Най-лошото от енергийната криза в Европа не е отминало

Въпреки скорошните спадове цените на енергията остават изключително високи в сравнение с историческите средни нива

07:51 | 6 декември 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Scott Olson/Bloomberg
Снимка: Scott Olson/Bloomberg

Всички трябва да бъдем скептични към появилите се твърдения, че най-лошото от енергийната криза в Европа вече отмина, пише Хавиер Блас за Bloomberg.

Добрата новина е, че цените на енергията определено се понижават много през последните три месеца. Цените на природния газ се понижават до около 135 евро (141,14 долара) за мегаватчас от пика от 350 евро, който достигнаха през август. Цените на електроенергията в Европа се свиват наполовина за същия период. Освен това, Европа успя да увеличи запасите си с газ почти изцяло, а един от най-топлите есенни сезони в историята значително намали потреблението.

Цените на

Цените на природния газ в Европа се понижават, след като достигнаха рекорден връх през август, но остават с около седем пъти по-високи от историческите нива. Графика: Bloomberg 

И все пак цените както на природния газ, така и на електроенергията остават изключително високи в сравнение с историческите средни стойности. Дори след понижението днес газът е седем пъти по-скъп, отколкото беше в периода 2000-2020 г.; цената на електроенергията е десет пъти по-висока. Кумулативното въздействие също има значение. Не е важно само колко високи са цените, но колко дълго остават на тези нива. Периодът на високи цени днес изглежда ще продължи дълго.

Но най-големият проблем с твърденията, че най-лошото е отминало, е, че студеният сезон едва сега започва. Метеорологичната зима започна на 1 декември. Астрономическата зима започва чак на 21 декември. Предстоят над 100 от най-студени дни в годината. И ние просто не знаем дали сезонът ще бъде нормален, мек или много студен.

Проблемът е, че енергийните пазари са толкова затегнати, че само няколко градуса по Целзий или само няколко дни без вятър са границата, която разделя Европа от прекъсвания на тока от това да има достатъчно енергия, за да изкара зимата. Въпреки че газът стана емблематичен за енергийната криза, откакто Русия спря доставките, електроенергията е това, което представлява по-голям проблем.

Все още съществува значителен риск потребителите да бъдат помолени да ограничат търсенето. Прекъсванията на тока на определени места остават възможни, особено за Франция, Финландия, Ирландия и Швеция. В своята зимна прогноза, публикувана миналата седмица, Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи (ENTSO-E) заяви, че ситуацията „тази зима е критична, но управляема“. Това не звучи като че най-лошото е отминало.

Миналата седмица също предложи предварителен преглед на това как може да се развие кризата през следващите месеци. В цяла Европа вятърът почти спря, принуждавайки мрежите да разчитат повече на електроцентралите, работещи с газ, а в Германия - на въглищата. В миналото френската ядрена индустрия щеше да помогне, изнасяйки електричество за всички. Но Франция внася много енергия заради ремонти в голяма част от нейните реактори, което още повече затяга пазара. В резултат цените на електроенергията скочиха. В скандинавския регион средната седмична цена се повиши до 318 евро за мегаватчас – третата най-висока седмична цена досега.

Цените на

Цените на електричеството в скандинавския регион отново се покачват до рекордни нива. Графика: Bloomberg 

На фона на слабия вятър Германия разчиташе на своите въглищни централи. На моменти миналата седмица страната генерираше 40-процентен дял от електроенергията си от тях, замърсявайки толкова, колкото пристрастени към въглищата нации като Индия и Южна Африка.

Тревожният сценарий сега е за период с малко електричество, идващо от възобновяеми източници, и голямо търсене заради по-ниските температури. Ако нещо подобно се случи в Европа – а някои търговци и метеоролози смятат, че има голяма вероятност да се случи тази седмица или следващата - регионът ще бъде в беда. Мрежовите оператори вероятно ще поискат от потребителите да намалят търсенето си, за да избегнат прекъсвания на тока.

Ако това не е достатъчно тревожно, има две други причини, поради които енергийната криза в региона все още предизвиква притеснения.

Едната е, че Европа е похарчила 700 милиарда евро (и сумата продължава да расте) за субсидии, за да поддържа цените на дребно на електроенергията и газа по-ниски от това, което диктува пазарът. Домакинствата и малките компании до голяма степен успяха да преодолеят кризата досега, защото правителствата ги предпазиха от тежестта на разходите. Но субсидиите не могат да продължават вечно. Цената си заслужава, ако означава победа над руския президент Владимир Путин, но въпреки това се превръща в дълг – който ще бъде поет от бъдещи увеличения на данъците.

Другото е, че въпреки че цените са по-ниски от юли и август, те остават достатъчно високи, за да убият производствения сектор. Когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари, много ръководители се подготвиха за шестседмична енергийна криза; скоро осъзнаха, че ще продължи поне шест месеца. Сега се страхуват, че ще минат шест години.

Миналата седмица Томас Шефер, един от най-високопоставените ръководители на Volkswagen, каза публично това, което много други бизнесмени и политици коментират само насаме. „Когато става въпрос за цената на електричеството и газа, по-специално, ние губим все повече позиции“, посочи той и предупреди, че ако цените не паднат бързо, инвестициите в Европа ще бъдат „практически нежизнеспособни“.

Реалността е, че цените на енергията остават изключително високи, континентът разчита на метеорологичните условия, цената на субсидиите се покачва с неустойчиви темпове, а компаниите предупреждават за деиндустриализация. Не звучи сякаш най-лошото е отминало.