Дори Властелините на Вселената са в ступор

През последните две години трейдърите на облигации се опариха от погрешни залози и сега са "неутрални" по отношение на американските ценни книжа

14:31 | 21 януари 2023
Автор: Робърт Бърджис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Навремето трейдърите на облигации са били смятани за толкова могъщи и всезнаещи, че Том Улф ги е описал като " Властелините на Вселената" в класическия си роман от 1987 г. "Огънят на суетата", в който Wall Street е използван като фон. В наши дни те приличат по-скоро на елени, попаднали в светлината на фаровете.  

Занимаващите се с търговия на пазара на ценни книжа с фиксирана доходност са също толкова объркани, колкото и всички останали, по отношение на това какво предстои за икономиката. За това свидетелства седмичното проучване на JPMorgan Chase & Co. сред участниците на пазара на облигации, публикувано в сряда. То показа, че процентът на анкетираните, които заявяват, че са "неутрални", а не "дълги" или "къси" по отношение на американските държавни ценни книжа - глобалните бенчмаркове - е нараснал до 80%, което е най-много от края на 2011 г. по време на разгара на европейската криза с държавния дълг и доста над средното ниво от 59% оттогава. Само 9% очакват ръст на съкровищните облигации, а 11% - спад. Накратко, търговците на облигации нямат никаква увереност.

Masters of
Липса на убеденост. След като през последните две години се опариха сериозно от погрешни залози, повече търговци на облигации са "неутрални" по отношение на пазара на американски държавни ценни книжа. Повече, отколкото когато и да било от 2011 г. насам

В тяхна защита икономическите данни изпращат много смесени сигнали за икономиката. Данните от сряда са идеален пример за това. Правителствените данни на САЩ показаха, че продажбите на дребно са намалели през декември с най-много от година насам и че производствените цени са се сринали с най-много от началото на пандемията през април 2020 г. И така, изводът е, че потребителските разходи, които съставляват около две трети от икономиката, най-накрая започват да се пропукват, а инфлацията се забавя. Което означава, че определено предстои рецесия и Федералният резерв скоро може да спре да повишава лихвените проценти.   

Но почакайте! Асоциацията на ипотечните банкери съобщи, че седмичният ѝ показател за броя на молбите за покупка на жилище се е увеличил най-много след октомври 2015 г. А Националната асоциация на строителите на жилища съобщи, че месечният ѝ индекс на нагласите на строителите се е повишил този месец с най-много от октомври 2021 г. насам. "Повишаването на нагласите на строителите също така означава, че най-ниските стойности на цикъла за разрешителните и началното строителство вероятно са близо и възстановяването на жилищното строителство може да започне по-късно през 2023 г.", заяви в изявление председателят на NAHB Джери Контър. И така, изводът е, че потребителите се чувстват доста добре, рецесията ще бъде избегната, а Фед ще трябва да продължи с повишаването на лихвените проценти.

А какво ще кажете за Китай? Дали излизането му от политиките на "Covid нула" и повторното отваряне на икономиката му ще подкрепят световната икономика, но ще спомогнат за поддържане на високи нива на глобалната инфлация? Или пък ще облекчи затрудненията във веригата на доставките, които бяха основен фактор за по-бързата инфлация? Никой не може да каже със сигурност, тъй като китайските потребители също се възстановяват от репресиите срещу частните предприятия, които взеха своя данък върху икономиката на стойност 18 трилиона долара. 

Объркването се подкрепя от рязкото нарастване на предполагаемата волатилност, измерена чрез индекса ICE BofA MOVE. При скорошно ниво от 122,3 той е около два пъти по-висок от времето преди пандемията. Такива нива на волатилност не се наблюдават, когато търговците са относително уверени в перспективите. 

Masters of
Вече не е безалтернативно. Загатнатата волатилност на пазара на облигации остава повишена в сравнение с нивата преди пандемията

Това са безпрецедентни времена. Твърде много икономисти, стратези и инвеститори искат да прилагат правилата, които се намират в наръчника отпреди пандемията, но те вече не важат. Все още се усещат последиците от икономиката, която спря на косъм, закри около 17 млн. работни места и се сви с 31% само за да се възстанови светкавично благодарение на правителствените програми за отпускане на безвъзмездна помощ.   

Може би това е истинското послание на пазара на облигации, че е глупаво да се прогнозира накъде ще тръгне икономиката. Трейдърите с фиксирана доходност със сигурност знаят това по-добре от всеки друг, след като през последните две години се опариха сериозно, залагайки на това, че старите сили, които години наред поддържаха инфлацията под контрол, ще се проявят отново и големите ръстове на потребителските цени ще се окажат преходни.