АЦБ и Фед може да съжаляват, че продължиха да увеличават лихвите

Следващата голяма битка за централните банки е да се опитат да устоят на пазара, залагащ на все по-стръмни намаления на лихвите

18:25 | 24 март 2023
Обновен: 18:26 | 24 март 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Jason Alden/Bloombereg
Снимка: Jason Alden/Bloombereg

Английската централна банка игра на сигурно на заседанието на Комитета по паричната политика в четвъртък, като затегна политиката си за 11-и пореден път. Централните банкери решиха със седем на два гласа да повишат официалния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 4,25%, като и двамата несъгласни не искаха промяна. Този ход беше в съответствие с пазарните очаквания и последва подобно решение на Федералния резерв от сряда. Но и двете групи централни банкери може в крайна сметка да съжаляват за нежеланието си да натиснат бутона за пауза, пише Bloomberg.

В изявлението на Комитета по паричната политика се подчертава, че може да са необходими повече увеличения, като се посочва по-силният глобален фон след последния тримесечен доклад за политиката, както преразгледаните прогнози за икономиката на Обединеното кралство. Сега банката очаква лек растеж за второто тримесечие в сравнение с предишната прогноза за спад от 0,4%. Мнението на Комитета по финансова политика за банковата система на Обединеното кралство е, че тя остава устойчива. Пазарът на фючърси предвижда още едно повишение, за да достигне официалният лихвен процент ниво от 4,5%.

АЦБ повишава

 АЦБ повишава лихвите на 11 поредни заседания. Графика: Bloomberg

Оттук нататък централните банки на САЩ и Великобритания са изправени пред сложни избори. Налице е нерешителност дали да продължат с основната задача за борба с инфлацията, или да се съсредоточат върху скорошните банкови колапси, които хвърлиха финансовия сектор в смут. Финансовата стабилност е неразделна част от техните мандати. Това би трябвало да постави спирачки пред изкушението да продължават да повишават лихвите, докато нещо не се счупи – но вече е твърде късно.

Със сигурност има смисъл да се оценят ефектите от една година на непрекъснато повишаване на лихвите върху съответните икономики. Съвсем наскоро – на 7 март, председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че е готов да повиши с 50 базисни пункта.

Икономическата картина със сигурност става все по-мътна в Обединеното кралство, като данните от пазара на труда най-накрая показват някои признаци на смекчаване. Двусмислието на управителя на АЦБ Андрю Бейли в началото на март относно това дали лихвените проценти трябва да бъдат променени беше очевидно надминато от шоковото ускоряване на инфлацията през февруари до 10,4% от 10,1%. Част от изненадващия скок в цените на храните (най-бързият от 45 години) вероятно е временен, поради лошото време в Испания и Северна Африка, където се отглежда голяма част от зимните доставки на продукти в Обединеното кралство. Независимо от това, движение по-високо в двуцифрена територия на инфлацията е твърде много за всеки уважаващ себе си централен банкер. Но увеличение от 25 базисни пункта след 10 предишни хода е просто слаб жест.

Годишната инфлация

 Годишната инфлация надвишава очакванията 16 пъти от 26 публикувания на данните от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg

Досега банковият смут все още не е засегнал пряко банковата система на Обединеното кралство, така че много предпазливите действия на АЦБ по отношение на финансовата стабилност не са толкова належащи. Но след кризата през есента, която почти срина финансовата система на Обединеното кралство, докато АЦБ не влезе като купувач от последна инстанция, границата за грешка е изчезващо малка.

Повишението в четвъртък вероятно е последното от АЦБ, освен ако картината на инфлацията наистина не се подобри. Но по-бавна инфлация се очаква от нейните собствени икономисти, правителствени прогнози и пазарни анализатори. Следващата голяма битка както за Фед, така и за АЦБ е да се опитат да устоят на пазара, залагащ на все по-стръмни намаления на лихвите по-късно през годината.