Нестабилността на кредитните пазари расте с натрупването на проблемен дълг

Напрежението до голяма степен е свързано с агресивните увеличения на лихвените проценти от Фед и централните банки по света

15:15 | 30 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Множество тревожни сигнали се появяват на кредитните пазари след годините на излишък, пише Bloomberg. Банките имат купища дългове, пенсионните фондове във Великобритания бяха разтърсени, в секторите на недвижимите имоти в Китай и Южна Корея има множество предизвикателства. 

Тъй като ерата на евтините пари остава в миналото, това може да е само началото. Проблемният дълг само в САЩ нараства с над 300% за 12 месеца, емитирането с висока доходност е много по-предизвикателно в Европа и коефициентите на ливъридж достигнаха рекорд по някои показатели.

Напрежението до голяма степен е свързано с агресивните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв и централните банки по света, които драстично промениха пейзажа за кредитиране и тласнаха икономиките към рецесия, сценарий, който пазарите все още не са оценили.

В световен мащаб почти 650 милиарда долара облигации и заеми са на затруднена територия, показват данни на Bloomberg. Всичко това допринася за най-големия тест за устойчивостта на корпоративните кредити след финансовата криза и може да бъде искрата за вълна от неизпълнения.

Проблемният дълг

Проблемният дълг в САЩ нараства тройно в рамките на 12 месеца. Графика: Bloomberg 

Банките твърдят, че техните по-широки кредитни модели са стабилни, но все пак те започват да заделят повече средства за пропуснати плащания, показват данни на Bloomberg.

Провизиите за загуби по заеми в системно важните банки се повишават със 75% през третото тримесечие в сравнение с година по-рано, което е ясна индикация, че те се подготвят за проблеми с плащанията и неизпълнения.

Повечето икономисти прогнозират умерен спад през следващата година. Дълбока рецесия обаче може да причини значителни кредитни проблеми, тъй като глобалната финансова система е „изразително пренатоварена“, смята Пол Сингър от Elliott Management Corp.

Индустриите с

Индустриите с най-проблемни кредити и облигации. Графика: Bloomberg 

В момента перспективите за икономически растеж са тревожни. Следващата година е вероятно да има рецесии по целия свят, като САЩ може би ще изпаднат в такава в средата на 2023 г., написаха в бележка икономисти на Citigroup.

Първата половина на 2023 г. ще бъде „неравна“ и „характеризирана с по-висока за по-продължително време волатилност“, посочва Сю Трин, Manulife Investment. Очакванията ѝ са финансовите условия да се подобрят през втората половина на годината.

Майк Скот, портфолио мениджър в Man GLG, смята, че „пазарите очакват меко приземяване в САЩ, което може и да не се случи“.

С нарастването на търсенето нараства и рискът. При новите сделки за заеми в САЩ тази година общите нива на ливъридж са рекордни спрямо печалбите, показват данни на Pitchbook LCD. Там също има очертаваща се рецесия на печалбите, предупреждава стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън.

Рестриктивните лихви

Много инвеститори може да са били подведени от Фед тази година. Те постоянно залагат, че заплахата от рецесия ще принуди централната банка да разхлаби политиката си, но гуверньорът ѝ неколкократно отрече тази възможност. Въпреки че темпът на повишения се забави, Джером Пауъл беше категоричен, че лихвите все още трябва да се повишават и че нивото им ще остане високо за известно време.

И в този нов свят на по-високи лихвени проценти и по-голямо избягване на риска, вече има натиск върху глобалните банки, които бяха натоварени с около 40 милиарда долара дълг за придобивания, включително на Twitter и на производителя на авточасти Tenneco. Кредиторите очакваха бързо да продадат облигации и заеми, свързани с придобиванията, но не успяха да го направят, тъй като апетитът за рискови активи намаля на фона на повишаването на разходите по заемите.

Има още една причина за безпокойство. Търсенето на доходност по време на количественото облекчаване беше толкова отчаяно, че кредитополучателите успяха да смекчат защитите на инвеститорите, известни като споразумения, което означава, че инвеститорите са много по-изложени на рисковете.

Например, повече от 90-процентен дял от заемите с ливъридж, издадени през 2020 г. и началото на 2021 г., имат ограничения за това, което кредитополучателите могат да правят с парите, сочат данни на Oaktree Capital Management LP.

Тъй като на пазарите имаше много средства, повече компании избраха евтините заеми, които идват с малко условия – фактор, който променя балансите.

Новите заеми

Новите заеми с ливъридж в САЩ. Графика: Bloomberg 

Oaktree Capital Management LP предупреждава, че някои компании са дори по-уязвими, отколкото се смяташе, защото са направили корекции за всичко - от синергии до съкращения на разходите, когато изчисляват съотношението си на ливъридж. Икономическото забавяне означава, че много от тези предположения вероятно не са се потвърдили.

Даниел Милър, главен кредитен директор в Capra Ibex Advisors, също е притеснен от споразуменията, особено тези, които заобикалят приоритета на кредиторите.

„Те са потенциални бомби със закъснител, които стоят в документацията“, каза той.

Вече се появяват огнища на волатилност. В Южна Корея кредитните пазари бяха хвърлени в смут, когато разработчикът на Legoland Korea, чийто най-голям акционер е местна провинция, пропусна плащане по заем. Последствията изпратиха корпоративните спредове с по-кратка продължителност до 12-годишен връх.

Доходността по

Доходността по краткосрочните облигации в Южна Корея се повишава заради опасения от неизпълнение. Графика: Bloomberg 

Азия вече е изправена пред проблеми заради неизпълнения по дълга в сектора на недвижимите имоти. Въпреки усилията на правителството да подкрепи пазара, заразата рискува да се разпространи. Виетнамска парламентарна комисия наскоро предупреди за трудности при изплащането на някои предприемачи.

Сривът е сигнал, че правителствата и централните банки ще трябва да подходят внимателно към фискалните проблеми. Обединеното кралство дава друг пример за това колко бързо нещата могат да се объркат.

Доходността по държавните облигации във Великобритания се повиши след представянето на "минибюджета" на правителството на Лиз Тръс през септември, причинявайки огромни загуби за пенсионните фондове. Хаосът принуди Английската централна банка да се намеси, за да защити финансовата стабилност.

Вариациите по тези въпроси вероятно ще се повторят, тъй като се налагат по-строги условия за кредитиране и повишена предпазливост.