Облигациите получиха отрезвяващо предупреждение от ЕЦБ

Нетното предлагане на европейски държавни облигации да достигне 228 милиарда евро през първото тримесечие и до 557 милиарда евро през 2023 г. като цяло

15:14 | 19 декември 2022
Автор: Алис Гледхил и Либи Чери
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските облигационери се примиряват с факта, че тазгодишните опустошителни загуби може да продължат през 2023 г.

Най-лошата година за облигациите в региона завършва с една от най-бруталните разпродажби от месеци, след като хор от централни банкери предупредиха инвеститорите, че лихвените проценти ще се повишат повече от очакваното. След трейдърите, които вече залагат на още 130 базисни пункта повишения срещу едва половин пункт увеличение от Федералния резерв, изглежда предстои нова вълна от продажби.

Служителите на Европейската централна банка ясно изразиха решимостта си да премахнат двуцифрената инфлация през последните дни, след като дълго време бяха смятани за едни от най-гълъбово настроените в света. Това е шок за търговците, които се бяха натрупали в донякъде пострадалите активи в региона с фалшиво чувство за сигурност, като се има предвид предварителните признаци, че инфлацията е достигнала своя връх.

„Сега е много по-малко противоречиво не само да видим, че европейските доходности се нулират по-високо в абсолютно изражение, но също така виждаме, че европейските лихвени пазари се представят много по-слабо от САЩ през цялата 2023 г.“, каза Ралф Пройсър, глобален ръководител на лихвените стратегии в Bank of America Securities.

Пазарът бързо реагира на предупрежденията на ЕЦБ. От срещата си в четвъртък инвеститорите повишиха своите залози за пикова лихва до 3,30%. Доходността на 10-годишните италиански облигации - сред най-чувствителните към по-строги финансови условия - добави повече от 40 базисни пункта, което прави най-лошото седмично разпродажба от юни. Двугодишните облигации на Германия достигнаха 2,50%, което е най-високото им ниво от 2008 г.

В основата на позицията на ЕЦБ за по-високи лихви бяха нейните прогнози за инфлацията, преразгледани значително нагоре. Потребителските цени регистрираха първото забавяне от година и половина миналия месец, спадайки до 10,1% миналия месец от рекордните 10,6%, но все още се очаква средно ниво от 3,4% през 2024 г. и 2,3% през 2025 г. Целта на ЕЦБ е 2%.

Твърде много?

Това е удар за мениджърите на държавния дълг в региона, които все още се осъзнават от това, което почти сигурно ще бъде най-лошата година в историята. Индексът на Bloomberg, проследяващ сектора, се понижи с 15,5% тази година, което е най-голямата му загуба в историята.

Безкомпромисният тон на ЕЦБ затвърди препоръките на Deutsche Bank AG и UBS Group AG, че европейските доходности ще се повишат по-близо до аналогичните в САЩ. Още през изминалата седмица спредът между доходносттта на германските и американските 10-годишни бондове се стесни най-много от март 2020 г.

Въпреки рязкото преоценяване досега, има известен цинизъм, че ЕЦБ ще може да постигне обещаното ниво на затягане. Това е така, защото растящите разходи за заеми заплашват да насочат региона към по-дълбока рецесия, усложнявайки щетите, вече нанесени от енергийната криза, произтичаща от инвазията на Русия в Украйна.

По-високите лихвени проценти в момент на увеличено емитиране на държавни облигации могат да „предизвикат пазарен бунт“, каза Гилермо Феличес, глобален инвестиционен стратег в PGIM Fixed Income. „Този сблъсък от своя страна може да предизвика бързо отстъпление от страна на ЕЦБ, което потенциално ще навреди на доверието в нея.“

Особено безпокойство е въздействието върху Италия, в центъра на последното бягство от облигации. Страната е една от най-задлъжнелите икономики в Европа и е основен бенефициент на стимулите на ЕЦБ за изкупуване на облигации и ултраразхлабената парична политика.

Премия за доходност на облигациите на Италия спрямо тези на Германия – показател за риска в региона – отбеляза най-големия си седмичен скок от първите дни на пандемията през април 2020 г.

„Прекалено агресивната парична политика рискува да предизвика по-рязка рецесия и разширяване на периферните спредове, което ще повиши рисковете от фрагментация“, каза Мохит Кумар, лихвен стратег в Jefferies International. Възможно е президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да е „прекалила“ в усилията си да предаде още едно повишение с половин пункт през февруари.

Насищане

Все пак има много други причини да останете предпазливи относно представянето на пазара на облигации в началото на следващата година.

ЕЦБ изготви дългоочакван план за свиване на огромните си дългови наличности от епохата на кризата, премахвайки стълба на подкрепа от пазара по-рано, отколкото някои си представяха. Според члена на Управителния съвет Франсоа Вилерой дьо Гало централната банка ще позволи падеж на облигации за 15 милиарда евро на месец от март, като потенциално ще увеличи този темп от края на второто тримесечие.

Това ще надуе нетното предлагане на облигации, точно когато правителствата увеличат емитирането, за да финансират програми за защита на своите граждани от цените на енергията и кризата на разходите за живот. Този натиск на предлагането, който липсва в САЩ, е друга причина да се предпочитат държавните облигации на САЩ пред европейския дълг, каза Пройсър от Bank of America.

Стратезите на BNP Paribas SA очакват нетното предлагане на европейски държавни облигации да достигне 228 милиарда евро през първото тримесечие и до 557 милиарда евро през 2023 г. като цяло, ако реинвестициите приключат през юли или най-късно септември.

„Това, което пазарът не успя да разбере и оцени, е, че фискалното разхлабване в лицето на високите цени на енергията изисква по-строга парична политика. Инфлацията е 10%. Лихвените проценти по депозитите имат начин да се развиват“, каза Аксел Боте, глобален стратег в Ostrum Asset Management. „Това е сигнал за събуждане с надмощие на ястребите.“