до недвижимите имоти, които накараха чуждестранния капитал да избяга от финансовите пазари на страната.


В опит да обърнат негативната тенденция Китай иска да привлече нови инвестиции след като чуждестранните инвеститори напуснаха страната

"Със сигурност имаше голям натиск върху тези градове и провинции за привличане на инвестиции и това е голямото противоречие - политиките на централно ниво, които се въвеждат, са в разрез с това", каза Ноа Фрейзър, управляващ директор на Канадско-китайския бизнес съвет, като добави, че съветът все по-рядко чува за нови инвестиции. "Доверието на инвеститорите вероятно е най-ниското в историята".

През последните няколко месеца десетки китайски провинции и градове изпратиха делегати за провеждане на инвестиционни роудшоута в страни, сред които Сингапур, Япония, Франция, Германия, както и в държави от Близкия изток, според изявления на местните власти и съобщения в държавните медии. Само Шанхай планира поне 100 посещения в чужбина през тази година, за да привлече бизнеси, докато южната провинция Гуандун иска да привлече поне 2 трилиона юана (288 млрд. долара) чуждестранни инвестиции през следващите пет години.

Според изпълнителен директор на туристическа фирма, базирана в Макао, който помоли да не бъде назоваван поради чувствителността на въпроса, бизнесът обаче не иска да увеличава инвестициите си в Китай поради опасения, като например репресиите срещу чуждестранните консултантски фирми. Наскоро изпълнителният директор е имал срещи с представители на североизточния град Дзилин, които са търсили партньори за търговия с женшен и еленови рога, както и с представители на провинция Дзянсу, които са насърчавали износа на космати раци. Въпреки разговорите лицето няма непосредствени планове да навлезе в континенталната част на страната.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай рязко спаднаха през втората половина на миналата година, тъй като корпоративните печалби намаляха, а икономиката изпитваше затруднения поради блокадите свързани с политиката за нулев Covid. Световните инвеститори загубиха интерес към китайските акции, като индексът MSCI China спадна с около 50% от пика си през 2021 г. Чуждестранните притежания на китайски облигации намаляваха през 12 от 13-те месеца до февруари, преди да се повишат леко през март.


Огромния отлив на инвестиции от китайската икономика е намалял през март

В отговор на това миналия месец Политбюро - висшият орган, който взима решения в Комунистическата партия призова местните правителства да стимулират чуждестранните инвестиции на фона на слабото вътрешно търсене и трудното възстановяване.

Местните власти в Китай са изправени пред трудна задача. Разходите им нараснаха с 2,6% през миналата година, заради разходите за контрол на Covid, намаляването на данъците и други програми, докато приходите се свиха с 11%, главно поради спада в продажбите на земя, причинен от срива на имотния пазар. Разходите по дълга нарастват, след като през последните години те увеличиха заемите, за да платят за инвестиции в инфраструктурата и да запълнят бюджетните дупки. Лихвите по облигациите възлизат на 160 млрд. долара през 2022 г., което е с 21% повече спрямо предходната година.

Нарастващото напрежение в отношенията със Запада засилва предизвикателството. По-голямата част от американските фирми, които вече са инвестирали в Китай, заявиха, че страната вече не е сред трите най-приоритетни пазари, а правителството на САЩ се стреми да ограничи някои инвестиционни потоци към страната.

Според служител, който помоли да не бъде назоваван, тъй като не е упълномощен да говори публично, от началото на годината в Сингапур са пристигали делегации от китайски градове почти всяка седмица. Западен предприемач в Хонконг заяви, че официални лица са започнали да се обаждат на сляпо на чуждестранни компании, като прескачат светските разговори и директно искат инвестиции - тактика, която според лицето е била рядкост преди пандемията. Предприемачът каза, че са били ухажвани от служител по търговията от град в провинция Шандун.

юВъпреки това трудно са намират заинтересовани компании. Кметът на Циндао, пристанищен град в провинция Шандун, организира събитие в Токио през април за повече от 300 души. Няколко малки японски предприятия подписаха меморандуми за разбирателство в края на събитието, но не бяха обявени подробности за сделки или парични инвестиции, като един от участниците заяви, че нараства нежеланието за инвестиции в Китай поради геополитическото напрежение.

Въпреки че почти всяка тайванска бизнес асоциация в континентален Китай е била призована да увеличи инвестициите през тази година, според служител, занимаващ се с въпросите, свързани с острова, новите инвестиции от тайвански фирми са намалели с 10% през първото тримесечие, а експозицията на тайванските банки към Китай е спаднала до рекордно ниско ниво в края на март, сочат правителствени данни.

Ръководител на компания за недвижими имоти в Хонконг заяви, че трудностите при извършване на надлежна проверка в Китай възпират инвеститорите да купуват активи в континенталната част на страната поради риска от скрити дългове. Подобна загриженост вероятно само ще се засили от кампанията на президента Си Дзинпин срещу чуждестранните компании за дю дилиджнъс.

Дори предприятията, които инвестират, подхождат предпазливо, като предпочитат да се съсредоточат върху собствените си операции в Китай вместо върху преки парични инвестиции, казва Гари Лам, основател и главен изпълнителен директор на Asia CEO Community, членски клуб със седалище в Хонконг, който се фокусира върху развитието на мрежа от бизнес лидери.

"Те искат да контролират компаниите си, защото доверието им в китайското правителство и настоящата бизнес среда е намаляло на фона на множеството репресии от властите и постоянната промяна на политиките", казва Лам.