Изтичането на газ от "Северен поток" може да се превърне в нова катастрофа за климата

Емисиите на метан ще се равняват на около 32 % от годишните емисии на парникови газове в Дания

16:40 | 29 септември 2022
Автор: Аарон Кларк
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Широкият 700 метра басейн с бълбукаща вода в Балтийско море, причинен от спукването на газопровода "Северен поток", говори за климатична катастрофа.

Това е най-видимият от трите големи теча на газ, произлизащи от тръбопроводите, свързващи Русия с Европа. Германия изчислява, че в резултат на изтичането, в атмосферата са попаднали около 300 000 метрични тона метан - един от най-мощните парникови газове. Това количество газ би имало приблизително същото въздействие върху климата за 20-годишен период като годишните емисии от около 5,48 милиона автомобила в САЩ.

Причината за трите почти едновременни разкъсвания на тръбопровода не е потвърдена, но германски и американски служители заявиха, че инцидентът прилича на саботаж.

Въпреки че газопроводът "Северен поток 1" беше спрян - а "Северен поток 2" дори не беше започнал работа - всички те съдържаха природен газ под налягане, по-голямата част от който е метан. Федералната агенция по околна среда на Германия заяви, че изчисленията ѝ за количеството отделен метан се основават на приблизителна информация за състоянието на запълване и обема на двата газопровода.

"На тръбопроводите няма механизми за ограничаване, така че цялото съдържание на тръбите е възможно да изтече", се казва в изявлението на Федералната агенция по околна среда.

През първите 20 години от пребиваването си в атмосферата метанът е 84 пъти по-топъл от въглеродния диоксид, но след това бързо се разгражда. Когато оценяват въздействието на изтичането на метан върху климата, учените обикновено превръщат метана в еквивалент на CO2, като използват коефициент за 20-годишен потенциал за глобално затопляне или умножават газа по неговия потенциал за глобално затопляне за 100 години.

Германия, използвайки 100-годишния коефициент на преобразуване, заяви, че изтичането на газ от "Северен поток" е приблизително равно на 1 % от общите годишни емисии на страната.

Две от трите изтичания са се случили в изключителната икономическа зона на Дания, която е в международни води и се намира близо до остров Борнхолм в Балтийско море, принадлежащ на скандинавската държава. Властите там заявиха, че много повече от половината от газа в спуканите тръбопроводи вече е изтекъл в Балтийско море и очакват по-голямата част от останалия газ да е напуснал тръбопроводите до тази неделя.

Емисиите на метан ще се равняват на около 32 % от годишните емисии на парникови газове в Дания, заяви Кристофър Ботцау, ръководител на Датската енергийна агенция, на брифинг в сряда в Копенхаген.

Изчисляването на точното количество метан, което е излязло в атмосферата, е изключително трудна задача. Много от т.нар. свръхизлъчвания - големи непрекъснати изхвърляния на метан - са заснети чрез сателитни снимки над наземни тръбопроводи или обекти за производство на изкопаеми горива. Но улавянето на точни данни над вода е много по-трудно, тъй като светлината се отразява от повърхността.

Съществуват и редица други ключови неясноти - какво количество газ е имало в тръбопроводите по това време, при каква температура и налягане е бил задържан и какъв е бил размерът на разкъсването на тръбите. Дори когато газът е изтекъл, част от него вероятно се е разпръснала във водата, но това зависи и от плътността на микробния живот, както и от дълбочината.

Въпреки това учените в социалните медии бързо направиха някои изчисления за това колко метан може да е изтекъл. Андрю Бакстър, директор на енергийната стратегия във Фонда за защита на околната среда, изчисли, че са изтекли около 115 000 метрични тона метан.

Най-голямото известно изтичане в САЩ се е случило в газохранилището в Алисо Каньон, Лос Анджелис, през 2015 г., където в продължение на няколко месеца са изпуснати около 97 100 метрични тона метан. За сравнение, изтичането на газ от "Северен поток" може да е станало в рамките на няколко часа.

GHGSat Inc., компания за сателитен мониторинг на емисиите, заяви, че пробивите в тръбопроводите на "Северен поток" може да са довели до изтичане на 500 метрични тона метан на час - 10 пъти повече от изтичането в Алисо в пиковия момент.

Според Пиърс Форстър, професор по физика на климата от университета в Лийдс, Великобритания, други учени твърдят, че макар изтичането на газ от "Северен поток" да е катастрофално за климата, то все пак бледнее в сравнение с ежедневните изхвърляния от газовата инфраструктура в световен мащаб, където в атмосферата изтича около една десета от доставките на изкопаеми горива.

"Най-прякото въздействие на тези изтичания на газ върху климата е допълнителното количество от мощния парников газ метан", казва Дейв Рий, изпълнителен директор на Единбургския институт за климатични промени. "Въпреки това това е малък мехур в океана в сравнение с огромните количества така наречен "неорганизиран метан", който се изпуска всеки ден по целия свят поради дейности като фракинг, добив на въглища и добив на нефт."

Въпреки че изтичането на метан е вредно за климата, то не представлява значителна заплаха за морската среда, заяви германското министерство на околната среда в отговор на искане за коментар, като изтъкна предишни случаи, при които газът е бил изпускан поради сондажи в Северно море. То добави, че обменя информация с експерти от Дания и Швеция.

Изхвърлянето на метан се случва на фона на нарастващото обществено съзнание за неговото въздействие върху климата. На срещата на високо равнище COP26 в Глазгоу, Шотландия, над 100 държави поеха ангажимент за драстично ограничаване на емисиите. ЕС също така е в процес на изготвяне на законодателство, което ще повиши ангажимента на дружествата да намалят изгарянето на газа, да извършват редовни проверки за спиране на изтичането и да повишат прозрачността на изтичанията, свързани с вноса.

Колко здрава е тръбата на "Северен поток"

  • Стоманената тръба има стена от 4,1 см (
  • Тя е покрита с още 6-11 см  стоманобетонна армировка
  • Всяка част от тръбата е утежнена с бетон и тежи 24-25 тона

 

По време на събитие в Европейския парламент във вторник вечерта, с което бе поставено началото на "седмицата на метана", законодатели, учени и природозащитници обсъждаха как да измерят мащаба на изтичането, но бяха единодушни в едно - то вероятно ще бъде екологична катастрофа. Юта Паулус, един от водещите преговарящи на групата на Зелените за регламента за метана в блока, посочи с пръст Русия, и то в същата седмица, в която беше открит Балтийският газопровод, свързващ Норвегия с Полша.

"Не мисля, че е съвпадение, че това се случи в деня на откриването на Балтийския газопровод", каза Паулус по време на събитието. Президентът Владимир Путин ни казва: "Бъдете сигурни, че знаете какво правите, когато прилагате още санкции срещу нас. Трябва да използваме всички възможности за прилагане на енергийна ефективност и увеличаване на възобновяемите енергийни източници".