Дяволът в детайлите обезсилва съкращаването на добива на петрол на Путин

Опитът на Русия да изпрати цените до небето може да бъде победен от толкова обикновени неща като планираната поддръжка и намаленото търсене

13:06 | 2 април 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия казва, че е близо до пълното прилагане на намаляването на добива на петрол в отговор на западните санкции и ценовите тавани за нейния износ. Но надеждите на Москва да изпрати цените до небето вероятно ще бъдат напразни.

Русия обеща да отвърне на забраната за внос на петрол от най-близките си клиенти и ценовите тавани, които не позволяват на доставките до купувачи другаде да имат достъп до стандартни за индустрията услуги, освен ако не се продават на цени под външно наложените прагове. Нейният отговор е да намали производството на суров петрол с 500 000 барела на ден до края на юни.

Русия е принудена да превозва своя петрол на дълги разстояния до Индия и Китай и да предлага големи отстъпки на купувачите на единствените два основни пазара, които ѝ остават. Намаляването на доставките има за цел да накаже нациите, организирани срещу Москва, като повиши цените на петрола и, по думите на руския вицепремиер Александър Новак, намали отстъпката за нейните барели.

Но има реален шанс загубата да не бъде забелязана. Пазарът на петрол се движеше срещу Москва, откакто тя обяви намалението в началото на февруари.

Тогава петролът Brent се търгуваше над $86/bbl и се повиши с 8% през предходната седмица. Прогнозите за петролния пазар предвиждаха затегнат пазар с търсене, изпреварващо предлагането. Намаляването на руското производство вероятно щеше да върне цените обратно към трицифрените нива, наблюдавани последно през август, повече от компенсирайки евентуалното намаление на обемите.

Месец по-късно суровият петрол Brent падна под 75 долара за барел – за първи път беше толкова ниско от декември 2021 г. – и беше напът да тества прага от 70 долара. Очакванията за затягане на пазара бяха изместени за втората половина на годината, докато прогнозите за суров петрол от 100 долара бяха преразгледани на фона на опасения за по-бавно от прогнозираното възстановяване на търсенето на петрол в Китай и опасения от глобална криза в резултат на фалита на няколко банки.

Възстановяването на цените на петрола през последните две седмици досега не е успяло да върне суровия петрол Brent над $80 - ниво, разглеждано от мнозина като праг за комфорта на повечето други членове на Русия в ОПЕК+.

Едностранното намаляване на руското производство може да бъде по-скоро облекчение, отколкото причина за безпокойство, особено за други членове на групата производители на петрол ОПЕК+, където Русия е вторият по големина производител.

Всяко съкращаване на производството първоначално ще бъде компенсирано от намаленото търсене от страна на националните рафинерии, които обикновено се подлагат на поддръжка в края на зимата. Това означава, че износът – което наистина има значение за петролните пазари – може изобщо да не бъде засегнат. И най-видимата част от търговията, обемът, напускащ руските пристанища, беше увеличен от началото на годината от отклоняването на обеми, изпратени преди това по тръбопроводи към Полша и Германия. Потоците за Германия спряха в края на 2022 г., а доставките за Полша спаднаха до около 60 000 барела на ден съгласно последния останал договор за доставка в страната с руска компания. Това добавя около 500 000 барела на ден към доставките по море.

Намаляването на продукцията може също да се окаже значително по-малко, отколкото предполагат публично обявените цифри.

Намалението ще бъде направено от базово ниво от около 10 милиона барела на ден, каза Новак. Но нивата на производство през януари и февруари бяха оценени под това ниво от Международната агенция по енергетика. Действителното намаляване на производството може да бъде само 300 000 барела на ден.

Спад на добива от два и половина пъти този размер вече е включен в най-новата прогноза на МАЕ за петролния пазар за второто тримесечие на годината, като следват още спадове. И прогнозите все още показват, че глобалните петролни баланси са в излишък до втората половина на годината.

Русия ще трябва да реже по-дълбоко и по-дълго, ако иска да има някаква надежда да нарани тези, които се противопоставят на нейната агресия в Украйна. Проблемът за Кремъл е, че така ще нарани и приятелите си.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.