По-високите лихви и сривът на технологичния сектор подхранват бума при търговията с опции

Пазарът на опции процъфтява през последните години, движен отчасти от индивидуални инвеститори

08:29 | 11 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите, които се опитват да се възползват от по-високите лихвени проценти и горещите разпродажби на акции на големите технологични компании, стимулират активността на пазара на опции, пише Wall Street Journal.

Популярни акции като Amazon.com и Nvidia загубиха около половината от стойността си през изминалата година, повишавайки стойността на някои опции, свързани с тези книжа. Спадовете в стойността на акциите на компаниите бяха много по-големи, отколкото много инвеститори очакваха, генерирайки планина от договори за опции, които позволяват на инвеститорите да продават акциите на цена, която сега е далеч над настоящите нива.

Акциите на Nvidia, например, приключиха петъчната сесия на ниво от 148,59 долара. И все пак десетки хиляди договори за пут опции, изтичащи през следващите седмици, могат да бъдат упражнени при цена от 170 долара или повече.

Търсейки бърза възвращаемост, много трейдъри продават договори, за да реинвестират премията в ултрасигурни краткосрочни инвестиции като споразумения за обратно изкупуване, които предлагат най-атрактивната доходност от над десетилетие насам.

Сделките спомогнаха за четирикратно увеличаване на седмичната сума, изразходвана за нови покупки и продажби на пут опции, до над 40 млрд. долара през четвъртото тримесечие, става ясно от анализ на данните на SpotGamma. Това е значително повече спрямо средна седмична стойност от по-малко от 10 млрд. долара през първите три тримесечия на 2022 г.

Пут опциите дават на трейдърите правото, но не и задължението, да продават акции на посочена цена до определена дата, докато кол опциите им дават правото да купуват книжа.

Брент Кочуба, основател на SpotGamma, описва търговията като „арбитражна игра“ сред големите фирми от Wall Street. Активността набра скорост през втората половина на 2022 г., когато Федералният резерв увеличи основната си лихва до над 4% от по-малко от 2% преди това.

„Големите технологични компании бяха сразени, така че има тонове пут опции, които сега се предлагат на пазара на атрактивни цени“, изтъква Кочуба. 

Въпреки че количеството пари, изразходвани от трейдърите за опции, се увеличава, броят на търгуваните договори нараства с по-малко от една пета, което предполага, че скъпите пут опции са тези, които сменят собственика си.

Пазарът на опции като цяло процъфтява през последните години, движен отчасти от индивидуални инвеститори, които са привлечени от малките първоначални разходи и бързи потенциални печалби. Търговската активност постави нов рекорд миналата година, като повече от 41 милиона договора смениха собствеността си средно на ден.

Търговията с опции по своята същност е рискована. Обикновено инвеститорите купуват опции, за да залагат върху траекторията на акция или индекс за част от това, което би струвало директното закупуване на ценната книга. Рискът от продажба е много по-голям – даден трейдър може да трябва да плати няколко пъти повече от първоначалната сума, която получава.

Рискът, свързан с неотдавнашния вихър на активност при пут опциите, е различен. Трейдърите, насочени към този вид опции, се надяват, че няма да бъдат принудени да купуват акции, които изяждат капитала им, когато банката или някой от другата страна на търговията упражнява опциите.

Една последица от бума при активността е в съотношението на пут опциите за акции спрямо кол опциите, които се променят при Cboe. Съотношението, традиционно разглеждано като мярка за тревогата сред инвеститорите, наскоро се повиши до 2,4, след като надхвърли 1,5 за първи път през декември, става ясно от пазарните данни на Dow Jones.

Въпреки появата на притеснения, други индикатори показват, че опциите, предпазващи от пазарни сътресения, не са особено популярни в момента. Nations TailDex, който измерва цената на пут опциите, които биха се изплатили при голям спад на S&P 500, наскоро достигна почти десетгодишно дъно.

„Широкото мнение показва, че данните за съотношението пут-кол опциите на Cboe предполагат, че страхът е широко разпространен, защото търговците купуват голям брой пут опции“, посочва Кочуба от SpotGamma. „Понякога това може да е правилно. В този случай не”, добавя той.