Закон за климата в САЩ запазва надеждата за спиране на затоплянето до 1,5°C

САЩ предприема подход, който не може лесно да бъде отменен от бъдещи администрации

11:30 | 13 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Със закона за климата, приет от Конгреса в петък, САЩ са на ръба да съживят отдавнашна глобална надежда: да ограничат затоплянето до 1,5°С, пише Bloomberg.

Ограничението за затопляне от 1,5°C беше записано в Парижкото споразумение през 2015 г. като обща цел на световните правителства. Това е ключов праг, отвъд който горещите вълни, дъждовете, сушите, наводненията и покачването на морското равнище стават все по-непоносими. Но това е цел, която стана сериозно застрашена през последните седем години - в немалка степен поради ограничените усилия на САЩ, един от най-големите отделни източници на парникови газове.

"Целта от 1,5 ще бъде трудна", каза Саманта Грос, директор на инициативата за енергийна сигурност и климат на института Брукингс. Но благодарение на този законопроект "ние поставяме САЩ на пътя, по който тази цел е възможна. Това съвсем не е малко."

Намаляването на замърсяването, за което законопроектът спомага - според изследователите приблизително 40% спад на емисиите до края на десетилетието - представлява значителен индивидуален принос към глобалните усилия. Той се равнява на един гигатон или един милиард тона годишни емисии на въглероден диоксид, които ще бъдат избегнати до 2030 г. Това се равнява на общите годишни емисии на Франция и Германия.

"Постига се спад от 2,5 % от настоящите глобални емисии само от една държава и един закон", казва Зик Хаусфатер, ръководител на изследванията на климата в компанията за разплащания Stripe и участник в международни и американски оценки на климата. "Трудно е да се постигне много по-голямо въздействие от това."

Очаква се следващата седмица президентът Джо Байдън да подпише Закона за намаляване на инфлацията, с който се отпускат около 374 млрд. долара за разходи, свързани с климата и енергетиката, което е най-големият закон на САЩ за климата досега. "Това е законодателен акт, който подкрепя ангажиментите на американското правителство за нулева нетна стойност и ангажиментите му за намаляване на емисиите до 2030 г. И ако бъде приложено ефективно, то ще доведе до промяна", заяви Рейчъл Кайт, декан на училището "Флетчър" към университета "Тъфтс". "Тя осигурява на САЩ участие в играта и лидерска позиция."

Преди това администрацията на Байдън бе поела ангажимент да намали емисиите на САЩ с поне 50 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г., следвайки научните насоки. В действителност обаче САЩ са били на път да намалят емисиите си само с около 30 % в този срок, според моделите на изследователската фирма за климата и енергетиката Rhodium Group.

През 2015 г. близо 200 държави се споразумяха да намалят емисиите на парникови газове, така че затоплянето от прединдустриалните времена да остане значително под 2°C, и определиха предпочитана цел от 1,5°C. Още през април обаче Междуправителственият панел по изменение на климата към ООН предупреди, че границата от 1,5°C официално е в режим на поддържане на живота. Всъщност учените предупредиха, че затоплянето от близо 3°C остава най-вероятната траектория.

Днес средната температура в света е с около 1,2°C над прединдустриалните нива.

За да се предотвратят далеч по-опасни нива на затопляне, подкрепените от ООН учени отправиха най-острия досега призив за правителствени политики, които да доведат до незабавна промяна на начина на използване на изкопаеми горива, за да се достигне глобалният връх на ново замърсяване с въглероден диоксид преди 2025 г. Осъществяването на такава рязка промяна ще изисква много повече действия от страна на САЩ, най-големият исторически емитент на парникови газове и понастоящем вторият по големина годишен емитент след Китай.

Сега, за първи път след Париж, цялата тежест на правителството на САЩ започва да се движи в посока 1,5°C. Чрез прилагането на закон за климата вместо на изпълнителна заповед от Белия дом, САЩ също така предприемат подход, който не може лесно да бъде отменен от бъдещи администрации.

"Това не е просто наредба или изпълнителна заповед, а закон", каза Грос. " Той има по-голяма трайна сила и е наистина важен."

Но пътят към ограничаване на затоплянето до 1,5°C остава труден и вероятно ще означава първоначално превишаване на целта. При сценариите за превишаване средните световни температури се повишават до 1,6°C или повече; по-късно - може би в рамките на едно десетилетие - човешките усилия за внедряване на широко разпространени природосъобразни решения, като засаждане на дървета и технологични инструменти за улавяне на въглерода, помагат за сваляне на температурите под 1,5°C.

Според най-новата оценка на IPCC най-вероятната траектория е надвишаване на допустимите стойности и предстои да видим дали новият закон на САЩ ще бъде достатъчен, за да промени тези прогнози. 

Хаусфатер отбелязва, че само девет от 230-те сценария, разгледани от подкрепените от ООН учени в последния им доклад, предвиждат спиране на затоплянето при 1,5°C без превишаване на допустимите стойности. Това беше "истинският пирон в ковчега за мен", казва той.

"Колкото повече време отнема намаляването на емисиите, толкова по-малко реалистични стават предположенията, а това зависи и от готовността ви да повярвате, че светът може да се обедини и да похарчи трилиони долари за понижаване на температурите в бъдеще."
 

Разбира се, допреди няколко седмици повечето наблюдатели бяха изгубили надежда, че САЩ ще предприемат мащабни усилия в областта на климата. Сега е по-вероятно светът да се обедини по отношение на разходите за климата, ако САЩ дават пример. "Нищо не се случва във вакуум", казва Хаусфатер. "САЩ, които приемат по-амбициозна политика в областта на климата, улесняват политически другите държави да направят същото."

Изследванията потвърждават това. През ноември 2014 г. САЩ и Китай обявиха двустранен пакт за климата, който създаде глобален импулс, завършил с Парижкото споразумение през следващата година. Сравнявайки ангажиментите на страните в глобалното споразумение с техните предишни базови стойности, изследователите от Rhodium Group успяха да оценят възвръщаемостта на ангажимента на САЩ за борба с климатичните промени. Те установиха, че за всеки тон CO₂, който САЩ се ангажират да ограничат, други държави се задължават да намалят замърсяването с до седем тона. Тази "преднамерено консервативна оценка", пишат авторите, нараства много повече, ако се приеме, че емисиите ще намалеят след 2030 г., което е изключително вероятно. 

Ако законопроектът изпълни високите прогнози за намаляване на един гигатон CO₂ годишно, методологията на Rhodium Group показва, че той може да доведе до намаляване на емисиите в други държави със седем гигатона. Това прави 1,5 °C може би далечно постижима, макар че САЩ ще трябва да направят много повече, за да я осъществят, като харчат повече у дома и помагат за финансирането на прехода към чиста енергия в други държави. 

Дори ако новият законопроект на САЩ сам по себе си не изпълни поетия от Байдън ангажимент от Париж, IRA "ще даде ясен тласък на технологиите и иновациите, които впоследствие ще ускорят намаляването на емисиите", заяви Джоери Рогел, директор на изследванията на климата в Института Грантъм към Imperial College London. "И може да бъде от полза за целия свят, когато тя бъде експортирана."