В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Коджаманова: През 2023 г. ще видим почти пълно възстановяване на IPO пазара

Красимира Коджаманова, изп. директор на Select Asset Management, "В развитие", 14.12.2022 г.

16:56 | 14 декември 2022
Обновен: 17:28 | 14 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Геополитическото напрежение, макроикономическата несигурност и инфлацията определят по-слабия пазар на първични публични предлагания (IPO) в Лондон през 2022 г. Липсата на риск за апетит и влошени условия за инвестиране кара компаниите да забавят излизането си на пазара за 2023 г. или дори по-късно. Към третото тримесечие има спад от над 74% на IPO пазара спрямо същото тримесечие на 2021 г., но това няма да е дългосрочна тенденция. Това коментира Красимира Коджаманова, изп. директор на Select Asset Management, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Още през 2023 г. ще видим почти пълно възстановяване на пазара в Лондон и в глобален мащаб, ако не се появи друг глобален политически проблем, който да стресне инвеститорите."

2021 г. бе рекордна за Лондонската фондова борса (LSE) с над 16.8 млрд. лири в нови IPO и 120 компании, напомни Коджаманова, а спадът в момента може да бъде очакван след голямата несигурност и скок на инфлацията през 2022 г.

Акциите на повечето компании, излезли на LSE, през последните две години не показват добри резултати, което е част от по-широките негативни тенденции на капиталовия пазар.

"Инвеститорите трябва наистина много добре и фундаментално да подбират компаниите, в които ще участват, включително и на IPO, като преценяват дали премията, която заплащат, ще си заслужава в този етап на влизане."

Едно от най-интересните IPO-та в Лондон през 2023 г. ще бъде това на финтех компанията Revolut; компанията няма обявен твърд план, но се очаква да започне процесът по излизане на пазара, каза Коджаманова. Друго потенциално IPO е това на Virgin Atlantic, за което се водят обсъждания на високо ниво в компанията, и евентуално на дизайнера на чипове Arm.

Развития по тези IPO-та може да има след пролетта на 2023, когато може да започне спад на инфлацията във Великобритания под 10%, коментира Коджаманова.

Германия и САЩ ще продължат да доминират IPO пазарите през 2023 г. Лондон може лесно да върне позициите си отпреди Брекзит, ако подобри предлаганата инфраструктура.  

"Ако се въведат допълнителни мерки за улеснения на пазарните участници във връзка с това, че вече не са част от ЕС - споразумения за права, които да дават на емитираните там инструменти да могат да се търгуват и приравняват на инструменти от ЕС, би било добра крачка напред. За съжаление, в скоро време не се очаква такава стъпка. За да може Великобритания да поддържа своята конкурентоспособност и да продължи напред, трябва да се постарае изключително много с публичните си финанси, да овладее инфлацията, а пакетите за подпомагане на местната икономика да бъдат адекватни и навременни."

Лондон няма как чисто конкурентно да се състезава с Франкфурт или Париж след Брекзит, защото европейските пазари предлагат много по-големи възможности за развитие и остават важни за европейските инвеститори.

Британските акции също не се представят добре през годината, въпреки частичния ръст през последните два месеца, воден от добивните компании и услугите. Инвеститорите все още се опасяват от възможността за промяна в политиките на правителството, които да не бъдат широко обсъдени, както се случи с мерките около "мини-бюджета" на бившия премиер Лиз Тръс.

"Инвеститорите ще останат предпазливи през следващата година - въпреки че най-вероятно ще видим леко забавяне в инфлационните движения, вдигането на лихвените проценти и охлаждането на икономиката няма да ѝ повлияят много положително. Ще има трудни времена за повечето бизнеси."

Как се приема от пазарите сделката между Мicrosoft и Лондонската фондова борса може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.